Copy
Седмична доза качество на живот от Багра.
Пристига всеки петък сутринта с кафето или чая.
Багра Weekly Logo

Музикален фон

Екипът на Багра

Vi Ga Website
Багра Weekly се чете най-добре под звуците, които подбираме специално за всяко издание. Тази седмица плейлистът на Багра е от нашия екип. В него има музика, напомняща за детски спомени, игра в пясъчника, слънчева светлина през калейдоскоп и за нуждата от кафе сутрин, когато си родител. Приятно слушане!

 

Тема на седмицата

По-добрата родителска среща

Lego bank image
Снимка: henry in a'dam

Сякаш нещо генерално не е наред в образователната система. Виждаме го по лицата на децата, чуваме го в дворовете на детските градини, борим се с него всеки ден, неспокойни сме сутрин на вратата с “лелката". Но не знаем откъде да започнем и се фокусираме върху дреболиите. Тези, най-видимите - липсва топлоизолация, пързалката в двора в счупена, няма компост и биоградинка за зеленчуци. Къде е общината да види, че покривът тече? Кога отварят новите европрограми и как да кандидатстваме за нови легла и матраци? Какво прави министърът на образованието? Не знае ли, че не стигат местата в градините? А, при вас има басейн и тенис корт - значи всичко е наред!

Истината е, че не знаем накъде сме повели дечицата сутрин. Не знаем какво цялостно преживяване създава градината за децата, за нас - родителите и за обществото. Не знаем каква е добавената стойност на това място към качеството ни на живот. Приемаме за даденост, че в осем от десетте активни часа на най-скъпото, с което разполагаме, някой някъде върши нещо. А какво се случва там и в каква среда растат децата? Как ги успокояват и как разрешават конфликтите помежду им? С какво играят и как структурират деня им? Какви професионалисти работят в екипа? Какви умения придобиват децата (освен да защитават играчката си със сила) и какво научават (освен стихче за 3-ти март)? Развиват ли талантите им, уважават ли индивидуалните им потребности и личностни качества? Каква методология прилагат? Как измерват резултатите?

Това не е наред в образователната система - не задаваме правилните въпроси. Не търсим активно и не насърчаваме умишлено обратната връзка с градината. Същото важи и за училището - ние, родителите, не сме информирани за и не сме въвлечени в ежедневните грижи по израстването на децата си. Аутсорсваме смело и искрено се надяваме те да растат в щастлива, вдъхновяваща и сигурна среда, с подбрана и здравословна храна, заобиколени от мотивирани професионалисти, които да подпомагат цялостното им развитие - самоуважение, инициативност и любов към ученето за цял живот. Реалността, обаче, ни опровергава. А отговори съществуват - зависи изцяло от нас, родителите, да сме винаги на линия, за да задаваме правилните въпроси.

Книги

Нещо за четене

  • Йеспер Юл - Твоето компетентно дете - Чудесен наръчник тип "стъпка по стъпка", за да отговорите на въпроси като "Къде сбъркахме?" и "Как да не повтаряме грешките отново?" Безценен (14 лв., всъщност) старт на родителската кариера.
  • Яков Хехт - Демократичното образование - Помагало по ЗИП “Щастливо дете = щастливи родители = щастливо общество”. Много примери, много ценни истории, много отговори и всичките верни!

Видео

Една сутрин в градината на Джаксън (4 г.)

a montessori morning
Кликнете снимката, за да видите видеото.

Комикс

Zen Pencils - Full Body Education

ken robinson education
Кликнете върху картинката, за да видите комикса.

Комикс 2

Дайте шанс

new yorker
Liza Donnelly

Цитат

За влиянието на света около нас

"Детето не просто живее в неговата среда -
средата става част от него."
 
Paula Polk Lillard
bagra weekly logo small
До следващия петък.

bagra.bg  |  абонирайте се  |  отписване  |  промяна на настройките 

Email Marketing Powered by Mailchimp