Copy
Седмична доза качество на живот от Багра.
Пристига всеки петък сутринта с кафето или чая.
Багра Weekly Logo

Музикален фон

Vi Ga

Vi Ga Website
Багра Weekly се чете най-добре под звуците, които подбираме специално за всяко издание. Тази седмица плейлистът на Багра е от еклектични песни и мелодии, избрани от Vi Ga. От Bon Iver до Горан Брегович, те са поглед към цялата гама емоции, които изпитват хора, бягащи далече от конфликта в собствените им земи. 
Приятно слушане!

 

Тема на седмицата

Бежанци в държава на емигранти

Lego bank image
Снимка: UNHCR

Към двата големи европейски въпроса с нелегалната имиграция през Средиземноморието и все по-нарастващата съпротива срещу легалната миграция, се добавя още един - този с бежанците. Южните страни-членки на ЕС са ангажирани с последиците от разпадането на режимите в Северна Африка, докато за България предизвикателството идва главно с хората, идващи от Сирия, Ирак и (на пръв поглед) далечен Афганистан.

Бягството от собствената държава не ни е чуждо. Напротив - през последните 25 години ние самите се превърнахме в държава на емигранти - хора, търсещи спасение не от военен конфликт, а от липса на лично и социално развитие.

Сега, вече като страни-членки на ЕС и в ситуация на прилив на бежанци, се озоваваме в парадоксална ситуация. Собственият ни опит би трябвало да ни подскаже решенията, но към момента предпочитаме да действаме грубо и импулсивно. От ситуациите в символично наименованите Розово и Калище може да се съди не само за отношението към бежанците, но и за нашите собствени проблеми при съвместния ни живот заедно. Липсата на солидарно общество е видима и без хора, дошли отвън.

В глобална перспектива, нашият проблем е пренебрежимо малък. 86% от бежанците са в т.нар. “развиващи се” страни, а не в Европейския съюз или САЩ. Но това не означава да пренебрегнем факта, че България е на кръстопът - на място с постоянно движение и промяна, без изгледи за стабилност и предвидимост.

Това подклажда нашата скрита надежда, че сме транзитен пункт за бежанците по пътя за мечтаната Западна Европа. Вместо това можем да сме източник на различни решения и огромно поле за социални иновации, което да ни постави на водещо място в ЕС по проблемите на бежанците. А кандидати за прилагане на нови решения има навсякъде - от италианските острови в Средиземно море до кварталите в крайбрежните градове на Северно море.

След като “от хилядите бежанци само 32-ма души са започнали работа у нас”, става ясно, че стандартните мерки не работят. Трябват нови подходи за образование, развитие на умения и възможности за работа. За да се случи това, са необходими обучения, менторство, новаторски финансови инструменти и програми - неща, които са специално пригодени за тази група хора, а не са плод на общи мерки без ясна посока.

Имаме избор - можем да се борим с последствията и да настаняваме няколко бежански семейства в бутикови хотели, както някои канадски филантропи вече направиха в края на миналата година. Можем и да се борим с причините, като приложим различен подход от момента, в който тези хора стъпят в България - вместо да им помагаме да оцелеят, да им помогнем да просперират. За да се развиват тук, докато се върнат по-уверени в родината си, вместо да се превърнат в безработни или незаконно работещи нископлатени имигранти, каквито вече има много из цяла Европа.

Шест предложения

От оцеляване към развитие

Курсове за обучение по български и английски език по метода на сугестопедията - бързо и запомнящо се
Дизайн предизвикателства за решаване на бежански проблеми от студенти от различни специалности
Премахване на бариерите с изкуство - концерти, фестивали и изложби за бежанците и от бежанците
Pop-up центрове за социални иновации и социално предприемачество в бежанските лагери
Схема за микрофинансиране
на бежанци със свободна професия или за старт
на малък бизнес
SMS система, с която всеки бежанец да получава важна информация и да поставя свои въпроси и нужди

Връзки

По темата за бежанците от различни ъгли

  • Можете ли да проникнете в крепостта Европа? Интерактивната игра на Guardian ви предизвиква.
  • Passages е ролева игра за ученици, създадена от UNHCR, която ви поставя в позицията на бежанец.
  • The Refugee Project е впечатляваща интерактивна карта на всички бежански потоци от 1975 г. насам.
  • Добре дошли във виенския Hotel Vision, управляван от бежанци и от хора в хотелиерския бизнес.
  • Какво се изисква, за да отвориш университетски филиал в бежански лагер. 
  • TED Talk на Мелиса Флеминг с няколко лични истории и послание, много близо до нашето.
  • IKEA прилагат минималистично-ефективен подход и към бежанците с техните соларни палатки.
  • Ако искате да помогнете на бежанци в България, следете инициативите на Приятели на бежанците и доброволческите каузи в TimeHeroes. 

Комикс

Over Under Sideways Down

Comic
Кликнете върху снимката, за да видите комикса

Графити

За гълъбите и лястовиците

Banksy Graffiti
Banksy

От архива

Първите три

Ако сте пропуснали някое от първите три издания на Багра Weekly, можете да ги разгледате тук. Темите са "Изборите като преживяване", "Какво (не) знаем и (не) научаваме за ебола" и "Как да Трансформираме Банките (КТБ)", допълнени със специално подбрана музика, комикси, видео и връзки.
bagra weekly logo small
До следващия петък.

bagra.bg  |  абонирайте се  |  отписване  |  промяна на настройките 

Email Marketing Powered by Mailchimp