Copy
Kan je deze e-mail niet goed zien?
Bekijk hem in je browser.
Toscanzahoeve
Nu is het warm in België en Nederland… Heel warm… Te warm… Niet enkel gewoon buiten maar ook op de grond, waarop wij en onze dieren lopen. Tegen kou valt nog te vechten. Je kunt je warm aankleden, onder een berg dekens gaan liggen, een vuurtje stoken en veel bewegen. Maar wat doe je tegen hitte?
 

Brandende asfalt

Er is een formule om te bereken hoe warm het asfalt ongeveer is. Dit gaat dan om asfalt waar de zon op schijnt zonder een hoop wind:
 • Buitentemperatuur: 25°C = temperatuur van het asfalt: 51,6°C
 • Buitentemperatuur: 30°C = temperatuur van het asfalt: 57,2°C
 • Buitentemperatuur: 30,5°C = temperatuur van het asfalt: 61,7°C
Maar toch zie ik dagelijks baasjes met hun hond wandelen in de zon.

Het is sowieso afgeraden om met warm weer met een hond te gaan fietsen of een heel stuk te gaan wandelen. Een hond verliest een beetje warmte via de zweetkliertjes in zijn voetzolen en via hijgen. Honden kunnen namelijk niet zweten, zoals wij dat kunnen.
Bovendien hebben ze een vacht en die kan de afvoer van warmte nog meer bemoeilijken. De voetjes verbranden snel, tot bloedens toe. Bij honden met lichtgekleurde voetzooltjes moet je nog extra voorzichtig zijn. Deze zijn nog gevoeliger dan donkere voetzooltjes.

Plaats de bovenkant van je hand gedurende 7 seconden op het asfalt om te controleren of het comfortabel is voor je hond. Zelfs bij een temperatuur van 41° (temperatuur van het asfalt) kan de huid van je hond beschadigen binnen de 60 seconden.
 

Hond in hete auto

In de media staan ook regelmatig berichten van honden die overlijden omdat ze door de baas voor ‘even een boodschap’ in de auto zijn achtergelaten.

Met warm weer kan de temperatuur in een stilstaande auto al snel oplopen tot wel 50 of 60 graden! Het is voor vrijwel ieder wezen gevaarlijk om in zo’n hete ruimte te verblijven, maar wat veel mensen niet weten is dat honden ook nog eens veel sneller last van de warmte hebben dan mensen. Bij een buitentemperatuur vanaf 15 graden kan het al gevaarlijk zijn voor de hond om in de auto die in de zon staat te blijven.

Laat de hond nooit alleen achter in de auto, ook niet met het raam open of in de schaduw. Ook met het raam open kan de temperatuur in de auto snel stijgen. Bovendien kan de auto sneller in de zon komen te staan dan verwacht.

Tref je een hond aan die oververhit dreigt te raken, bel dan direct de politie en de dierenambulance. Dreigt hulp te laat te komen, sla dan een ruitje in om de hond te bevrijden.
 

Extra zorg

Oude honden en pups hebben net als oude mensen en kinderen extra zorg en aandacht nodig tijdens warme dagen. En ook honden met hele korte neuzen zoals bijvoorbeeld de Franse en Engelse Bulldog en Boxers lopen meer risico op oververhittingsproblemen. Door hun lichaamsbouw (dogachtige) zijn deze honden extra kwetsbaar met dit warme weer. hebben normaal vaak al moeite met ademhalen ten gevolge van het brachycefaal obstructief syndroom. Bij warm weer krijgen deze honden nog meer moeite met ademhalen, doordat ze extra moeten hijgen om de warmte te verliezen. Het hijgen kan ook zorgen voor irritatie van de luchtwegen, wat de situatie nog onaangenamer maakt voor de hond.
 

Wat gebeurt er precies?

Als mens is het ook niet aangenaam in een stilstaande auto op een zomerse dag, maar een mens houdt het best een tijdje uit voordat hij echt oververhit raakt. Een hond springt zonder moeite in een ijskoude zee, daar kan hij veel beter tegen dan wij mensen. Maar boven de 20 graden zijn de meeste honden vaak niet meer ok.

Bij een lichaamstemperatuur boven de 42 graden zullen namelijk zijn lichaamseiwitten gaan stollen. Het bloed wordt stroperig en kan door het hart niet goed door het lichaam gepompt worden, waardoor de vitale organen onvoldoende bloed ontvangen en onomkeerbaar beschadigd raken. Het hijgen zelf wekt ook warmte op, wat de situatie nog verder verergert. Een oververhitte hond wordt sloom, lusteloos, gaat hijgen en vaak kwijlen en kan gaan braken. De hond zal aanvankelijk weigeren op te staan, maar kan later juist zeer onrustig worden en in paniek raken. Uiteindelijk zal hij het bewustzijn verliezen, in coma raken en komen te overlijden.
 

Wat kan je wel doen?

 • Je kunt speciale schoentjes kopen voor honden om hun voetzooltjes te beschermen tegen de hete ondergrond. Denk er dan wel aan dat je hond (vooral in het begin) aan het lopen met schoentjes aan moet wennen. Vermijd asfalt en zand en laat de hond zoveel mogelijk over gras lopen.
 • Laat uw hond niet achter in de auto, caravan of andere kleine afgesloten ruimte bij temperaturen vanaf
  15 graden, ook niet in de schaduw en ook niet met het raam open. Gebruik airco bij het rijden en rijd niet cabrio met de volle zon op zijn hoofd.
 • Laat de hond uit op de koelere momenten van de dag. In de vroeg ochtend en de late avond.
 • Laat de hond niet te lang in de zon liggen, ook al kiest hij er zelf voor. Dus haal hem binnen! Laat de hond niet in de directe zon liggen, maar zorg voor voldoende schaduwrijke plekken.
 • Doe de hond geen muilkorf, muzzel of muilband om op warme dagen.
 • Er zijn ook speciale koelbanden en koeljassen voor honden te koop, maar laat hem ook met deze accessoires niet in een te warme ruimte achter.
 • Zorg voor voldoende koel vers water.
 • Laat de hond zwemmen, als hij dat wil en kan natuurlijk.
 • Veel honden willen altijd en overal spelen en rennen, rem hem op tijd in zijn activiteit. Dat een hond door wil gaan betekent niet dat het ook goed voor hem is.
 • Heeft je hond een korte (witte) vacht? Dan kun je daarvoor een speciale hondenzonnebrandcrème aan te schaffen en borstel en kam je hond dagelijks, hiermee haal je losse haren weg. Dit is goed voor de verkoeling.

Tip: boek je eerste afspraak online...

... en kies zelf het moment dat voor jou past! Mogelijk voor gedragstherapie, coaching, kruiden, dierenspiegel, dierencommunicatie, hydro en therapiedier.
Boek nu online
Inge Pauwels
Toscanzahoeve is een erkend en holistisch centrum voor dierengedrag, -opvoeding en -opleidingen, onder leiding van gedragstherapeute Inge Pauwels.
Contacteer ons
Bel 0475 34 71 12
info@toscanzahoeve.be
Volg jij ons ook?
twitter  linkedin  google plus  google plus
Je krijgt deze e-mail als klant of contact van Toscanzahoeve. Schrijf uit.
Verantwoordelijke uitgever: Inge Pauwels - Frekeslei 4 - 2221 Booischot - Belgium