Copy
Contact Point Åland / Nyhetsbrev Juni 2021
View this email in your browser

Projekt i full gång

"Rural Lifestyle - Creating attractive rural lifestyle destinations"


Företagsam Skärgård är med i projektet Rural Lifestyle och samlar upplevelser på landsbygden och i skärgården för att möta (asiatiska och europeiska) besökares längtan efter det som är autentiskt och genuint.
Folk börjar tröttna på stora vanliga sevärdheter och de nya trenderna är mer "live like locals" och "outdoor".


Här har Åland utmärkta möjligheter, vilket vi också tagit fasta på under nuvarande programperiod: bland annat genom att underlätta för fågelskådning (Baltic Wings) och vandring (St Olav Waterway) utöver detta pågående projekt.

Bilderna ovan är från japanskan Keiko Morishitas tvåveckors besök på Åland. Hon samlade material till fyra virtuella resor (för japaner) som sänds senare i sommar och till ett flertal artiklar i japansk media. Hennes postningar på FB och Instagram har mött stort intresse.
Hon är dessutom Mumin- och Tove Jansson-forskare, och hon gladdes åt det hon fick se och uppleva och åt alla människor hon fick intervjua under sin vistelse.

Vi firar Åland 100 och EU Interreg 25 år!


I samband med Europadagen 9 maj fick jag möjlighet att skriva några artiklar för Nya Åland om Central Baltic-projekt, för att uppmärksamma den skillnad EU-finansieringen har gjort och lite historia under de 25 år vi varit en del av EU och INTERREG.

Åland har varit fint framme under denna senaste 7 års-period. Vi är trots vår litenhet med i 15 % av 137 CB-projekt!

Första artikeln var om CB allmänt i Gardens-projektets växthus i Emmaus stadsodling, den andra om Ålands yrkesgymnasiums elever och deltagande i
ChangeMaker - att lära sig mer och utveckla hållbara företagsidéer.

(HÄR BEHÖVS ANNARS EN NY PROJEKTLEDARE FÖR ETT DRYGT ÅR FRAMÅT! Är du intresserad - kolla!)

Den tredje är om Keiko, och sedan följer några till under sommaren och hösten.

Viktiga datum att lägga i kalendern NU!

 

25 augusti praktiskt Storytellingseminarium för projekt             
23 september ANNUAL EVENT och ECDay 10 år
               och sist men inte minst 

15 oktober lanseringen av DET NYA PROGRAMMETOnsdagen den 25 augusti arangerar vi Contact Points ett storytellingseminarium THE CB COOKBOOK - ingredients for a great story.
Läs mer HÄR och anmäl dig senast den 24 augusti. 


Årets ANNUAL EVENT blir digtalt och är en brygga mellan nuvarande och kommande program. Registreringen öppnar i augusti.
Tre teman knyter ihop helheten: VATTEN, ARBETSMARKNAD och EXPORT.


Och det tredje viktiga datumet är när det nya programmet Central Baltic 2021-2027 lanseras.

Klicka på länken ovan så kan du läsa på vad som hänt hitintills. De kommentarer som lämnades in under Allmänt Hörande (Public Hearing) har gåtts igenom, och ännu återstår processer innan programmet är godkänt.

Följ med utvecklingen på hemsidan.

Och nu lite från #EUinMyRegion-kampanjen

Samlade resultat och tankar 

Dessa har delats i olika sociala kanaler. Du får gärna söka upp dem och dela dem vidare.
Vi har fått så många fina resultat!


Giséla Linde har hjälpt mig med de träffsäkra formuleringarna.

Unga utbildas över gränserna


Turism, krissituationer till sjöss, hållbarhetstänkande... ju mer människor och arbetsuppgifter rör sig över gränserna, desto viktigare att vi förstår varandra och kan lösa utmaningar tillsammans.
Gränsöverskridande utbildning ger unga bästa starten.


 

Minskade utsläpp är en bra början

En hållbar dricksvattenförsörjning börjar med rena vattentäkter. Ålands Vatten arbetar strategiskt med ytvattentäkter och tillrinningsområden. Hur minska näringsläckage från jordbruket? Hur minska allas våra utsläpp av kemikalier som inte hör hemma i naturen?
 

Lyckad planering för kuster och människor 

På Kökar mäter man bobarhet som en del av hållbarhetsarbetet. Bobarhet - Habitability - och attraktionskraft är förutsättningar för skärgårdens bärkraft. Våren 2021 hölls en pilotkurs vid Åbo Akademi.

Nabbens våtmark i Mariehamn anlades för att minska utsläppen till Östersjön och stärka den biologiska mångfalden – och blev ett populärt besöksmål som spritter av liv.

Coast4us

 

Sjömätning ger smartare skärgårdstrafik

Uppdatering av mindre farleder i Stockholms och Ålands skärgårdar ökar sjösäkerheten för både skärgårdsfärjor och fritidsbåtar, och nya kortare rutter sparar både bränsle och miljö.

Från plattform kan alla fågelskåda

Nybyggda fågelplattformar på Kökar gör fågelskådningen tillgänglig för vem som helst, och utbildade fågelguider lär ut fåglarnas fasoner för igenkännandets glädje. Här vilar fåglar på långflygning – och hjälper människor landa i nuet.

 

Bollplank för skärgårdsföretag  

Hur vässa en företagsidé, hitta nya kunder eller förlänga säsongen? Skärgårdsföretagare och studerande möts för kunskapsutbyte och företagsutveckling. Företagaren gör jobbet, men får coaching och hjälp att hitta lösningar för bättre lönsamhet.
Archipelago Business Development

Stor skillnad i liten kommun

Gästhamnen har vuxit i service och miljötänk, färjehamnen har blivit uppfräschad och pilgrimsleden St Olav Waterway fått en lokal avstickare. Tre Central Baltic-projekt har gjort stor skillnad i Sottunga, Finlands minsta kommun.

 

Digitalt driv och gemenskap för ungdomar

Digital teknik gör kreativiteten platsoberoende. Du kan bo på en ö i havet och ändå ha ett spännande globalt jobb. Digitala medier och företagsamhet är temat i ungdomsprojektet RIBS – Rolling Images in Business Startups.

 

Rinnande vatten och el: miljövänlig lyx på en ö

Båtgästerna har älskat Rödhamn för naturen, servicen och nybakt bröd till frukost. Men nu finns här dessutom duschar och diskrum, solfångare och vattenrening. Och Anette som driver hamnen har fått elkylskåp och rinnande vatten.

I stadsodlingen växer mangold och människor

Att ta hand om det som växer ger glädje och självförtroende. Den tråkigaste markplätt mitt i stan kan bli en prunkande trädgård, som hjälper människor utanför arbetslivet hitta sin plats i samhället igen.

Förändringar


Jag har suttit här ute på Kökar och skrivit detta med näktergalen sjungande utanför huset.

Jag har haft en givande tid som utlokaliserad Contact Point mitt i naturen och havet. Allt det vi i programmet jobbar för: hållbar utveckling och människors välmående är högaktuellt och påtagligt.

Men nu går jag vidare - fortsätter med samma längtan: att få vara en del av förändringar till det bättre.

Jag lämnar mitt uppdrag sista augusti och börjar jobba på Högskolan på Åland för den nya utvecklingsenheten.

Jag hoppas vi ses och att samarbetet fortsätter!

 

TACK!

Ester

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Instagram
Instagram
Government of Åland
Ester Laurell
ester.laurell@regeringen.ax

www.centralbaltic.eu
Copyright © 2021
Central Baltic Programme
All rights reserved.

Unsubscribe from this list    
Update subscription preferences