Copy
Nieuwsbrief TechExplore24 - Februari 2021
Nieuwsbrief
Februari 2021
Beste lezer,
Via deze nieuwsbrief informeren we u over het laatste nieuws rondom het project TechExplore24. In dit project in het kader van Sterk Techniekonderwijs zetten de samenwerkingspartners uit onderwijs en bedrijfsleven zich in voor het werven en behouden van technisch talent voor de regio Rivierenland. Wilt u meer informatie? Of bent u nog geen (officiële) partner en wilt u met ons samenwerken? Kijk dan op de website van Sterk Techniekonderwijs, neem contact op met de programmamanager of vul het contactformulier in
Een nieuw jaar TechExplore24!
Afgelopen jaar is, vanwege de coronamaatregelen, de samenwerking tussen de bedrijven en de scholen minimaal geweest. Omdat TechExplore24 de bedrijven echt nodig heeft en de samenwerking dit jaar graag wil opstarten, hebben alle gecontracteerde bedrijven een kist heerlijke gezonde appels gekregen. Als blijk van vertrouwen in de toekomst. En uiteraard op een gezond 2021 en een vruchtbare samenwerking!
Primair Onderwijs (PO)  - Voortgezet Onderwijs (VO)
Leerkrachten PO op bezoek bij O.R.S. Lek en Linge 
In de komende weken bezoeken leerkrachten van verschillende basisscholen uit Culemborg de beroepsgerichte afdelingen van ORS Lek en Linge. Lek en Linge ziet dit als een eerste stap in wat een mooie samenwerking gaat worden. In eerste instantie wordt met de leerkrachten het gesprek aangegaan over alle veranderingen die hebben plaatsgevonden binnen de beroepsgerichte programma’s van de beroepsgerichte afdelingen.
Ook worden de leerkrachten uitgenodigd om met hun leerlingen te komen proefdraaien in de hotspot die in ontwikkeling is. De leerlingen van de Jozefschool in Culemborg zullen hierbij het spits afbijten!
Leerlingen VLC werken aan Pro Kits
Leerlingen van het Van Lodenstein College in Kesteren werken in hun eigen tijd (’s morgens tijdens Onderwijs Op Afstand en ’s middags op school) aan Pro Kits van Infento. Met deze materialen kunnen de leerlingen onder andere hun eigen quad op accu maken. Vanuit vmbo-2GT zijn verschillende leerlingen uitgedaagd om hiermee aan de slag te gaan. Een aantal leerlingen heeft hier op school tijdens de lockdown mee gewerkt. Wim van den Brink (decaan vmbo): "We zijn trots op wat de leerlingen bereikt hebben. Zeker in deze tijd is het fijn om leerlingen zo enthousiast aan het werk te zien in de techniek!” De bedoeling is dat leerlingen hiermee naar een basisschool gaan om daar een technische middag mede vorm te gaan geven. De eerste bezoeken staan gepland voor april, onder voorbehoud van de dan geldende maatregelen rondom COVID-19.
Ontwerpwedstrijd - ontwerp de fiets van de toekomst! 
 TechGelderland daagt gezinnen uit om creatieve ideeën uit te werken waarbij kans kan worden gemaakt op een grote prijs voor het hele gezin! Meer informatie is te vinden via: https://www.techgelderland.nl/fietsactie/
Duik de diepte in op Lek en Linge!
O.R.S. Lek en Linge organiseert een uitdagende online activiteit georganiseerd voor leerlingen in het basisonderwijs. In spelvorm wordt kennisgemaakt met de beroepsrichtingen van PIE, BWI en D&P. Alle deelnemers ontvangen ook een (technische) verrassing thuis. Voor inschrijven: zie de agenda aan het eind van deze nieuwsbrief.
Voortgezet onderwijs (VO) - MBO
Convenant Koningin Wilhelmina College - ROC Rivor
Op het Koningin Wilhelmina College (KWC) wordt al enige jaren samengewerkt met het mbo. Er is zelfs een convenant met ROC Rivor gesloten om deze samenwerking vast te leggen. Bij het vmbo worden dan ook de technische keuzevakken ondersteund door professionals van het ROC Rivor.


KWC & VLC– Keuzevak Booglassen
Een keuzevak waaraan twee scholen tegelijk meedoen: Hoe leuk is dat! Omdat er naast de leerlingen van het KWC nog plekken over waren, zijn er ook leerlingen van het Van Lodenstein College aangesloten bij het keuzevak Booglasprocessen. De leerlingen krijgen alle technieken van BMBE, MIG-MAG en TIG lassen uitgelegd en gaan aan de slag met deze lastechnieken. Ook deze leerlingen gaan op bedrijfsbezoek om te ontdekken waar je lassen voor kunt gebruiken en in welke beroepen je dit terug kunt vinden. Zo is er een bezoek gebracht aan Lamotec. Bij Lamotec in Culemborg wordt veel RVS gelast door middel van TIG lassen. De leerlingen mochten zelf een stukje proberen te TIG lassen. Verder gaan ze nog kijken bij Rob Welding in Dodewaard. Rob Welding is gespecialiseerd in lasrobots. Al met al krijgen de leerlingen tijdens de bedrijfsbezoeken een gevarieerd beeld van het lassen.
De Lingeborgh – Keuzevak PIE
De leerlingen van de Lingeborgh hebben op de Bachstraat in Tiel, bij het ROC Rivor, kennisgemaakt met PIE middels het keuzevak. De leerlingen willen alles leren en ervaren van techniek in de groene sector. Ze hebben kennisgemaakt met de thema’s veiligheid, onderhoud, metaalbewerking, lassen en inzetbaarheid van robots. Bij A. Hak hebben ze in de keuken mogen kijken wat PIE allemaal inhoudt en wat je ermee kunt. Vanwege de lockdown is dit keuzevak niet volledig afgesloten, maar dit gaat zeker volgend jaar vervolgd worden.
Nieuw bij ROC Rivor: opleiding Smart Building, BOL niv. 4
Vanaf augustus 2021 start bij ROC Rivor de nieuwe opleiding Smart Building. Deze opleiding is tot stand gekomen door een samenwerking tussen ROC Rivor en het bedrijfsleven. Er wordt steeds meer duurzaam gebouwd. De vraag vanuit het regionaal bedrijfsleven naar mensen met kennis over Smart Building neemt daarmee toe. Smart Building is de opleiding waarbij bouwkunde, installatietechniek en elektrotechniek samen komen. Tijdens de opleiding Smart Building leren studenten wat er komt kijken bij de voorbereiding en uitvoering van innovatieve bouwprojecten. Ze doen kennis op van de bouwsector én de installatietechniek. Ze leren o.a. over het bouw informatie model (BIM). Dit biedt een digitale manier van communiceren aan de hand van 3D-beelden, waarmee aannemers uit de bouw, installatie-en elektrotechniek efficiënt samenwerken. Lees hier alles over de opleiding Smart Building:
https://www.rocrivor.nl/mbo-opleidingen/bol/opleiding-smart-building/

De opleiding Smart Building wordt aangeboden op de locatie Teisterbantlaan 1a in Tiel. Een hele fijne nieuwe locatie die is uitgerust met de nieuwste technologieën.
Tip: meer informatie over de opleiding Smart Building wordt gegeven tijdens een webinar van de Online Open Dag van ROC Rivor op 11 maart.
11 maart Online Open Dag bij ROC Rivor
ROC Rivor opent digitaal haar deuren op donderdag 11 maart van 16.00 – 20.00 uur. Tijdens deze online Open Dag kunnen vmbo-leerlingen en hun ouders online kennismaken met de opleidingen, docenten en studenten van ROC Rivor. De online Open Dag biedt een compleet programma, zodat leerlingen zich zo goed mogelijk kunnen oriënteren. Leerlingen kunnen een cluster webinar naar keuze volgen, vragen stellen aan docenten of studenten en virtueel een kijkje nemen op de locaties in Tiel en Geldermalsen middels de 360 graden tours. Voor de twijfelaars is er een online studiekeuzetest en staat er een adviseur klaar. Alles is digitaal aanwezig om een goede studiekeuze te kunnen maken. Ook kun je je laten informeren over leerwerkplekken, stages, studiebegeleiding en is er een webinar speciaal voor ouders over o.a. studiekeuzeadvies en informatie over het mbo. Zie voor meer informatie en aanmelden:
rocrivor.nl/opendag.
Samenwerking met bedrijfsleven
Uitnodiging Startmeeting -  Dag van de Techniek Rivierenland 
Door techniek kan alles! Bij het uitvinden van alle dingen gebruiken we techniek. Dat geldt voor spullen zoals de smartphone, iPad en kleding. Maar bijvoorbeeld ook voor het maken van huizen, stoplichten, auto’s, vliegtuigen en zwemparadijzen. Het bestaat allemaal omdat er mensen zijn die van techniek hun beroep hebben gemaakt.
 
TechExplore24 wil samen met alle technische bedrijven in Rivierenland, in november een Dag van de Techniek organiseren. Zodat alle scholieren in Rivierenland kunnen ervaren hoe leuk en divers een beroep in de technische branche is. Stelt u uw bedrijf voor de Dag van de Techniek open, doet u mee? Op 8 april 2021 vanaf 15.00 uur trappen we af met een startmeeting. Reserveer deze datum alvast in uw agenda! U kunt zich alvast aanmelden via de onderstaande button, het programma volgt.
Meld u hier aan voor de startmeeting
Agenda
ONLINE OPEN HUIS bij het Lingecollege

Voor wie: basisschoolleerlingen
Datum: vanaf dinsdag 9 februari
Tijd: n.v.t.
Locatie: Lingecollege (online)
Aanmelden/meer informatie
 
 
KENNISMAKEN met de techniekopleidingen bij O.R.S.  Lek en Linge
 
Voor wie: basisschoolleerlingen
Datum:  woensdag 10 februari 2021
Tijd: 14.00 - 16.00
Locatie: O.R.S. Lek en Linge (online)
ONLINE WERKSESSIE Leren van elkaar in Sterk Techniekonderwijs’ (MBO raad)
 
Voor wie: vmbo, mbo, bedrijven
Datum: dinsdag 2 maart 2021
Tijd: 13.00 - 14.30
Locatie: Microsoft Teams
WEBINAR Samenwerking met Primair onderwijs
 
Voor wie: vmbo, mbo, bedrijven
Datum: woensdag 10 maart 2021
Tijd: 15.00
Locatie: Sterk Techniekonderwijs (online)
OPEN DAG ROC Rivor
 
Voor wie: vmbo en mbo scholieren
Datum: donderdag 11 maart 2021
Tijd: 16.00 - 20.00
Locatie: ROC Rivor (online)
WORKSHOP Innovatieve Technieken
 
Voor wie: techniekdocenten vmbo en mbo
Datum: donderdag 11 maart 2021
Tijd: 16.00 - 19.30
Locatie Techlokaal Maas & Waal
 
WEBINAR Cross-overs Technologie in andere profielen
 
Voor wie: vmbo, mbo, bedrijven
Datum: woensdag 31 maart 2021
Tijd: 15.00 uur
Locatie: Sterk Techniekonderwijs (online)
 
STARTMEETING Dag van de techniek Rivierenland
 
Voor wie: bedrijven, projectpartners TechExplore24
Datum: donderdag 8 april 2021
Tijd: 15.00 uur - 17.00 uur
Locatie: TechExplore24 (online)
Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u deze voortaan direct ontvangen? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.
Meld u aan voor de nieuwsbrief
Graag tot ziens!
Deze nieuwsbrief wordt verstuurd door Nehem. Voor vragen kunt u contact opnemen met Lianne Groen. 
E: Lianne.Groen@NehemKMC.nl of T: 06-48196829

 






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
TechExplore24 · Ina Boudier-Bakkerstraat 2 · Culemborg, 4103 NN · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp