Copy

Jaargang 9 - nummer 1
Maart 2015
 

Bekijk deze nieuwsbrief online in uw browser >>

In dit nummer onder meer:

Workshop schapen scheren

Bron: http://www.naturalanimalcare.nl/40.html
 

In mei en juni zijn er enkele workshops schapen scheren gepland. Deze workshop is een samenwerking van naturalanimalcare.nl en onze VSS leden Hans en Greet Abbink van de Schapenhoeve.
De workshop leert je de diverse scheermachines te kennen, hoe je de messen in een scheermachine zet en hoe je de machine goed afstelt. Je leert diverse technieken om een schaap te scheren, op de grond of op een scheerbankje en hoe je het schaap draait en welke volgorde je aanhoudt bij het scheren. Ook kijken we naar problemen die je kunt tegenkomen en hoe die op te lossen, denk aan scheerziekte of het per ongeluk in het vel scheren. Aan het eind van de workshop krijg je een cd-rom mee naar huis als naslagwerk.
 Hierop vind je schriftelijke informatie, maar ook foto's en filmpjes over het scheren.

Je kunt je inschrijven voor een de volgende data:

  • woensdagmiddag   06-05-2015
  • donderdagmiddag  07-05-2015
  • woensdagmiddag   27-05-2015
  • donderdagmiddag  28-05-2015
  • woensdagmiddag   03-06-2015
  • donderdagmiddag  04-06-2015
De workshop duurt van 13.00 tot 17.00 uur en is inclusief koffie/thee met krentewegge en de cd-rom. De workshop gaat door als er minimaal 6 deelnemers zijn. Maximaal kunnen er 8 deelenemers meedoen.
De kosten bedragen 65,00 euro.
Tijdens de workshop is het mogelijk een scheerapparaat of een wolschaar aan te schaffen. Geef dit ruim op tijd door zodat we je kunnen adviseren en de betreffende machine op voorraad hebben.
Wil je je opgeven? Mail dan naar info@naturalanimalcare.nl of bel 06-13 75 19 15.
Even voorstellen:
Annet Ockhuysen, de nieuwe rasvertegenwoordiger voor de Walliser Schwarznase
 
"Ik woon in Bruchem, bij Zaltbommel, dus in de Bommelerwaard. Ik ben getrouwd met Bernard Vortman.
Mijn eerste schapen waren Suffolks, in 1989 twee ooien aangeschaft. Ik had ze in Engeland gezien, en was op zoek naar een paar schapen voor bij mijn paarden – beter weidegebruik en minder wormbesmetting.Al snel kreeg ik de smaak van schapen houden te pakken.

Begin jaren negentig kwamen er Gotland Pelsschapen bij, en ook mijn eerste angorageit. Jaren heb ik met de Suffolks, de Gotlanders en de angorageiten gefokt. Eind jaren negentig kwamen daar Black Welsh Mountains bij, geïmporteerd uit Engeland. Ik heb nog steeds een koppel Black Welsh lopen, hoewel ik er niet meer mee fok. Het zijn ideale dieren, gezond, sterk, myasis-resistent, en sober qua eten. Perfecte grasmaaiers.

In 2004 kreeg ik mijn eerste 4 Walliser Schwarznase, van Hans Jacobs. Vier oude ooien, ver over de 10 jaar oud, met de belofte dat ze een goeie “ouwe dag” bij mij zouden hebben. Één van de vier, twaalf jaar oud, kreeg nog een lam, die we Heidi noemden. En zo is het begonnen.
De Walliser werden mijn lievelingsschapen. Lief, aanhankelijk, vriendelijk, gezellig en bovendien, een lust om naar te kijken.
Samen met Hans een paar maal vreemd bloed geïmporteerd, en zo een fraai koppel opgebouwd. Helaas heeft de blauwtong ook zijn tol geeist – zoiets wil ik nooit meer meemaken.
Onlangs een groep van 8 dieren (ze waren allemaal AR/RARR) naar Engeland geëxporteerd. Naar een Nederlandse vrouw die er al geruime tijd woont. In Engeland zijn maar 9 Walliser fokkers. Momenteel heb ik zelf een mooi koppel van 9 ooien lopen.
 
Ja, en wat heb ik nog meer voor dieren?
Buiten heb ik 3 ezels, 2 minivarkentjes en een paar kippen.
In huis 3 katten en 6 honden. De katten zijn Balinezen en daar heb ik veel mee gefokt.  De 6 IJslandse honden behoren tot mijn lievelingsdieren: vrolijk, vriendelijk, intelligent, waaks, veel energie, maar ook eigenwijs. Op IJsland zijn het werkhonden, die zelfstandig hun werk moeten doen: het hoeden van het vee.
 
Wat nu, rasvertegenwoordiger? Ik ben het jaren lang geweest voor de Black Welsh Mountains, dus weet wel ongeveer wat ik zou moeten doen.
Ik zie dat er erg veel leden van de VSS zijn die deze geweldige Walliser schapen hebben. Maar, ik zal er niet veel meer dan een tiental van kennen. Het lijkt me dat de banden tussen al die Walliser-bezitters aangehaald kunnen worden (voor zover men dat wil). Fokkers kunnen meer contact met elkaar hebben om zo informatie uit te wisselen en de in Nederland aanwezige bloedlijnen te vergelijken. 
We kunnen zeker weer eens een Walliser-dag organiseren, een mooie gelegenheid om kennis met elkaar te maken en ervaringen te delen. 
Zelf zou ik het contactpunt kunnen zijn, niet alleen voor al die Walliser-bezitters, maar ook naar de “buitenwacht” toe.
En heeft u goede suggesties? Ik hoor ze graag van u! U kunt mij bellen (0418-642308) en mailen (ockhuysen@upcmail.nl)".

Annet zit dus vol ideeen en wil graag de onderlinge band tussen de Walliser Schwarznase fokkers versterken. Iets wat wij als Vereniging van Speciale Schapenrassen alleen maar toejuichen!
Wij wensen Annet dan ook veel plezier en succes als rasvertegenwoordiger.
Dom schaap, hoezo?!                                  Column
Door: Annemarie Hoenderdos
Schapen hebben het imago dom te zijn. Schaapachtige kuddedieren, die als er één schaap over de dam, is zich gewillig naar de slacht laten brengen. En veel hiervan is maar al te waar. Toch zit er meer in een schaap weet iedereen die werkt en houdt van deze dieren.
In deze Ruif, en wie weet ook in de komende edities, mooie, leuke, verbluffende of ontroerende voorbeelden van s
chapengedrag.

Heeft U ook een voorbeeld van schapengedrag waaruit blijkt dat ze toch slimmer zijn dan veelal wordt gedacht? Mailt U dan naar hoenderhave@planet.nl, dan neem ik contact met u op om er een mooie column van te maken. Een kant-en-klaar artikeltje is ook van harte welkom.
Bijvoeren 
Door: Henk Postema

 
Onze koppel bestaat uit 7 volwassen en 4 jonge ooien. Omdat ik dit jaar niet zoveel lammeren wil, heb ik slechts 4 ooien laten dekken. De vier drachtige dames zijn er inmiddels aan toe om wat bijgevoerd te worden met brok. Maar ja, de andere dames lusten ook maar al te graag brokken. Ze verdringen zich rondom de voederbakken en niet zelden is het onderling knokken en duwen, want ieder schaap wil de beste en meeste brokken. Dat wordt dus nog een hele toer om ze uit elkaar te houden. Het drachtige koppeltje op een ander stukje weiland zetten is geen optie. Ik heb al moeite genoeg schone weitjes te creëren om de wormendruk laag te houden. Dan moet ik ze bij het voeren maar uit elkaar zien te houden. 
Ik doe wat brokjes in een voederbak. Ze hebben al meer dan een half jaar geen brokken meer gehad, maar slechts 1x rammelen met de gele voederschep zet de hele koppel in beweging. Ze rennen om het hardst wie het eerste bij de bak is. Ik doe het poortje van het binnenplaatsje dicht en pak de eerste de beste zwangere bij de hoorns en trek haar de stal in. Zo volgt ook nummer 2 en 3, en even later nummer 4. Licht bezweet en een beetje hijgend probeer ik de bak te voorzien van korrels, terwijl de ooien zich staan te verdringen met hun voorpoten in de voerbak. Als ik de stal uit wil, proberen de ooien, die nog buiten staan, zich naar binnen te wurmen. De volgende dag gaat het al een stuk beter.  De voederbak in de stal is alvast gevuld. Ik doe de staldeur een klein beetje open en zie één van de niet-zwangeren opkijken, maar ze blijft staan waar ze staat. Zwangere nummer 1 kijkt ook op, springt opzij en rent de stal in, onmiddellijk gevolgd door nog 2 drachtige dames. Nummer 4 let even niet op. Ik tik haar op haar dikke kont en voor ik het weet, draait zij zich om en wurmt zich door de iets geopende staldeur. En dan dag 3: dames op het binnenplaatsje, voer in de bak, staldeur een tikkie open en de klus is geklaard. De achtergebleven ooien kijken enigszins geïrriteerd op: ‘Dus wij krijgen niets?’ Verbeeld ik me dat nou of hebben ze het echt begrepen?
VSS nu ook op Facebook
 

Meld je aan als Facebooklid bij de VSS en deel je schapennieuwtjes, foto's, tips,vragen en opmerkingen. 
We hopen zo een mooi Facebook-platform te creëren samen met onze leden. Alle schaapgerelateerde informatie is welkom maar naast kennisoverdracht is het natuurlijk ook leuk om mooie en grappige verhalen en foto's met elkaar te delen.
Dus doe mee en wordt ook lid van onze besloten Facebook pagina! Zoek ons op onder de naam VSS Vereniging van Speciale Schapenrassen.
Recepten in De Ruif
Door Annemarie Hoenderdos
 
Op het internet wemelt het van de recepten van lamsbout en lamskoteletjes. Soms kom je ook recepten tegen van lamsschouder. Maar zelden vinden je iets over lamsnek.

Bekende chef-koks, zoals Jonnie Boer, Sergio Herman, Gordon Ramsay en Nigella Lawson halen hun  neus beslist niet op voor een lamsnek. Het vlees is smakelijk, doordat het geaderd is. Dat betekent dat door het vlees zeer dunne laagjes vet lopen. Je kunt het ook gemarmerd kunnen noemen. Vet geeft smaak en zorgt dat het vlees sappig blijft tijdens de bereiding. Maar een nek is ook botrijk. Een goede slager kan er nog wel mooie delen uitsnijden om te stoven. Maar er blijft dan toch altijd veel vlees aan de botdelen zitten. Je kunt van een uitgebeende nek prima bouillon trekken, want zowel bot en in het bijzonder kraakbeen en merg geven de bouillon een heerlijke smaak. De japanners hebben daar zelfs een naam voor: umami, dat 'heerlijkheid' of 'hartig' betekent; het is een van de vijf basissmaken naast zout, zoet, zuur en bitter. 

Maar waarom zou je een nek niet in zijn geheel klaarmaken? Het vlees is mals en sappig en de smaak is vol. Het formaat van een hele nek vereist een flinke pan. De slager kan de nek ook in de lengte halveren. Als het vlees gaar is en botermals, vallen de botjes bijna vanzelf uit het vlees. Dan nog even de ‘velletjes’ verwijderen.
En als je niet zo van vet houdt, is het aan te raden het gerecht te koelen en het uitgeharde vet er af te scheppen. Dat vraagt dus even wat tijd, maar moeilijk is het niet.
Alle rede om, voor weinig geld (want de nek is het goedkoopste stuk van het lam), een smakelijk en verrassend gerecht op tafel te zetten.
En als het vlees van je eigen dier is, dus met zorg opgegroeid en met zorg bereid, is het een stervoorbeeld van de culinaire stroming ‘slow cooking’.
 
Tijdens de VSS jaarvergadering van 14 februari jl. konden de aanwezigen proeven van 3 bereidingen van lamsvlees: verse lamsworstje, gehaktballetjes in cognacsaus en milde curry van lamsnek. Bij deze krijgt U het recept van de lamsnekbereiding. 

Smelt boter of ghee in een pan met dikke bodem en braad de lamsnek aan a alle kanten aan.  Voeg uien en knoflook toe. Doe de bouillontablet en currypasta in een kommetje en voeg er heet water bij zodat de tablet en pasta oplossen. Giet dit over de lamsnek. Voeg zo nodig nog wat heet water toe zodat er ruim een  vingerkootje vocht in de pan staat.  Breng het geheel aan de kook en laat het, op laag vuur pruttelen, afhankelijk van de leeftijd van het lam is dat 2 à 3½  uur. Check af en toe tijdens het stoven of er nog voldoende vocht in de pan staat. Als het vlees volledig loslaat van het bot, schep je voorzichtig de nek uit de pan. Laat het vlees een beetje afkoelen, verwijder de botjes en de velletjes. Giet de achtergebleven vloeistof met uien door een zeef. Bewaar de gestoofde uien. Zet de vloeistof en het vlees in een aparte schaal min. 2 uur in de koelkast. Schep daarna het harde vet van de vloeistof en snijd het koude vlees in grove stukken.
Verwarm de vloeistof en voeg de kookroom of crème fraiche aan toe. Bind het licht met de allesbinder en roer goed, zodat er geen klontjes ontstaan. Voeg dan, voorzichtig roerend, eerst de uien toe. Als dit warm is, voeg dan het vlees toe. Voorzichtig omscheppen zodat de stukjes vlees heel blijven.

Currypasta’s
Er zijn veel smaken currypasta’s te koop, bijv. Milde curry, Korma, Balti, Madras, Tikka masala, Tandoori, Rogan josh, Vindaloo, alles is oké. Er zijn ook klant en klare currysausen in de handel. Als je die wilt gebruiken, lees dan ook de aanwijzingen op de verpakking.
Let op hoe scherp de currypasta is, bijv. Korma is mild, maar Vindaloo is zeer scherp. Ook kun je zelf een curry samenstellen. Snuffel gerust op internet.

Tips
Deze milde curry is heerlijk met basmati rijst, sperzieboontjes of erwtjes en komkommersalade met youghurtdressing en wat muntblaadjes. Of je kunt wat geroosterde amandelen of wat blaadjes koriander over de curry strooien en dan  ‘soppen’ met naanbrood. Verslavend lekker!! 
Schapen Drijven

Door: Judith Steginga

Je hebt een hond, vol energie, van een drijvend ras… trainingen voor gehoorzaamheid al lang onder de knie… maar je ziet verveling bij de hond… wat dan? In dat schuitje zat ik ruim 3 jaar geleden met Scott; onze Schotse Herder (Collie) van toen 8 jaar. Een hond die altijd wil rennen, spelen en wandelen. Met een stok of bal in zijn bek loopt, die niet moe te krijgen is en niet van ophouden weet…  Zo kwam ik per toeval in gesprek met mijn buurvrouw Anita. Zij was met haar jonge Australian Shepherd een cursus schapen drijven gestart. Dat was nu net een spekkie voor mijn bekkie! Geef me schapen, een weiland, een hond en ik glunder! Zo begonnen Scott en ik in 2011 bij Jaap Kremer.
Jaap Kremer heeft een opleidingscentrum onder de naam Tynyronnen. Een aparte naam voor een hondenschool, die nou niet zo makkelijk in het gehoor ligt. Het komt uit het Welsh en betekent letterlijk “huis/plek dichtbij de Onnen”.  En de Onnen is een riviertje in Noord-Wales. In dit gebied is Spring, de eerste Border Collie van Jaap geboren. De trainingen worden gehouden op een schitterende idyllische plek; de oude schaapskooi in Uffelte. Deze kooi was onbruikbaar geworden omdat de schaapskudde verhuisd werd naar een nieuw onderkomen in Havelte. Dit was voor velen uit de omgeving een grote teleurstelling… wat moet een schaapskooi zonder schapen. Sinds een jaar heeft Jaap dan zijn eigen stek, hij heeft 20 Drents Heideschapen met verschillende kleurslagen.
De bekendste hond die voor schapen drijven wordt gebruikt is de Border Collie. Dit ras valt onder de groep herdershonden. Alle honden uit die groep, zo’n 40 rassen, zijn min of meer te gebruiken bij schapen. En dat maakt het trainingscentrum van Jaap Kremer zo bijzonder; want naast de Border Collie kunnen ook de volgende rassen bij hem terecht: Working Kelpie, Australian Kelpie, Finse Lappenhond, Australian Shepherd, Sheltie, Hollandse Herder, Tervurense Herder, Picardische Herder, Australian Cattledog, Beauceron en de Schotse Herder.
Allereerst hebben Scott en ik een proefles gevolgd om te kijken of de hond inderdaad aardigheid had om bij schapen te zijn. Daarna volgden we 5 lessen en zo bleek Scott vooral enthousiast te zijn in het werken samen met mij, zodat Jaap het wel aandurfde om met ons verder te gaan. Juist omdat Scott de leeftijd al had bereikt van 8 jaar… niet de jongste leeftijd om te starten. Het meest prettige aan Scott is dat hij ongelooflijk goed wil presteren, een enorme ‘will to please’ heeft en gelukkig ook nog luistert. Natuurlijk waren we de eerste weken niets zonder de hulp van één van de vier Border Collies van Jaap, want regelmatig spatten de schaapjes uit elkaar om vervolgens terug te rennen naar de stal waar de rest van de kudde van Jaap stond. Na een aantal maanden trainen werd het al leuker… trainen met 20 Drenten. Scott draaide als een klok, zoals Jaap regelmatig zei. Hij leerde naar links, naar rechts, wachten en blijven liggen en uiteindelijk halen. Dat halen ging altijd vol enthousiasme en onder veelvuldig geblaf. Eén van de kenmerken die Schotse Herders hebben en Border Collies juist niet.
Regelmatig kregen we ook opdrachten; langs hekjes of slalommen met de kudde tussen pionnen door rechte lijnen lopen wat beslist niet meeviel want het voorste schaap wil soms ineens richting bepalen. Zelfs buiten de kooi achter de kapschuur langs over het zandpad en weer terug… wat ons extra adrenaline gaf…. allemaal prachtig. Of het splitsen van de kudde door de ene helft naar links te drijven en de andere helft naar rechts. De schapen trekken graag als kudde samen op dus dit was nog een hele tour. Moeilijker was het om 3 zwarte schaapjes te moeten scheiden van de kudde… om zo de witte Drenten over te houden. Ruim drie jaar hebben Scott en ik getraind om afgelopen februari te stoppen. Scott is bijna 12 en ik gun hem nu zijn rust. Moet hem eigenlijk behoeden voor zijn eigen drive… want hij weet zelf nog steeds niet van ophouden.
En buurvrouw Anita? Die gaat zo goed met Jones, haar Australian Shepherd, ze is hulpherder geworden bij de schaapskooi in Uffelte en gaat met 350 schapen de heide op. Jaloers met grote hoofdletters…. maar zeker gegund. Ik heb immers een wat oudere hond en ben met een heel ander doel naar de cursus gegaan; de verveling van mijn trouwe viervoeter om te zetten in Passie! Binnenkort gaan we samen met Anita mee, genieten van het echte werk.
 
Voor meer informatie over het opleidingscentrum van Jaap Kremer: www.tynyronnen.nl

Kampioen 2014 Topdieren bekend!

Zoals jullie hebben kunnen lezen in de Ruif van vorig jaar hebben we vele mooie foto's binnen gekregen van de Topdieren binnen de VSS. Dat zijn de rammen en ooien die bij de inspecties in de zomermaanden 85 punten of meer kregen toegekend. Na al die vele mooie foto's stellen we nu in deze Ruif  de prijswinnaars aan u voor, die tijdens de algemene Ledenvergadering gehuldigd zijn. De toppers Jilzz, Wanda en Froukje haalden het afgelopen seizoen de hoogste scores.

Gladys, Jan&Ina en Jan Dirk, Proficiat met jullie Topdieren!

Shetlander Jilzz werd kampioen met 86,8 punten, Gladys Pieters mocht de eerste prijs in ontvangst nemen. 
Foto rechts: Jilzz Topdier 2014 Kampioen

Ryeland Wanda van Jan & Ina Wiggers behaalde een mooie 2e plek

 

Foto links:
Ryeland Wanda is reservekampioen 2014

 
Wanda werd op de voet gevolgd door Walliser Schwarznase Froukje van Jan Dirk de Bruyn. 


Foto rechts:
De derde plaats ging naar Froukje

 
Kort nieuws

Hieronder leest u diverse interessante korte artikelen welke reeds eerder gepubliceerd zijn. Deze maand diverse artikelen uit het Vakblad en via de website van Het Schaap (maart 2015).

Deelnemers gezocht voor Myiasisproef

De Faculteit Diergeneeskunde gaat onderzoeken of het middel Stopmyiasis effectief is onder Nederlandse omstandigheden. Voor de veldproef is een groot aantal schapenhouders nodig.

vacht controleren
 

Belangstellenden kunnen zich aanmelden. Alleen schapenhouders met meer dan twintig dieren kunnen aan de proef meedoen. De veldproef is in twee periodes: in mei en in de nazomer.

De veldproef is een initiatief van dierenarts Judith van Andel en

 voorzitter Gijsbert Six van het stamboek Drents Heideschaap en Schoonebeeker. Zij noemen de in Nederland geregistreerde myiasismiddelen erg slecht voor het milieu en ongezond voor onder meer schaapscheerders. Zij hebben de faculteit gevraagd de veldproef met Stopmyiasis uit te voeren.

Stopmyiasis is een natuurproduct dat bestaat uit eucalyptus en citronella. Het is in Nederland niet geregistreerd als diergeneesmiddel. In Frankrijk en Groot-Brittannië is het pour-on middel al eerder getest. Volgens Six zijn de resultaten daarvan goed. “We willen weten of het ook in ons land werkt.”

Wennen aan gras

De overgang van stal naar wei is groot, laat de ooi en de lammeren rustig wennen aan de nieuwe situatie en bied de ooien de eerste tijd naast het gras ook nog het stalrantsoen aan. Bouw de brokgift geleidelijk af. Voorjaarsgras is vaak rijk aan eiwit. Wees hierop alert en verstrek ook hooi. De lammeren kunnen anders diarree of clostridium krijgen. Lammeren vaccineren tegen clostridium is desgewenst mogelijk.
groepshok ooien met lammeren - foto Henk Riswick

Ooien na aflammeren ontwormen, is niet standaard noodzakelijk. Voor een stalbesmetting hoeft niemand te vrezen. En als er voldoende grasland is, is behandelen helemaal niet nodig.

Wanneer wormeieren van ooien in de stal op het stro belanden, dan vormen die geen bedreiging voor de lammeren. Dat meldt NSFO. De eieren zijn niet besmettelijk, de larven die na een paar weken eruit komen wel. Maar de lammeren zullen in de stalperiode niet of nauwelijks larven opnemen. Als de stromest vervolgens op een mesthoop wordt gecomposteerd, sterven de wormeieren af.

Wie het grasland in voldoende stukken kan opdelen, hoeft de dieren helemaal niet te ontwormen. In het voorjaar duurt het meestal drie weken voordat er infectieuze larven uit de eieren komen. Lammeren ontlopen dus een besmetting als er elke drie weken wordt doorgeweid naar een ander stuk land. In de zomer moet het omweiden om de twee weken.

Besmettelijke larven leven twee tot drie maanden. Na die periode is het stuk land weer schoon en kan het opnieuw worden beweid.

Let dit jaar wel op. Door de zachte winter hebben veel larven van maag-darmwormen op de wei kunnen overleven. Die zouden voor een onverwachte vroege besmetting kunnen zorgen. 

Ruimte aan voerbak
In het begin knabbelen de lammeren slechts wat brokjes, maar voor een goede groei moeten ze daarna snel vreten. Zorg er daarom voor dat ze vlot bij de voerbak kunnen. De norm is 60 cm voerbaklengte per 15-20 lammeren. De bak moet breed genoeg zijn zodat de dieren met de kop vooruit, zonder dat ze hun kopen hoeven te draaien, kunnen vreten.
Voerbakken zijn meestal van hout, maar staal en kunststof zijn veel hygiënischer. Een besmetting als zere bekjes blijft op hout langer aanwezig.
Terugblik op de Algemene Leden Vergadering 

14 FEBRUARI 2015 - DRUTEN, De algemene ledenvergadering  in Druten werd bezocht door  ca 90 leden.   
De  algemene ledenvergadering is voor ons als bestuur altijd het contactmoment met zoveel mogelijk leden. Natuurlijk zijn er de noodzakelijke en belangrijke punten waarbij we statutair verantwoording afleggen aan de leden, niet altijd voor iedereen interessant, maar wel belangrijk. Wat wij wel erg belangrijk vinden is de sfeer en de onderlinge contacten, en daarvoor is tijdens de vergadering alle ruimte.
Geanimeerde algemene ledenvergadering
Ondanks het teruglopende aantal schapen in Nederland ( van 1,4 miljoen in 2006 naar 958.000 in 2014) blijft ons ledenaantal rond de 500, en daar zijn we blij mee. Als vereniging van speciale schapenrassen hebben we voornamelijk te maken met mensen die voor de liefhebberij een aantal schapen houden, en gelukkig blijkt die liefhebbersfactor redelijk recessiebestand! En dat is iets wat we moeten behouden, de 'liefhebbersfactor'

Mensen die plezier aan hun hobby beleven en dit ook graag delen met anderen. Dát willen wij als vereniging graag ondersteunen!
Daarom zijn we van plan dit jaar meer activiteiten te organiseren, maar dat kan niet zonder de belangstelling en steun van de leden. Er zijn ideeën genoeg, maar voor de uitvoering kunnen we altijd deelnemers en hulp gebruiken!
Gelukkig hebben we tijdens de ALV reactie gehad van enkele mensen die ons willen ondersteunen op heel divers gebied, maar meer hulp is altijd welkom.

De ledenvergadering verliep vlot in een goede, constructieve sfeer. Het jaarverslag van zowel secretaris als penningmeester werden goed gekeurd, de activiteiten besproken en natuurlijk werden ook de Topdieren van 2014 bekend gemaakt en de eigenaren van deze dieren ontvingen, naast de roem en eer, een leuke prijs voor hun Topdier!  
Helaas kwam de presentatie van  de VSS-Facebookpagina niet uit de verf, omdat de netwerkverbinding haperde. Maar aan de toename van het aantal Facebookgebruikers is te zien dat men de weg naar onze pagina wel weet te vinden!

Voor de middag hadden Annemarie Hoenderdos en Betty Stikkers een erg leuke en interessante presentatie over lamsvlees. In een vlot tempo en met de nodige humor  en leuke plaatjes werd er ingegaan op de verschillende schappenrassen en vleeseigenschappen. Na afloop was er een proeverij van verschillende bereidingen van lamsvlees, en dat liet iedereen zich goed smaken!

Kortom:het was  een vlotte vergadering en weer een erg gezellige dag. We hopen wel dat iedereen na afloop de weg naar huis door de carnavalsoptochten heen weer heeft gevonden en zo op tijd waren voor de eventuele lammetjes!
Deze maand wordt 'In de Ruif' wel heel letterlijk genomen...

De Ruif wordt uitgegeven onder verantwoordelijkheid van het VSS bestuur 
  
Voorzitter: Jan vd Zanden  
Selissen 2a | 5283 SB Boxtel | tel. 0411 61 66 36 | janvanderzanden@vssschapen.nl
 
Secretaresse: Karin Wassink
Hengeloseweg 4 | 7261 LV Ruurlo | tel. 0573 45 35 96|  karinwassink@vssschapen.nl
 
Penningmeester: Carel van Amersfoort
Ekris 63 | 3931 PV Woudenberg | tel. 0332 86 71 54 | carelvanamersfoort@vssschapen.nl
 
Foktechnische commissie:Harrie Roekevisch
Klokkendijk 4 |  7241 SP Lochem | tel. 06 204 14 454 | harrie@vssschapen.nl
  
Vertegenwoordiger rassenafdelingen en importbeleid: Vacant
  
Lay-out De Ruif en website www.vssschapen.nl: Hanneke Noij
Grotestraat 22 | 6617 AJ Bergharen | tel. 06-42309118 | vssschapen@gmail.com


Meer informatie over administratieve zaken?

Dan kunt u terecht bij onze administrateur:
Harry Hoving
Gageldijk 1 |  7241 RJ Lochem | tel.  0573 25 25 56 | Fax: 0573 25 25 76 | harryhoving@vssschapen.nl

SAVE THE DATE!