Copy

Jaargang 8 - nummer 3
November 2014
 

Bekijk deze nieuwsbrief online in uw browser >>

In dit nummer onder meer:

Terugblik rassenbijeenkomsten: Solognote Fokkersdag.

Door: Judith Steginga | www.doldestee.nl

Zondag 18 mei hebben we voor de vierde keer een Solognote fokkers dag georganiseerd. Een dag met een feestelijk tintje, want 20 jaar geleden werd de Solognote door Anton Sauve in Nederland geïntroduceerd. Onder het motto: ‘kom eens in de stal van je collega fokker’  werden onze deuren van Stal d’Olde Stee in Witharen  opengezet. Het is iedereen aan te raden om eens zo’n dag te organiseren; het ruimt zo lekker op: het erf, de tuin, de stal.. alles krijgt een goede beurt, want wie wil niet fris voor de dag komen? Het weer zat mee, na vele dagen regen brak de zon door en maakte ons erf nog feestelijker. Vroeg uit de veren want er moest nog veel gedaan worden voordat de collega’s zouden komen. Zo werden ook een aantal van onze schapen apart gezet om ze later op de dag te showen en te keuren. Een klusje wat beslist niet mee viel. Je kunt gemakkelijker een kudde verhuizen dan één voor één. Enorm blij waren we dat we 2 dagen voor deze fokkers dag nog gezinsuitbreiding kregen. Onze laatste ooi verrijkte ons met een tweeling. Een bruin ooilam en een zeker niet minder mooi zwart ramlam. Alleen is zwart niet wenselijk in het stamboek, de dagen zijn geteld voor de nieuw geborene.

Tegen 11 uur druppelden de collega fokkers binnen, netjes geparkeerd in de berm voor ons huis. Tijd voor koffie met cake, want ieder had toch een hele rit achter de rug. Gerrie van Alst, ras vertegenwoordiger, begon met een introductiepraatje middels een power point presentatie. Ontwikkelingen en stand van zaken VSS Solognote ras afdeling , het uitwisselen van ervaringen van het lammerseizoen 2014, prijsrichtlijnen  en ras beschrijving kwamen aan de orde. Goede maar ook slechte ervaringen werden besproken, we konden daar in harmonie met elkaar over discussiëren.
Na een lichte broodmaaltijd met natuurlijk schapen- en geitenkaas, maar ook vleeswaren gaf keurmeester Henk Slaghuis een lezing over Kijken, Kiezen en Paren. Hij gaf ons meer inzicht en praktische tips m.b.t. de fokkerij. Na deze lezing gingen we allen de stal in om de schapen te bekijken en middels een puntenbalk cijfers geven. We merkten dat alleen “kijken” niet eenvoudig was.
 
De dag werd besloten met een warm buffet. Heel fijn vonden we het om de schapen weer terug te zetten in de weide. Voor de dieren toch ook een stressvolle dag. Moe maar voldaan dronken we met Henk en Ineke Dekker een kopje koffie en snoepten van het laatste restje cake. Samen de revue nog even laten passeren. We besloten tot slot ons zwarte lam te houden. Ook al is de kleur niet wenselijk….. alleen de mens bepaalt wat wenselijk is. Amando Noir laten we castreren; hij valt dan gemakkelijk op in de weide en blijft voor altijd het zwarte schaap van de familie!
Gegrilde hogget
Door Annemarie Hoenderdos

 
Kortgeleden kwamen de Wiltshire Horn fokkers bij elkaar. De gastheer en gastvrouw, Henk en Loes Bos, trakteerden ons op een heerlijk stuk gegrild lamsvlees, puur van smaak en botermals en zonder fratsen klaargemaakt.
Sommigen onder ons gaven aan geen lamsvlees te lusten. Ik weet niet hoe, maar Henk kreeg het voor elkaar: iedereen had het geproefd en vond het heerlijk.

Nou ja, lamsvlees? Henk heeft na de tweede ronde opgebiecht dat het een anderhalf jarige ram was. Een anderhalf jarige ram? In Nederland is daar geen naam voor, in het Engels heet het ‘hogget’. Ook een ooi tussen de één en twee jaar heet daar trouwens zo. En zoals de Engelsen het mooi beschrijven: hogget vlees heeft de neiging iets roder van kleur te zijn dan vlees van een jonger lam en is iets rijker van smaak. Juist ja, deze hogget was heerlijk.

Ik heb van Henk het recept gekregen, vlees op z’n puurst!
 
Ingrediënten en benodigdheden:
  1. Hoggetbout of flinke lamsbout, zonder bot
  2. Kruidenmengsel voor lamsvlees naar keuze
  3. Olijfolie
  4. Rolladetouw
  5. Draaigrill
Bereiding:

Indien nodig de lamsbout opbinden met rolladetouw.
Wrijf de bout in met een kruidenmengsel voor lamsvlees. Bestrijk de bout met olijfolie.
Steek de grillpen door de bout en zorg dat de afstand van de pen tot de hittebron ongeveer 18 cm is. Plaats de bout onder de al hete grill en laat het ongeveer 2 uur rustig draaien. Als er ongekleurd vocht uit de bout komt als je er in prikt, is de bout gaar. Even laten rusten voordat je de bout aansnijdt.
 
 
Druk bezochte parktijkcursus Bewust Wormen Bestrijden
Door: Karin Wassink


Afgelopen zaterdagmiddag bezochten ca 25 personen de praktijkmiddag Bewust Wormen Bestrijden.
Dankzij ons lid Bert Steginga konden we in Emmeloord gebruik maken van het mooie biologielokaal van het Emelwerdacollege. In de eerder door Gijsbert Six gegeven theoriebijeenkomst hadden we al van alles geleerd over de verschillende wormen, het gevaar hier van, op welke kenmerken je moet letten bij het schaap en op welke wijze je de wormen het beste kan bestrijden en resistentie van de wormen voorkomt.

 
Op deze praktijkmiddag ging het vooral om  ”het mestonderzoek”. Hoe maak je een preparaat van de mest , herken de verschillende soorten wormeieren en leer deze tellen. Door zorgvuldig te tellen kan je het EPG getal bepalen, en het je een goede indicatie van de mate van besmetting. Op basis hiervan kan je bepalen of je gaat ontwormen en met welk middel. Ook kan je dan alleen een specifiek dier ontwormen in plaats van de gehele kudde!

 

Alle cursisten waren goed bezig geweest en hadden volgens voorschrift mestmonsters van hun dieren meegenomen. Na de uitleg hoe we een preparaat konden maken kon iedereen zelf aan de slag en zoeken en tellen van de wormeieren. Iedereen ging enthousiast aan de slag, en dat was te ruiken!
De uitslagen werden in een schema geschreven, zodat we goed konden zien of er bij sommige kudde’s wat bijzonders aan de hand was. 
Op zich zijn we als houders goed bezig, want er waren verschillende deelnemers die geen wormeieren in de mest hadden zitten! Prima voor hun dieren, in dit geval jammer, want dan er viel weinig te tellen! Maar er waren ook hier en daar wel bijzonderheden aan de hand. Gijsbert verklaarde  de mogelijke oorzaken ( resistentie tegen het middel, raseigenschappen?)
 
Het was een heel leerzame middag, vooral om te ervaren dat zelf mestonderzoek doen eigenlijk redelijk simpel is. Wanneer je deze techniek beheers, kan je zelf veel vaker ( goedkoper) en specifieker je dieren onderzoeken en behandelen.
Te weinig ontwormen is niet goed, maar teveel ook niet!  Dus zélfs na een middagje in de stank  met mest zitten te kliederen ging iedereen toch voldaan en wijzer huiswaarts.

Bert en Gijsbert, namens alle cursisten, bedankt voor jullie inzet!

De Dag van het Dier in Schagen, 17 juli 2014
 
De donderdag is door het jaar heen al sinds eeuwen de vaste marktdag in Schagen. Het is een flinke regiomarkt en wordt altijd goed bezocht door de mensen uit de Noordkop van Noord Holland. En tegenwoordig zijn de zomerse marktdagen een feest en wordt gemiddeld door zo’n 10.000 mensen per donderdag bezocht.
Al sinds 1953 organiseert de Stichting ter Bevordering van de West-Friese Folklore de 10 West-Friese donderdagen. De Folklore in Schagen wordt gedragen door ongeveer 600 vrijwilligers die het leven, werken en kleden anno 191 laten herleven.

Elke zomerse donderdag om 8.30 uur worden de paarden ingespannen. Om 10.45 uur begint de optocht die, met 20 koetsen, veel klassieke kinderwagens en ± 350 authentiek geklede vrijwilligers, uniek is in Nederland. Om 11.30 uur begint de presentatie bij de kerk van de  Kinderdansgroep en de West-Friese dansgroep De  presentator voorziet vanaf het platform bij de kerk  alle evenementen met commentaar in het smeuïge West-Fries.  
Elke donderdag staat in een bijzonder thema, bijv. de Dag van de Oude Ambachten, de Dag  van het Kind, de Dag van de Klederdrachten, de Dag van de dans en niet te vergeten: De dag van het dier. Peter Groot uit Schagen, VSS lid en trotse bezitter van o.a. 3 Jacobschapen is de organisator van de dag van het dier. Een hele klus om mensen zover te krijgen dat ze met hun dier, bijv. schaap, geit, pony,  kippen, varkens, ganzen naar de markt willen komen. Gelukkig kreeg Peter goed response van o.a. de kinderboerderij, ook  veel  diverse hobbyfokkers  kwamen naar Schagen om hun dieren te tonen.
Er was een mooie opstelling gemaakt van kramen en hokken rondom de grote kerk. En ook de VSS was aanwezig met een kraam, bemand door Carel van Amersfoort, René en Janneke Smid en Annemarie Hoenderdos.
Het was een warme dag en dat was zowel voor de bezoekers, de standhouders, de mensen in folkorekleding( de meeste onderrokken hadden de dames maar thuisgelaten)  en vooral  de dieren best wel zwaar. De VSS standhouders wisselden elkaar regelmatig af, want even struinen tussen de dieren, het bezoeken van de warenmarkt en demonstraties, het bekijken van de optocht en het proeven van de bijzondere sfeer,  wilde niemand missen. De dienstdoende VSS vertegenwoordiger stond dan ondertussen het geïnteresseerde publiek te woord. Daarnaast was er ook nog tijd om de logistiek van de meegebrachte spullen voor de stand te upgraden door handige afsluitbare transparante kratten aan te schaffen in in het overdekte winkelcentrum naast de kerk. En ondertussen werden er ook plannen gesmeed hoe de stand nog aantrekkelijker te maken. We hopen U daar in de toekomst verder over te kunnen informeren.
 
Klik hier >> om naar de website te gaan voor een sfeerimpressie.
 
De negende editie van de Dag van de Wol was een groot succes!

Op zaterdag 13 september werd bij  Zorgboerderij de Burgthoeve in Oijen de Dag van de Wol georganiseerd. Voor de 9e keer op rij had de wolcommissie deze dag, die volledig in het teken staat van allerlei soorten wol , bijna 50 standhouders verzameld die al hun wolproducten aan het publiek toonden. Er was dan ook een grote diversiteit van de stands.

Dat wol een veel breder product is dan een knotje breiwol was duidelijk.  In de VSS stand, die een mooie plek had aan het begin van de hal, kon het publiek al kennis maken met alle verschillende schapenrassen.
Dat wol niet perse van schapen afkomstig hoeft te zijn  was ook duidelijk. Er waren mooie Alpaca’s aanwezig, en angora konijnen. Ook stands met Mohair, afkomstig van de angora-geiten, paardenhaar en hondenhaar. En natuurlijk, heel veel ruwe, aparte schapenvachten! Voor mooie vachten is een markt, de vachten vonden gretig aftrek, en menig bezoeker liep met grote tassen te zeulen!

Naast alle verschillende soorten wol en benodigdheden, zoals spinnewielen, kaardplanken  viltmateriaal en natuurlijke verfstoffen, was er ook de mogelijkheid om actief bezig te zijn en deel te nemen aan  bijvoorbeeld een workshop vilten. Daar was veel belangstelling voor! In een uur tijd werden de deelnemers de basisprincipes van het wolvilten uitgelegd en konden met verschillende technieken aan de slag. Op deze wijze werd duidelijk dat vilten heel eenvoudig is en dat je er maar weinig voor nodig hebt, behalve water, zeep en tijd, maar het resultaat is vaak prachtig!

Ook waren er verschillende 'goede doelen' organisaties aanwezig. Ook in de derde wereld landen is wol een veelzijdig product, waarvan de lokale bevolking vaak prachtige dingen maakt. Door deze hier te verkopen kan de opbrengst weer ingezet worden voor ontwikkelingshulp. Met een 'Kussentje uit Kenia' fleurt u dus niet alleen uw bank op, maar ook het leven van een Keniaans gezin! Hetzelfde geldt natuurlijk voor het Vista Project, waarmee het onderwijs in Tibet  gestimuleerd wordt.

Kortom, het bezoek aan de dag van de Wol was zeker de moeite waard! Het was prachtig weer, en mede door de hard werkende patatbakkers  bleven de bezoekers lang en was het erg gezellig. Dit motiveert  door te gaan, op naar de 10e editie!

Op www.dagvandewol.nl >>  is een leuke foto impressie van de dag van de wol te zien…

Weer vele mooie Topdieren rijker!

Na de vertoning van diverse Topdieren in Ruif nummer 1 en 2 hebben we vele foto's binnen gekregen van nog meer Topdieren. Deze dieren zijn door de inspecteurs bekroond met 85 of meer punten. We hebben zelfs foto's binnengekregen van meerdere dieren per fokker. Goed om te zien dat we zoveel goede fokproducten in onze vereniging hebben. We hopen voor iedereen op mooie nakomelingen in 2015!
Hieronder een greep uit de vele foto's die we hebben mogen ontvangen, waarvoor dank fokkers!

Foto links: Ramses.
Bekroond met goud... 85 punten. Eigenaar Henk en Ineke Dekker uit Laren


 

Annemarie Hoenderdos; "Een keuring is altijd spannend. Ik had zelf 3 ooien ‘uitgepunt’ en had het idee dat ze best wel ruim in de score zouden zitten. Onze keurmeester is Wim Nijhof gaf zowel onze Wiltshire Horn ooi Doris als Daisy 85 punten en dat levert een gouden sticker op. Ook de derde ooi, Doenja, kreeg veel punten, maar helaas 1 te weinig voor nog een sticker".  
Links onder: 00HPE-59578  Hoenderhave Daisy
Rechts onder: 00HPE-64531  Hoenderhave Doris

Bij Toon Timmermans uit Alphen zijn maar liefst 3 van zijn 5 Shetland ooien bekroond met de gouden sticker. Naast deze drie top-ooien heeft Toon ook nog 3 lammeren van 2014 waaronder een prachtige ram uit Topdier Sisi, Toon is er al uit; “deze gaat ingezet worden als dekram”.

Foto rechts:
Een van de 3 Topdieren van Toon Timmermans.
Neeltje uit 2013, bekroond met 86 punten.

Petra is helemaal trots dat zij voor het eerst een gouden sticker schaap heeft, en terecht! Het is Jack van de Crimpenerwaert, een shetland ram van 2014.
"Bij de geboorte zagen we direct dat dit een kanjer was. De bouw, grootte, uitstraling, horen aanzet. Daarbij heeft hij een super karakter en is heel natuurlijk de baas in de jonge rammenkudde. En een prachtige grijze vacht en mooie tekening op het hoofd. Werkelijke een ram met een X-factor. We zoeken een goed dekadres voor hem, anders laten we hem hier nog een jaartje opgroeien".

Foto links:
Jack van de Crimpenerwaert levensnummer 1000402-97306. Keurmeester Agnus v.d. Stelt. 

 

Dirk-Jan Beumer laat met 5 van zijn Blackface schapen zien dat het Topdieren zijn en hij fokt erg goed want drie van de vijf dieren hebben zelfs meer dan 85 punten. Een resultaat om trots op te zijn!
Foto's onder: De vijf Topdieren van Dirk-Jan Beumer

Babette van Bert en Judith Steginga kreeg 85 punten van keurmeester Harry Roekevisch. Op de foto staat ze ons aan te kijken... zoals altijd erg alert.
Foto rechts: Babette

 

Robert zijn gekleurde Ryeland Ram Pierre (00SSI-00086), is door Wim Nijhof op punten gebalkt dit jaar en heeft een score van 86 gekregen.
“Beste ontwikkelde ram met beste voorhand en middenhand en goed beenwerk” volgens Wim Nijhof.

Foto links:
Ram Pierre gepunt op maar liefst 86 punten!

 
Peter Smeets heeft voor zijn eigen gefokte ooi, geb. 21-03-2012 (000SP-17594) de sticker Topdier van de inspecteur Bennie Feije ontvangen.
" Volgens Bennie een best ontwikkelde ooi met voldoende lengte, een best type en goed beenwerk. Ik ben er ook trots op. Ik ben 9 jaar geleden met een aantal ooien, o.a. de moeder van deze ooi, begonnen met fokken. Het motiveert me en geeft mij de goede richting aan".

Foto rechts:
De goed ontwikkelde Topooi van Peter Smeets

De Ruif wordt uitgegeven onder verantwoordelijkheid van het VSS bestuur 
  
Voorzitter: Jan vd Zanden  
Selissen 2a | 5283 SB Boxtel | tel. 0411 61 66 36 | janvanderzanden@vssschapen.nl
 
Secretaresse: Karin Wassink
Hengeloseweg 4 | 7261 LV Ruurlo | tel. 0573 45 35 96|  karinwassink@vssschapen.nl
 
Penningmeester: Carel van Amersfoort
Ekris 63 | 3931 PV Woudenberg | tel. 0332 86 71 54 | carelvanamersfoort@vssschapen.nl
 
Foktechnische commissie:Harrie Roekevisch
Klokkendijk 4 |  7241 SP Lochem | tel. 06 204 14 454 | harrie@vssschapen.nl
  
Vertegenwoordiger rassenafdelingen en importbeleid: Vacant
  
Lay-out De Ruif en website www.vssschapen.nl: Hanneke Noij
Grotestraat 22 | 6617 AJ Bergharen | tel. 06-42309118 | vssschapen@gmail.com


Meer informatie over administratieve zaken?

Dan kunt u terecht bij onze administrateur:
Harry Hoving
Gageldijk 1 |  7241 RJ Lochem | tel.  0573 25 25 56 | Fax: 0573 25 25 76 | harryhoving@vssschapen.nl

7 FEBRUARI 2015:
ALGEMENE LEDEN VERGADERING

SAVE THE DATE!

Copyright © 2014 Vereniging van Speciale Schapenrassen, All rights reserved.


Schrijf mij uit voor de nieuwsbrief    Pas mijn gegevens aan