Copy

Jaargang 10 - nummer 1

augustus 2016

 

Bekijk deze nieuwsbrief online in uw browser>>

In dit nummer onder meer:

 
Hooitijd voor De Ruif


Het is voor De Ruif beslist hooitijd. Deze Ruif staat bomvol evenementen, activiteiten en bijeenkomsten die de laatste tijd hebben plaatsgevonden.
Of het allemaal in deze Ruif past?
Er is in ieder geval hard gewerkt en veel geoogst!
U kunt het allemaal lezen in chronologische volgorde.

<  .....of is het toch strotijd?
Hanneke Noij geeft de hooivork door
Annemarie Hoenderdos

Begin 2015 vroeg Hanneke me al eens of ik zin had om de redactie van De Ruif over te nemen. De VSS-taken begonnen haar boven het hoofd te groeien. Ik had wel eens wat kopij aangeleverd, maar om nou de hele redactie over te nemen? Ik beloofde Hanneke haar te ondersteunen met het maken van De Ruif. En  ja, van het één komt het ander. Hanneke, is een witte raaf voor de VSS, vooral als het aankomt op het ontwikkelen van promotiemateriaal, zoals het VSS-magazine, het ontwerpen van de website, het vormgeven van De Ruif, het ontwikkelen van PR materiaal voor de VSS stand en ga zo maar door.
Langzaam maar zeker werd de kar steeds voller. Hanneke daverde  door, maar De Ruif was van haar overvolle wagen met VSS-taken gevallen. En zo kwam dus De Ruif tot stilstand. De laatste editie was eind 2015.  
In mei nam ik contact op met Hanneke. Waar bleef De Ruif? Een hele diepe zucht. Zelfs met een beetje hulp, was Hanneke niet gebaat. Toen heb ik besloten De Ruif over te nemen. Hanneke gaat me met raad en daad terzijde staan. Dus als De Ruif deze keer er anders uitziet, dan komt het door mij. Ik moet het programma waarin De Ruif wordt opgemaakt nog onder de knie krijgen. Het is een prima programma, Hanneke legt de lat hoog. Ik hoop dat ik er in de toekomst ook bij kan.
Algemene Ledenvergadering, 2 februari 2016

Het is alweer een flinke tijd geleden dat we in de winterse kou bij elkaar kwamen voor de algemene ledervergadering. Op de site van de VSS heeft Judith Steginga gelukkig al snel een verslag geplaatst. Toch wil ik jullie de enthousiaste reactie over de ledenvergadering van Hetty van Riesen niet onthouden. 

Hetty schreef namelijk:
Wat een onwijs geslaagde dag!! Niet alleen vanwege goede verkoopcijfers, bloemen, lezeningen...maar vanwege de enorme betrokken -en saamhorigheid!
Vanavond heb ik met veel mensen digitaal zitten kletsen die deze dag ook als zo hebben ervaren! En ik kan verklappen dat de' 40% voor de VSS actie'  €75 opgeleverd heeft!!! Hoe gaaf is dat!!al
Schapenverloscursus, 13 maart 2016
Maaike de Wit en Nigel Wood

Zondag 13 maart was het dan zover. De schapen (en geiten!) verloskunde cursus van de VSS. Na 3 jaar fokken met Ryelands en soms bij nacht en ontij de dierenarts  bellen omdat wij allebei niet goed weten wat voor hulp te bieden (of juist geen hulp) aan de ooi kwam deze cursus prima uit. De cursus was kwa voorbereiding perfect. Wij kregen ruimschoots van tevoren een deelnemerslijstje met adressen en telefoonnummers zodat we tot de ontdekking kwamen dat iemand bij ons de buurt ook ging. Met elkaar meerijden dus en dat is op een rit van bijna 2 uur heel fijn en gezellig want in de auto werden er genoeg (schapen)verhalen uitgewisseld. Rond 9.45 uur arriveerden wij bij de Zorgboerderij Dennenkamp, een prachtig complex in een mooie omgeving. Er volgde een warm welkom door Hans en Greet Abbink en de andere deelnemers druppelden binnen. Rond 10 uur startte de cursus, eerst theorie, die erg duidelijk was en genoeg ruimte om vragen te stellen. De spanning werd overigens wel opgebouwd want voor de lunch zouden we alvast even naar de verloskunde ruimte gaan waar opstellingen op ons wachtten die wel erg echt bleken te zijn, zodat wij er tijdens de lunch even aan konden wennen.
Maar eerst leidde Greet ons door de theorie van diverse soorten liggingen en het gedrag van een ooi die op het punt staat om te bevallen. Ook de risico’s en aandachtspunten van na de geboorte zijn besproken, of de ooi nu in de wei of in de stal staat tijdens het grote moment. Erg interessant allemaal! Zo kunnen ooien elkaars lammeren pikken en zijn kraaien niet erg vriendelijk naar een pasgeboren lam. Vlak voor de lunch werden we door Hans meegenomen naar de praktijkruimte. Nepooien met echte (niet meer levende) lammetjes waar wij na de lunch mee aan de slag zullen gaan. Hans deelt nog een paar zeer praktische tips met ons die hij in zijn lange ervaring als schapenhouder heeft geleerd. Op naar de lunch! Heerlijke broodjes met divers beleg en fruit. Wederom goed geregeld allemaal. Rond 1 uur arriveert Frank Glorie met zijn vrouw. We hebben toen nog wat vragen doorgenomen waar we in de ochtend geen antwoord op hadden gekregen. Ook hebben we een rondje gedaan wie welk schapenras houdt, de dracht en het werpen kan per schapenras erg verschillen dus het was goed om even uit te wisselen wie welk ras heeft. Frank heeft als eigenaar van ca 100 schapen een scherp selectieproces. Alleen de ooien die makkelijk en goede lammetjes groot weten te brengen blijven in de kudde, de rest wordt eruit geselecteerd. Dit heeft bij hem geleid tot een erg gezonde kudde met ook weinig problemen bij het aflammeren.
En dan is het tijd voor het praktijkgedeelte. In groepjes werden we verdeeld over de ‘ooien’ en gingen aan de slag. Sommigen oefenden met de zgn. touwtjes voor de pootjes en de kop die je kunt gebruiken bij de verlossing. Anderen gingen aan de slag met het verlossen van eerst één lam en later een tweeling uit een ‘ooi’ vanuit diverse liggingen.
Uiteraard kon je van tevoren niet zien van welke ligging er sprake was, dat moest je voelen en evt verleggen zodat het lam geboren kon worden. En dat is nog best lastig. In de ruimte hoorde je soms, ‘ik voel een staartje’, of ‘ik heb toch echt de twee voorpootjes te pakken’, of ‘hè, dit zijn er volgens mij twee!’ Erg leerzaam om dit te oefenen op een manier die best dicht bij de werkelijkheid komt. Nog wat uitgewisseld over producten die handig kunnen zijn voor het houden van schapen (en kon je ook kopen als je dat wilde) en de dag was omgevlogen. Op weg naar huis, waarbij Greet nog zei, ‘wil je fruit of broodjes mee naar huis voor in de auto, pak gerust’. Een leerzame training met geweldige gastheer en vrouw en een deskundig dierenarts. Dank je wel voor de organisatie!
Walliser Schwarznase dag, 7 mei 2016
Annet Ockhuysen


Op zaterdag 7 mei 2016 hebben we onze Walliser-rassendag gehouden. We waren met 29 personen te gast bij Patty Buck in Maartensdijk.
Met een stralend zonnetje begon de dag met de bespreking van de rasstandaard aan de hand van de dieren van Patty.

 
Wim Nijhof (keurmeester) was zo vriendelijk om hiervoor bij ons te komen, en zijn deskundige bijdrage zorgde voor een interessante discussie. Na de perfect door Patty verzorgde lunch hielden we onze vergadering, welke op verzoek van Annet werd voorgezeten door Patty.
Tot slot hield Mark van der Heijden (dierenarts herkauwers Universitaire Landbouwhuisdieren Praktijk) een interessante voordracht over ontwormen, waarbij een leuke discussie plaatsvond.
Bedankt werden Hans Jacobs (vorig jaar aftredend als rasvertegenwoordiger), Wim Nijhof (hij kreeg een pot boerenjongens en boerenmeisjes) en Mark van de Heijden (kreeg VSS-sokken en een verrassingsmandje).
Afsluitend werd Patty bedankt voor haar gastvrijheid waarbij ze o.a. een fraaie schort kreeg (zie de foto).
Geslaagde inspecteursdag 20 mei 2016
bij Kinderboerderij de Gooise Ark
Karin Wassink


 
Jaarlijks houden we voorafgaand aan het keuringsseizoen een dag voor onze inspecteurs om lopende zaken te bespreken ter voorbereiding aan het keuringsseizoen.
Wij hechten veel waarde aan deze bijeenkomsten en onze inspecteurs omdat deze de rechtstreekse contacten zijn met onze leden en zij de meeste dieren zien!
Dit jaar waren we te gast bij kinderboerderij de Gooise Ark in Naarden. Rosalinde Hom is sinds enkele jaren de beheerster van diverse lokaties die onder deze stichting vallen. Ze beschikt over diverse ( VSS) schapenrassen, die ze ter gelegenheid van onze inspecteursdag allemaal naar 1 locatie had gebracht.
Tijdens de vergaderochtend hebben we enkele aangepaste rasbeschrijvingen besproken. Deze zijn aan de betreffende afdelingen toegestuurd.
's Middags  hadden we de gelegenheid om de diverse rassen van de Gooise Ark te bekijken, zoals de Herdwick, Wallischer Schwarznase, Racka en South Down. Die nacht was er als extra bonus nog een South Down lam geboren!
De inspecteurs bekeken en keurden  oa de herdwick ram en 2 prachtige Walliser ooien die beide 85+ scoorden, zodat de eerste “topdieren 2016”bekend waren, een mooie opsteker voor de kinderboerderij.
Hopelijk kunnen ze ook tijdens de zomerinspecties weer veel gouden “topdier”stickers uitreiken!
Cursus bewust ontwormen, 28 mei 2016

Voor de 2de keer organiseerde de VSS de cursus Bewust Ontwormen. Het werd weer gehouden in het Vakcollege Noordoostpolder te Emmeloord. De opkomst was weer prima.
Het ging natuurlijk niet zozeer over wormen, dan wel over de wormeneieren. En het ging over:
 • Hoe je mest moet verzamelen
 • hoe je een mestpreparaatje moet maken
 • hoe je omgaat met een microscoop
 • hoe de eitjes eruit zin en van welke soort ze zijn
 • in welke periode de wormen actief zijn
 • van welke wormbesmetting je wakker moet liggen
 • en wanneer je rustig verder mag slapen
 • en vooral hoe ga je om met de wormbestrijding.
 • Moet je meteen naar middelen grijpen?
 • Hoe kun je de wormendruk verminderen?
 • Hoe kunt je besmetting voorkomen?
Alle cursisten gingen met een enorme dosis kennis weer huiswaarts, met het helder naslagwerk als steun en toeverlaat. En sommigen overwogen zelf een microscoop aan te schaffen. Zeker weten dat alle kandidaten nu een andere kijk hebben op ontwormen, waarschijnlijk bijna allemaal efficiënter omgaan met ontwormingsmiddelen en een flink aantal kritischer zijn geworden t.a.v. hun beweiding(sschema).
 
Solognotedag, 29 mei 2016
Judith Steginga-Heutink


Op zondag 29 mei hebben we onze jaarlijkse fokkers dag gehouden…. onder ons motto: kom ook eens bij mij in de stal, reizen we dit keer allemaal af naar Cora Boer en Marcel Ploeg in Tjalleberd, bij Heerenveen.  En dat reizen is voor sommigen wel ettelijke kilometers:  we hebben fokkers in Liessel, Haghorst, Dieden, Maasbommel, Nijmegen, Nieuwkoop, Haarzuilens, het Gelderse Laren… en wij het dichtstbij; Witharen. Prachtig gelegen achter een tweetal huizen verscholen komen we op het erf aangereden. Een haast Zweedse schuur/stal is de grote blikvanger, maar ook het eendenhuis met daarin moeder met wel  7 prachtige eendenkuikens trekt onze aandacht. Indische loopeenden, speciaal voor de slakjes die eventueel in de tuin en weilanden zitten. Altijd handig!  Het weerzien met de collega-fokkers is altijd een feest, we zouden het eigenlijk twee keer per jaar moeten doen omdat we er ons allemaal zo op kunnen verheugen.  Jacqueline Oosterbroek, onze rasvertegenwoordigster heeft vorig jaar het stokje overgenomen van Gerrie van Alst die na vier jaar graag de beurt aan een ander wilde geven. Het bespreken van de nodige activiteiten zoals Dag van het Schaap, Aalten en Odiliapeel komen aan de orde. Ook de lammerperiode; met al haar facetten erbij.
Er zijn afgelopen jaar veel nieuwe leden bijgekomen, de club Solognotes is gegroeid. Toch blijkt dat het nog steeds een exclusief ras is.  Mooi is de kudde van Marcel en Cora die we na de heerlijke lunch van dichtbij mogen bekijken. Marcel geeft ons een demonstratie stoel bekappen. Behendig helpt hij een schaap plaats te nemen op een band in de stoel, waarop ze vervolgens heerlijk blijft zitten. De rug van Marcel wordt niet belast tijdens het bekappen en hij kan overzichtelijk werken. Voor de liefhebbers zijn er zelfs een paar stoelen in de aanbieding…  Het weer werkt bijzonder mee, de voorspelde bui rond het middaguur blijft gelukkig uit en de tent die daarvoor is opgezet blijft gewoon droog en fungeert zelfs als schaduw! De dag is weer veel te snel ten einde, wat overblijft zijn de foto’s.  Voor meer informatie over het Solognote ras: www.imkerijbloem.nl en www.doldestee.nl
 
Veno 25 jaar!
Gerda Noom (Veno)

Het bedrijf Veno Stalinrichting in het Noord-Hollandse De Goorn bestaat 25 jaar. Veno heeft dit op een aantal momenten in dit jaar gevierd, onder meer op de Dag van het Schaap.

Veno is Gerard Veldt en Ton Noom. Twee boerenjongens die in 1991 tot de conclusie kwamen dat de Nederlandse schapenhouderij kwalitatief beter kon. Niet de amateuristische houten hekjes die met touwtjes aan elkaar werden gezet, maar mooie metalen kraamhokken en voersystemen. Er bleek een markt voor. Veno groeide. Het ontwikkelde vang- en behandelsystemen, kantelaars en wegers omdat schapenhouders er behoefte aan hadden. Het kenmerkt dit jubilerende bedrijf: er is altijd een sterke band gebleven met de schapenhouderij, en later ook met de geitenhouderij en kinderboerderijen. Gerard Veldt en Ton Noom hebben hun agrarische achtergrond nooit losgelaten. Veno was op tal van fokdagen, op de veemarkten en prominent op de tweejaarlijkse Dag van het Schaap. Niet alleen om het assortiment aan schapenhouders te laten zien, ook om te horen wat de veehouders bezighield en -houdt.

In 1991 begon Veno de productie van de eerste hekken in een oude koeienschuur. Al gauw verhuisde het bedrijf naar een mooi pand in De Goorn. Dat bleek in 2011 te krap te worden. Sindsdien is Veno gehuisvest aan De Schoffel 16 in De Goorn.

Veno werd internationaler. Het bedrijf heeft vestigingen in elf landen, een website in zes talen en heeft de afgelopen jaren installaties geplaatst over de hele wereld. Het assortiment is doorgegroeid met als nieuwste product de Ovibus: een diervriendelijke transportband voor schapen en geiten waarmee wegen, bekappen, drenchen, identificeren en sorteren voor de schapenhouder een stuk gemakkelijker en efficiënter is geworden.

Vanaf januari 2016 vierde Veno het 25-jarig bestaan. Hoogtepunt en afsluiting van het jubileum was op zaterdag 11 juni in Ermelo, tijdens de Dag van het Schaap. Meer informatie op www.venostal.nl.

 
Dag van het Schaap,  11 juni 2016
Margo Vonk.(namens de Dag van het Schaap) en Annemarie Hoenderdos

 
De 15de Dag van  het Schaap in Ermelo, het tweejaarlijks  evenement  voor schapen minnend Nederland was weer een feest, 4.000 bezoekers hebben genoten van de schapen- en geitenhouderij in alle facetten.   Naast het  Nederlands kon je nog meer talen horen, zoals Duits, Engels en Vlaams.  Mensen van allerlei pluimage waren aanwezig, zeg maar gerust: boeren, burgers en buitenlui, waarvan de  de Limburgse  schaapsscheerder Willem Eickmans en de Schotse keurmeester Scott Brown,  mèt kilt, waarschijnlijk wel de meest opvallende waren.  Het maandblad Schaap heeft een groot deel van de editie van juni/juli gewijd aan De dag van het Schaap met mooie foto’s , uitslagen van wedstrijden en leuke weetjes.
 
De VSS was goed vertegenwoordigd.   Van de 38 gepresenteerde rassen waren er  20(!) aangeleverd door de VSS. Veelal werd een ras gepresenteerd met 2 of meer dieren.  Ook waren er lammeren aanwezig, wat vooral de aandacht trok van kinderen. Daar waar vrijwilligers klaarstonden om mensen te woord te staan, ontstonden hele gesprekken over het wel en wee van schapen en vooral de kenmerken van een betreffende ras.  
En natuurlijk was onze stand aanwezig met VSS diapresentatie en- informatiemateriaal en verder   diverse schapenboeken,  posters, knuffels,  theedoeken en andere schapensnuisterijen en nog veel meer.  De moeder van Karin Wassink breidt al jaren wollen sokken voor de verkoop  in de VSS-stand . Ook de  sieraden met schapenafbeeldingen gemaakt door Hetty van Riessen sierden de stand en sinds kort zijn er ook de handgemaakte schapentegeltjes van Annemarie Hoenderdos. Mooie initiatieven om de VSS kas aan te vullen. 
Ondertussen struinde de jury van het mooiste schaap van Nederland tussen alle schapen door en koos o.a. de Wilsthire Horn ooi van Johan Klein Wolterink uit om mee te dingen naar de hoofdprijs, die uiteindelijk werd uitgereikt aan de Bleu de Maine ooi van Jan Schilder.  
 

Er waren ook ongeveer 35 kramen met wol en deze werden goed bezocht. Natuurlijk waren er veel mensen die voor hun hobby het bewerken van wol kwamen om wol in te slaan of uitleg te krijgen over spinnen en vilten. Maar ook veel mensen die schapen hebben en denken dat de wol niets waard is, verbaasden zich over al dat moois wat er van wol is te maken.
De deelnemers met wol waren tevreden over de belangstelling voor de wol en de uitleg over hun producten. En voor zover ze tijd hadden, hebben ze nieuwe contacten gelegd met de schapenhouders van alle mooie rassen die er te zien waren op de Dag van het Schaap om zich te verzekeren van nieuwe grondstoffen voor hun producten.
De organisatie is erg dankbaar voor alle inspanningen van de deelnemers die hebben geholpen om deze dag een succes te maken. Namens De Dag van het Schaap: bedankt!

 
De overzichtsfoto bovenaan dit artikel is overgenomen uit de facebookpagina van de Dag van het Schaap
De onderstaande  foto’s zijn aangeleverd door (links): Marijke Otter-de Lange en (rechts)Michiel Leegerstee


 
Farmers en Countryfair IJzerlo, vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 juni
Annemarie Hoenderdos


Regen, regen, regen en nog eens regen, hHet hield niet op. De lucht werd ’s nachts volop verlicht door het onweer dat het meeste weg had van een flikkerende TL-balk. De dagen ervoor waren nou ook niet echt droog geweest, de grond was al flink verzadigd van het water. ’s Morgens heel vroeg hing René Smid al aan de telefoon: de fair is, in ieder geval vandaag, afgelast. Snelsnel verbrak hij de verbinding om anderen vrijwilligers te waarschuwen. Ik zou vrijdag de vaste evenementen ploeg komen helpen en was de avond van te voren al naar de Achterhoek gereisd. In de B&B waar ik logeerde, trof ik nog andere gasten aan die de Fair wilden bezoeken. Helaas pindakaas. Na mijn riante ontbijt vertrok ik toch maar naar het evenemententerrein. Het was inmiddels warm geworden en zonnig. Het was klam en zwoel op het verlaten terrein. Her en der scharrelde iemand tussen de verlaten witte tenten.
In de grote schapentent werd ik met geblaat welkom geheten. Sommige schapen waren de avond tevoren al gebracht. Verder: rust en stilte. Opeens liepen enkele dames in ganzenpas achter elkaar te sjouwen met dozen, tassen en kratten. Het zweet stond op hun voorhoofden. Ze namen de tijd om hun woluitstalling in alle rust klaar te maken. In alle rust, dat was wel nodig, want het leek wel een sauna in de tent. Eén van de kleinere schaapjes leek zich niets van de klamme warmte aan te trekken en blaatte hard en dwingend. René Smid kwam er ook aan, en binnen enkele tijd meldden zich nog meer vrijwilligers. Voor het eerst was er tijd om rustig met elkaar een kop koffie te drinken in het zonnetje achter de grote schapentent. Een onwennige en wat vreemde situatie vonden we zelf, maar beslist niet ongezellig. Het schaapje had zich maar haar bij haar situatie neergelegd en lag uiteindelijk ook rustig te herkauwen. Ik ben nog een kijkje gaan nemen op het çentrale plein' welke het meest getroffen was en het meeste weg had van een moeras. Het gevoel van saamhorigheid in alle ellende was goed te voelen. Overal stonden trekkers te ronken om de pompen gaande te houden en volle tankwagens in allerlei maten stonden klaar om het overtollige water ergens anders naar toe te rijden. En voor iedereen stond er koffie, thee, limonade en broodjes klaar. Johan Klein Woltering, één van de organisatoren van de Fair had het razend druk om alles te coördineren. Gelukkig zakte het water gestaag. Zaterdag en zondag konden alsnog doorgaan.
De bezoekers sopten zaterdag en zondag nog wel over de paden die flink bedekt waren met stro. Maar al met al waren de berichten toch positief.

De eerste  VSS Topdieren van 2016
De redactie van de Ruif wil jullie het eerste Topdieren van het seizoen 2016 presenteren. We hopen dit jaar ook weer een mooi aantal 85+ dieren in onze vereniging te mogen 'oogsten'. 

Els Kooij uit Bergambacht is SCHapetrots op haar Ryeland ooi Blue Hill Yorin (00MBC-59965) die 9 juli gekeurd is en 88 punten kreeg. Namens de VSS: gefeliciteerd!
 
Edwin Swenger is maar wat trots op zijn Saar (0KBDF-30804). Deze mooie Walliser werd beloond met maar liefst 86 punten!
 
Schagen, de dag van het dier, 16 juli 2016
Annemarie Hoenderdos
Sinds 1953 is Schagen het centrum voor West-Friese folklore. Er wordt dus al  63 jaar in Schagen en omgeving hard gewerkt aan herstel van oude koetsen, boerenwagens, kostuums, tuigage,  sieraden, hoofdkappen, kinderwagens, enz. enz. De organisatie bestaat uit honderden vrijwilligers die er o.a. voor zorgen dat 10 donderdagen in de zomer een grote folkloristische optocht tussen de kramen van de wekelijkse warenmarkt zich begeeft naar het kerkplein. En na een rondje om de kerk  begeeft  de hele stoet zich weer tussen de marktkramen door naar de muziektuin en de Schager Museumboerderij.
Elke rechtgeaarde Schagenees of inwoner uit één van de dorpen in de omgeving heeft inmiddels  als baby met een wit kanten jurkje en gehaakt mutsje (ja, ook jongetjes) in één van de gerestaureerde kinderwagens  gelegen tijdens de optocht. En het niet alleen de optocht die je kunt beleven op zomerse donderdagen, kijk maar eens op www.westfriesefolklore.nl.

Op donderdag 16 juli was de stand van VSS voor het tweede jaar  aanwezig in Schagen. Het thema van die week was ‘levend erfgoed’  ofwel: De Dag van het Dier. Bij de meeste evenementen is het verplicht dat de dieren een geldige zwoegersvrijverklaring hebben. Maar in Schagen is dat niet zo, daar zijn juist de niet gecertificeerde dieren van harte welkom.
Peter Groot, VSS-lid en organisator van de Dag van het Dier doet dit op deze manier louter uit praktische overwegingen. Hij is voorzitter van kinderboerderij KiBo en de meeste dieren die getoond worden komen daar vandaan. Peter heeft al vele keren deze speciale dag georganiseeerd en het is altijd veel werk om alles voor elkaar te krijgen.
Maar het resultaat mocht er zijn: verschillende schapen-, geiten-, paarden- en ponyrassen waren aanwezig. Ook was er het nodige kleinvee en zelfs een ganzenhoeder leidde zijn koppeltje ganzen over het kerkplein.
De rede waarom ook de VSS aanwezig is met de stand is natuurlijk om de VSS te promoten. Maar door er te zijn  ondersteunen we ook de inzet van Peter Groot en hopen hiermee een platvorm te creëren voor fokkers die hun dieren graag een keer willen tonen, maar geen zwoegersvrij certificaat hebben. Een mooie kans dus!
Haico ten Haaf in het zonnetje

Als U het maandblad Het Schaap van juni/juli in handen heeft gehad, is het U vast niet ontgaan. Met een uitgebreid artikel omrand met mooie foto's werd Haico ten Haaf in het zonnetje gezet. Haico verzorgt o.a. dieren van de showcollectie van de VSS op De Boldershof van de Stichting ' s Heerenloo in Druten. Haico is vooral gek op schapen. Hij is er elke dag te vinden op de zorgboerderij. Zijn klussen bestaan uit o.a. hooi voeren aan de schapen, de fles geven aan lammeren, de South Down schapen brokjes geven  en nog veel meer. Haico weet veel van zijn favoriete dieren en de Wallizer Schwarznase vindt hij echt het allerliefst Als U wel eens op de Farm & Country Fair in IJzerlo bent geweest, bent U misschien Haico tegengekomen. Ook daar is hij een vaste hulp en de dieren zijn bij hem in hele goede handen.
De foto's zijn overgenomen uit Het Schaap 6/7-2016
Bezoek onze besloten Facebookpagina. Klik op de link hiernaast. Meld je aan via Facebook en wordt lid! Deel je nieuws, foto's en weetjes met onze vereniging!


Colofon


De Ruif wordt uitgegeven onder verantwoordelijkheid van het VSS bestuur 
  
Voorzitter: Jan v.d. Zanden  
Selissen 2a | 5283 SB Boxtel | tel. 0411 61 66 36
l janvanderzanden@vssschapen.nl
 
Secretaris: Karin Wassink
Hengeloseweg 4 | 7261 LV Ruurlo | tel. 0573 45 35 96|
karinwassink@vssschapen.nl

Penningmeester: Carel van Amersfoort
Ekris 63 | 3931 PV Woudenberg | tel. 0332 86 71 54 |
carelvanamersfoort@vssschapen.nl
 
Foktechnische commissie:
Bert Steginga
De Leiding 18 | 7738 PH Witharen | tel. 0523 677000 |
bert@vssschapen.nl


 
Vertegenwoordiger rassenafdelingen en importbeleid: vacant

bestuurscommunicatie: Hanneke Noij
Grotestraat 22 | 6617 AJ Bergharen | tel. 06-42309118 |
vssschapen@gmail.com

Ondersteuning bestuurlijke taken

communicatie

redactie en onderhoud website www.vssschapen.nl: Judith Steginga
De Leiding 18 | 7738 PH Witharen | tel. 0523 677000 | 
website @vssschapen

redactie en lay-out nieuwbrief De Ruif:  Annemarie Hoenderdos
Zuiderhazedwarsdijk 6 | 1755LH Petten | tel. 06-23728504 |
hoenderhave@planet.nl


administratie

stamboek-, leden- en financiële administratie : Harry Hoving
Gageldijk 1 |  7241 RJ Lochem | tel.  0573 25 25 56  |
harryhoving@vssschapen.nl


 

SAVE THE DATE!This email was sent to bsteginga@hetnet.nl
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vereniging van Speciale Schapenrassen · Secretariaat: Hengeloseweg 4 · Ruurlo, 7261 LV · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp