Copy

Jaargang 11 - nummer 1

februari 2017

 

Bekijk deze nieuwsbrief online in uw browser>>
Walliser Schwarznase
Terugblik op onze jaarvergadering van 21 januari 2017
door:Bernard Vortman

Het was een prachtige, zonnige winterochtend dat wij naar Woudenberg reden. Ja, Woudenberg, voor het eerst de locatie voor onze vergadering. Goed gekozen hoor, lekker centraal in het land en dus ook goed te bereiken voor onze Noorderlingen.
Het bezoek aan onze bijeenkomst is een van de weinige momenten dat je veel andere schapenhouders tegenkomt, en is dan ook een prima gelegenheid om met deze en gene even bij te praten. Daar dachten meer dan 70 medeleden waarschijnlijk net zo over; de zaal was dan ook goed gevuld.
Eén naam moet daar toch wel bij genoemd worden: het was plezierig om Jan van Erp weer te ontmoeten, en in ons midden te hebben. Hij hoort er zo bij, als één van de “oudjes” nog uit de FBS tijd, altijd zich ingespannen voor het wel en wee van vele schapenrassen.
Het voltallige bestuur zat weer achter de bestuurstafel, en onze voorzitter Jan kon vele agendapunten als hamerstuk met applaus van de leden wegwerken. Natuurlijk dank aan Karin voor haar vele werk aan notulen en jaarverslag. Ook de toelichting op de financiën door Carel verliep eigenlijk geruisloos, maar wel met applaus!
Pas bij het punt “Fokbeleid” ontstond met afgevaardigden van de groep Racka/Jacob-schapen enige discussie, waarover ongetwijfeld t.z.t. in de notulen meer te lezen valt.
Jan deed uit de doeken hoe het zit met de nieuwe regels voor importeren en Hanneke vertelde vol verve hoe vaak onze website werd bekeken.
En het bestuur had een heel regiment bloemen aan laten rukken, welke uitgereikt werden aan winnaars van kampioensschapen en diverse mensen die dit jaar een keer in het zonnetje werden gezet, vanwege hun inzet voor de VSS en Carel van Amersfoort kreeg een bos voor zijn vrouw.
Links boven: Ald van Beelen kreeg bloemen voor de vele jaren hulp bij de opbouw van de Farm & Countryfair in Aalten/IJzerlo. Hans Jacobs (niet aanwezig) kreeg een bloemetje thuis voor het jaren achtereen verzorgen van de warme maaltijden tijdens de fair.
Rechts boven:  Henk Nagel, Gladys Pieters en Ditske de Heus, de derde prijswinnaars van de kampioenen 2016.
Links onder: Harry Heijes, de eerste prijswinnaar van de kampioenen 2016.
Rechtsonder: Annemarie Hoenderdos werd in de bloemen gezet voor het verzorgen van De Ruif.
De kampioenen van 2016
Foto onder: Kampioen 2016, de 2 jarige Ryeland-ooi, van fokker Harry Heijes met 87,78 punten.
Op de jaarvergadering werden de kampioenen van 2016 bekend gemaakt. De verschillen tussen de 1ste en de 2de prijs waren nihil. En op de derde plaats kwamen zelfs 3 dieren met precies dezelfde score. Wat een prachtig resultaat! De eigenaars werden getrakteerd op bloemen, trofee en applaus.
Hierboven met de klok mee:
Linksboven:  2de prijs, Oxford Down ram Easthill Angus, fokker P. Christensen, eig. J.W.M. Jacobs,  (87,62 punten)
Rechtsboven: 3de prijs,de Oxford Down ooi Easthill Miss Ryanne, van Ditske de Heus
Rechtsonder: 3de prijs, Ryeland ram Ysbrand, van Henk Nagel
Linksonder:  3de prijs, Shetland ooi, Shetlandshepherd Maisy, van Gladys Pieters
In de pauze zag je overal groepjes bij elkaar staan of zitten, pratend met een kop tomatensoep in de hand of op tafel. Je kreeg ook een broodje met een croquet en die smaakte best goed. Had je nog honger, er waren ook broodjes met kaas of ham.
Dialezing van schapendokter Frank Glorie
Schapen en landschapsbeheer in Azerbeidzjan en Georgië

Sfeerimpressie van ALV middagprogramma door: Annemarie Hoenderdos

Schapendokter Frank Glorie was uitgenodigd door het VSS-bestuur om een dialezing te geven over zijn ervaringen in de schapenhouderij in Azerbeidzjan en Georgië. Frank is uitgezonden geweest naar de Kaukasus in het kader van het Clima East Project van de UNDP. (Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties). De VN is een klimaatsverbeteringsproject gestart in de Kaukasus.

De Kaukasus is een zeer uitgestrekt gebied op de uiterst zuidoostelijke grens van Europa en het westen van Azië en omvat delen van Zuidwest Rusland, Armenië, Noord-Osetië, Tsjetsjenië, Dagestan, Azerbeidzjan, Georgië en nog enkele (voor ons meestal) onbekende republieken.  Het gebied omvat het gelijknamige gebergte de Kaukasus en de omringende laagvlakten. Het probleem is dat door de traditionele agrarische manier van werken de begraasbare gebieden steeds kleiner zijn geworden. En dat heeft weer een negatieve invloed op het algemene klimaat in de Kaukasus. De taak van de uitgezonden UNDP-teams is om de boeren, meestal herders van gemengde schaap-geit kuddes, te leren hoe zij beter kunnen zorgen voor hun leefomgeving. Men hoopt zo de negatieve spiraal te kunnen doorbreken. Hoe dit in de praktijk in zijn werk gaat, vertelde Frank helder, in alle rust en met veel plezier.

Naast de teloorgang van de begraasbare gebieden, zijn er veel problemen met de diergezondheid. De herder families wonen ver van de bewoonde wereld. Het leven is er sober en half nomadisch. De dieren zijn de belangrijkste bron van inkomsten. O.a. beren bedreigen, vooral ’s nachts, de kuddes. Daarom worden de dieren      's avonds bij elkaar gedreven en achter een (eenvoudig) hekwerk gezet. Stoere honden bewaken de kudde. Dit systeem werkt redelijk. Maar het nadeel is dat de schapen en geiten veel op dezelfde plek staan, waardoor de plek vertrapt en overbemest en dus voor langere tijd onbruikbaar wordt, door wildgroei van o.a. brandnetels.  En doordat de dieren dicht op elkaar staan verspreiden ziekten gemakkelijk. Doordat de kuddes op hoger gelegen plaatsen grazen, ontstaat daar juist het tegenovergestelde probleem; de vegetatie is weggevreten. Er ontstaan kale plekken, erosie en
verzakkingen van de grond. En hoe herstel je het oude evenwicht? Naast het planmatig hoeden van schapen en geiten is het regelmatig verplaatsen van de 'overnachtingsplaats' de spil waar het project om draait. Het veranderen van gewoonten is geen makkelijk proces. Maar gelukkig waren er herders die wel oren hadden naar de praktische ideeën en voorstellen. Mobiele afrastering is een bruikbare oplossing, maar is in Azerbeidzjan en Georgië niet verkrijgbaar. Dus de benodigde flexnetsystemen hadden Frank en zijn collega's zelf maar meegenomen (wat niet zonder slag of stoot ging vanwege de enorme bureaucratische importregeltjes). Met veel respect voor de plaatselijke bevolking en door samen met hen de handen uit de mouwen te steken, kreeg het project gestalte. De dia’s van Frank toonden o.a. de leegte en uitgebreidheid van het gebied en de hardheid van het herdersbestaan.
Voordat de lezing begon, leek het me een ver van mijn bed verhaal.  Maar als hobbyfokker in Nederland herkende ik veel van de problematiek en dan komt het toch dichtbij. Nou ja, behalve die beren dan. 
Coburger Fuchs verrast 2 januari met 1ste lammetje van 2017
door: Roelof en Klaas Bos
Wij zijn het jaar erg goed begonnen. Wij houden Coburger Fuchs schapen en één van onze ooien is bevallen. 
Sinds afgelopen zomer hebben wij onze kudde schapen compleet zoals wij die voor ogen hadden. Bijna drie jaar geleden zijn ik (Klaas Bos) en mijn vader (Roelof Bos) uit Nijetrijne Friesland, begonnen met het houden van Coburger Fuchs schapen. Wij hebben gekozen voor dit schapenras omdat het rustige schapen zijn, makkelijk aflammeren, op schraal grasland goed gedijen en als laatste er mooi uit zien met hun bruine koppen en poten. Onze eerste ooien hebben wij toen aangeschaft via fokker E. Schuiling.
Acht jaar geleden waren wij ook actief in de schapenhouderij. We hielden toen Swifter schapen. Maar door vele ongemakken zijn we toen gestopt. Toch begon het houden van schapen bij mij weer te borrelen omdat ik een liefhebber ben van dieren en hou van 'ruis' op het terrein. Door de begrazing zou het ons ook helpen bij het vele maaiwerk op het erf. De Coburgers gedijen goed op het erf wat bestaat uit petgaten, rietkragge, ribben en schrale weide. Hoog zomer is er veel variatie aan gewas maar in de winter is bijvoeren van kuil wel nodig. Afgelopen zomer is de kudde compleet geworden zoals wij die voor ogen hadden maar eigenlijk bij toeval. Toen de lammeren van vorig jaar werden gekeurd voor het stamboek vertelde de keurmeester ons dat er in Friesland een fokker wegens omstandigheden moest stoppen met het houden van Coburgers. Wij, ook woonachtig in Friesland waren benieuwd naar zijn kudde omdat we graag een mix van verschillende lijnen wilden. Na al eens twee ooien afkomstig uit Breda en een andere ram (bij fokker Nuiver te Biddinghuizen) toegevoegd te hebben kon de 'kleine' kudde nog aangevuld worden.
 
In de Friese plaats Skingen kwamen we bij fokker Wagenaar terecht. Door omstandigheden getroffen moest gestopt worden met de schapenhouderij. Vier ooien en twee rammen waren te koop aangeboden. De ooien hebben wij allen overgenomen, wat Wagenaar ook erg mooi vond want graag zou hij nog eens een bezoek willen brengen aan zijn 'oude' schapen. Begin augustus was dit, en blijkbaar heeft de ram toen zijn best gedaan met nu als resultaat de geboorte van een ooilam (2 januari). Schaap, en wij zijn hartstikke tevreden en konden het jaar 2017 niet beter beginnen!
We verwachten in februari en mei nog vier geboortes, maar ja wanneer precies? De ram geven wij geen blok om de buik heen dus is het altijd een verrassing wanneer het gaat plaatsvinden. De ram loopt ook altijd in de kudde rond wat dus resulteert tot geboorte van lammeren in de natuur. Dit vinden wij authentiek en passen bij onze manier van het houden van Coburger Fuchs schapen.
Verslag workshop veeverloskunde bij schapen en geiten
door: Judith Steginga
Uit alle windstreken kwamen de cursisten, sommigen van heel ver; ik hoorde België, Goeree Overflakkee, maar ook gewoon om de hoek bij Neede. Het zou dan ook wel een hele bijzondere en leerzame dag worden. We hadden ons immers opgegeven voor de workshop veeverloskunde voor schapen en geiten. Schapenhouders of aspirant-schapenhouders… voor iedereen een spannende gebeurtenis. De cursus werd georganiseerd door Greet en Hans Abbink van de Schapenhoeve. De ontvangst op de deel van boerderij de Stroekman was met koffie, thee en koekjes. Een kleine kennismaking met alle deelnemers. De theorieles was leerzaam. Diverse liggingen kwamen aan bod. Zowel getekend als een soort beeldende plattegrond met een duidelijke uitleg. Vervolgens zag je het gefilmd vanuit de praktijk. Ook vragen konden worden gesteld en er kwamen voorbeelden aan bod. Na een heerlijke uitgebreide lunch werden de ‘kunstschapen’ klaargemaakt. Greet en Hans kregen hulp van Rick Blind (schaapherder van Grazeland) en Vincent Perney (dierenarts in opleiding) Het oefenen op een doos met daarin een gat, een lammetje in een zak aan de andere kant was wel een heel mooi alternatief. Geen schaap die op het punt staat te bevallen is er bij gebaat dat zomaar ‘Jan en alleman’ bij haar komt voelen.
Het was ook beslist niet luguber,  ook al werd er gebruik gemaakt van dode lammeren. Het gaat om het leerproces en dat is zo wel heel mooi om na te bootsen. De persoon die het lam moest halen, ging voor de kist zitten. Kon dus niks zien. Door simpel te voelen hoe het lam lag, kon je handelen. We moesten ook vertellen wat we voelden, daar leer je nog wel het meeste van. Voor de personen die gewoon toekeken was het minstens zo interessant. Het lam werd de ene keer met een gewone ligging, de andere keer met een terug geslagen kop of met een stuitligging in de plastic zak gestopt. Door gebruik te maken van een touwtje die je om het kopje moest leggen, wat op zich nog een hele kunst was, werd ook wel heel goed duidelijk gemaakt dat het best wel eens handig kon zijn. Als een kopje niet in het geboortekanaal zou zitten, zou het kopje  gemakkelijk weer terug klappen en  zou de bevalling veel zwaarder worden voor het schaap. Met het touwtje kon je samen met de pootjes het kopje begeleiden, om zo de bevalling te bespoedigen. Ook liggingen met twee- of drielingen kwamen aan bod. Ik vond deze workshop uiterst interessant en ga met plezier onze lammertijd in. Zin in de lente… het zien van huppelende wolletjes, want daar doen we het voor!
Succes allen… in de lammertijd… en geniet er ook van.
.
Zondag 5 maart 2017:
Eendaagse workshop verloskunde schapen en geiten


Op zondag 5 maart 2017 verzorgt Greet Abbink een 2e leerzame workshop schapen en geiten verlossen, van 10.00 tot ca. 17.00 uur. De locatie is bij Zorgboerderij Blommendal in Stoutenburg (Amersfoort). De workshop kost 85 euro voor niet leden van de VSS en 80 euro voor leden.
Het is een ééndaagse workshop waarbij 's ochtends de theorie behandeld wordt, gevolgd door een praktijkgedeelte in de middag. Er wordt gebruik gemaakt van een 'kunstschaap' (geboortekist). Deze kist bootst de baarmoeder van een schaap na zodat men met de hand op de tast kan voelen hoe de lammeren liggen.
Het aantal deelnemers bedraagt minimaal 15 en maximaal 20. De theorie wordt gegeven door Hans en Greet Abbink, het praktijk gedeelte wordt mede verzorgd door Vincent Perney (bijna afgestudeerd dierenarts).
De workshop is inclusief lunch, koffie, thee, fris en koek. Deelnemers krijgen een CD-rom met de theorieles mee en tevens een boekje en een DVD van de GD. (Gezondheidsdienst voor Dieren)

Klik hier >> voor meer informatie of direct aanmelden
Met 5 rassen in vakblad Het schaap

Johan Klein Wolterink en Anne van Voorst,  hebben met een prachtige fotoreportage en een uitgebreid interview in het januari nummer gestaan van het vakblad voor de schapenhouder Het Schaap. Ze houden 5 schapenrassen: Wiltshire Horns, Herdwicks, bonte schapen en ook de zeldzame Norfolk Horns en  Portlands. Een prachtige promotie voor deze schapenrassen!
 
Johan en Anne zijn allebei actief binnen de VSS als rasvertegenwoordiger en zijn de stuwende krachten achter de Farm & Country Fair in IJzerlo/Aalten, een 3 daags spektakel dat je als schapenhouder en buitenmens tenminste één keer gezien moet hebben!

In de volgende Ruif o.a.
  • Bij de schapen thuis: Faröer Eilanden
  • Voorjaars recept
  • Van stamouderanalyse tot geslaagde import van Castlemilk Moorits en Portlands
  • Jacobschaap maakt indruk met vier kolossale hoorns
Bezoek onze besloten VSS Facebookpagina. Klik op de link hiernaast. Meld je aan via Facebook en wordt lid! Deel je nieuws, foto's en weetjes met onze vereniging!

Colofon
 

De Ruif wordt uitgegeven onder verantwoordelijkheid van het VSS bestuur
  
Voorzitter: Jan v.d. Zanden  
Selissen 2a | 5283 SB Boxtel | tel. 0411 61 66 36
l
janvanderzanden@vssschapen.nl
 
Secretaris: Karin Wassink
Hengeloseweg 4 | 7261 LV Ruurlo | tel. 0573 45 35 96
|
karinwassink@vssschapen.nl

Penningmeester: Carel van Amersfoort
Ekris 63 | 3931 PV Woudenberg | tel. 0332 86 71 54
| carelvanamersfoort@vssschapen.nl
 
Foktechnische commissie: Bert Steginga
De Leiding 18 | 7738 PH Witharen | tel. 0523 677000 |

bert@vssschapen.nl
 
Bestuurscommunicatie: Hanneke Noij
Grotestraat 22 | 6617 AJ Bergharen | tel. 06-42309118 |

vssschapen@gmail.com

Vertegenwoordiger rassenafdelingen en importbeleid: vacant

Ondersteuning bestuurlijke taken:

redactie en onderhoud website www.vssschapen.nl:
Judith Steginga-Heutink | De Leiding 18 | 7738 PH Witharen | tel. 0523 677000 |
website@vssschapen.nl 

redactie en lay-out nieuwbrief De Ruif: 
Annemarie Hoenderdos
Zuiderhazedwarsdijk 6 | 1755LH Petten | tel. 06-23728504
|
deruif@vssschapen.nl


stamboek-, leden- en financiële administratie :
Harry Hoving
Gageldijk 1 |  7241 RJ Lochem | tel.  0573 25 25 56 
|
harryhoving@vssschapen.nl

SAVE THE DATE!This email was sent to bsteginga@hetnet.nl
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vereniging van Speciale Schapenrassen · P/A Zuiderhazedwarsdijk 6 · Petten, Noord-Holland 1755LH · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp