Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Dit is waarschijnlijk de grootste protestbeweging die de VS ooit gekend hebben

Het zou onjuist zijn om te stellen dat er weinig media aandacht was voor de protesten die uitbraken in de VS na de politiemoord op George Floyd. Vlaamse media rapporteerden vrij uitgebreid over wat zich zowel hier als in andere landen afspeelde, maar gaven tegelijk erg weinig informatie over wat zich concreet afspeelde. De feitelijke berichtgeving over de protestbeweging werd heel snel overschaduwd door een reeks aan debatten die dikwijls in de marge van die beweging te situeren zijn – discussies over standbeelden, over vrijheid van meningsuiting, ‘identiteitspolitiek’en dergelijke meer. Het droeg ertoe bij dat de ware toedracht van de beweging in belangrijke mate tot die mediadebatten herleid werd, waardoor de ware omvang en historische omvang van de protesten tot op heden miskend wordt. Vandaar dat het aangewezen is om een voorlopige balans op te maken van de ware omvang van de protesten in de VS en wat die tot hiertoe hebben bewerkstelligd.

Lees verder

Het neoliberalisme in ademnood. Maar komt er nu ook eindelijk een einde aan?

Veertig jaar lang slingerden ze ons neoliberale dogma’s naar het hoofd. De financiële crisis bracht het geloof daarin serieus aan het wankelen, maar uiteindelijk bleef het overeind. Deze keer is het anders. De coronacrisis en de sociaaleconomische maatregelen om het systeem te redden hebben de neoliberale dogma’s een voor een doen sneuvelen. Hoog tijd voor iets nieuws.

Lees verder

Op weg naar een tweede golf? De catch-22 van het coronavirus

De afgelopen zeven dagen werden er in ons land afgerond 115 besmettingen per dag geregistreerd. Dat is een stijging met 32 procent in vergelijking met de voorgaande periode van zeven dagen. Maandag piekte het aantal vastgestelde besmettingen zelfs tot 216 gevallen. Viroloog Marc Van Ranst en epidemioloog Pierre Van Damme gewagen van het begin van de tweede golf in de coronaviruspandemie.

Lees verder

Open brief aan onze politici nav COVID-19

  België, 12 maart 2020. Aantal nieuwe COVID-19 besmettingen: 174. (Bron: sciensano) De tweede coronadode valt in ons land. De...

Lees verder

De vrouw door de ogen van de student

  Eind november 2019, studentenvereniging KVHV Gent nodigt Jeff Hoeyberghs uit voor een lezing. Tijdens die lezing worden er opvallende...

Lees verder

Bouterse laat berooid Suriname achter

  Op 25 mei viel volgens de democratische spelregels het verdict voor Bouterse en zijn NDP-partij: ze werden weggestemd. De...

Lees verder

Greenpeace maakt beelden van illegale branden in de Amazone

Greenpeace Brazilië heeft foto’s kunnen maken van brandhaarden in de staat Mato Grosso in het Amazonewoud. De beelden werden gemaakt tijdens vluchten van 7 tot 10 juli om de branden in het Amazonewoud te documenteren. In de staat Mato Grosso geldt er momenteel nochtans een verbod op branden.

Lees verder

Twee maanden na schorsing door Raad van State, exporteert Waalse regering opnieuw wapens naar Saudi-Arabië

In maart dit jaar schorste de Raad van State alle Waalse exportvergunningen naar Saudi-Arabië. Nu blijkt dat de Waalse regering, amper een maand na de uitspraak van de Raad van State, opnieuw wapenexportvergunningen heeft verleend voor wapens naar Saudi-Arabië. Vredes- en mensenrechtenorganisaties lanceerden woensdag 15 juli een nieuwe spoedprocedure bij de Raad van State tegen de Waalse exportvergunningen.

Lees verder

VS stookt koude oorlog op

De voorbije weken heeft de VS de spanning met China systematisch doen oplopen. Zuid-Chinese Zee en Hongkong op kop, maar ook Xinjiang, handelsoorlog, Huawei, Tiktok en Wechat, Taiwan, Chinese studenten in de VS, Chinese bedrijven op Amerikaanse beurzen, noem maar op. Bovenop handels- en economische confrontatie dreigt nu ook militaire confrontatie in de Zuid-Chinese Zee. Republikeinen én Democraten steunen de gevolgde politiek.

Lees verder

Al 200 oud-rebellen vermoord sinds vredesakkoord Colombia

Geweld tegen oud-strijders, verdedigers van de mensenrechten en inheemse volkeren blijft de grootste bedreiging voor de vrede in Colombia. Dat staat in een rapport van het secretariaat-generaal van de VN. Sinds het vredesakkoord van 2016 zijn al meer dan 200 oud-rebellen vermoord.

Lees verder

Honger uitbannen voor 2030 gaat niet lukken

Het aantal mensen met honger neemt toe. Er lijden nu 690 miljoen mensen honger. Honger de wereld uit helpen tegen 2030 zal op die manier niet lukken, waarschuwen de VN.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Het leven in de gevangenis sedert corona

  Sedert de corona valt alles stil, ook het leven in de gevangenis. Ik weet dat veel mensen daar niet aan denken want men denkt al gauw, zij die daar zitten hebben het verdiend. Aan de...

Lees verder

Luisteren naar de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding !

Het overlegcomité heeft zondag 19 juli geen doortastende maatregelen genomen in de strijd tegen het coronavirus. Men hield het op meer controle van de bestaande regels en op de verantwoordelijkheid en discipline van de burgers. ...

Lees verder

45.000 Belgen tekenen petitie voor een groen en sociaal herstel

Bij het begin van de Covid - 19 crisis lanceerde Greenpeace België een petitie aan premier Wilmès met de oproep om te investeren in een duurzame en rechtvaardige samenleving. 45.000 mensen tekenden deze petitie. Actievoerders van Greenpeace leverden deze boodschap vanochtend af aan de Wetstraat 16, door middel van een spandoek van 32 meter lang.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium