Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Ben ik dan niet zwart?

Arno William Van Overberghe is van Belgo-Congolese afkomst. Jongeren als Arno, die wel eens mixed-race worden genoemd, worden vaak vereenzelvigd met zwarte mensen. Nochtans zijn ze dat niet. In 'Ben ik dan niet zwart?' beschrijf hij het moment van die gewaarwording en hetgeen daartoe geleid heeft. Het is voor hem één van de sleutelmomenten in het ontwikkelen van zijn persoonlijkheid. In zijn getuigenis beschrijft hij de moeilijkheden waarop hij stuitte, opgroeiend met een Vlaamse en Afrikaanse ouder en hoe hij leert omgaan met beide culturen.

Lees verder

Eén jaar COVID: Vernietigend rapport van WHO over aanpak in Westerse landen

In een vernietigend rapport legt de Wereldgezondheidsorganisatie de opeenstapeling van mislukkingen bloot. Het beschrijft hoe regeringen en volksgezondheidsorganisaties wereldwijd traag en ondoeltreffend hebben gereageerd op het coronavirus. De klungelige aanpak in veel Westerse landen is stuitend.

Lees verder

Klimaatzaak: “Onze samenleving staat op het spel”

16 maart start de grootste rechtszaak in de Belgische geschiedenis: Vzw Klimaatzaak roept samen met meer dan 50.000 burgers de Belgische overheden juridisch op het matje voor hun ineffectief klimaatbeleid. België moet haar CO2-uitstoot sterk terugbrengen om haar burgers te beschermen tegen dreigende klimaatrampen.

Lees verder

COVID-19, Cuba en de VS houden ons een spiegel voor van de wereld waarin we leven

De coronacrisis doet veel maskers vallen. Toen Italië radeloos om hulp schreeuwde bij het begin van de pandemie, keek de rest van Europa de andere kant op. Cuba, een arm land dat geconfronteerd wordt met de langste economische blokkade uit de wereldgeschiedenis, kwam daarentegen prompt helpen. Het zegt veel over de wereld waarin we leven.

Lees verder

Love is love: menselijke ketting tegen homofobie

Op het Steenplein, het Operaplein en de Groenplaats in Antwerpen organiseerde de holebi- en transgendergemeenschap (LGBTI +) afgelopen zaterdag een ingetogen herdenkings- en actiemoment naar aanleiding van de moord op David Polfliet (42) op 6 maart in Beveren. StampMedia-fotograaf Brent Lenaerts trok naar het Steenplein en legde enkele momenten vast.

Lees verder

Nieuw boek over Noam Chomsky steekt activisten hart onder de riem

Noam Chomsky is veel meer dan de auteur van ontelbare boeken, lezingen, artikels en interviews. Zijn kristalheldere autopsie van de werkelijke drijfveren achter de internationale politiek kan – vooral bij wie hem voor het eerst leert kennen – een gevoel van onmacht veroorzaken. Zoveel informatie, zoveel inzichten. Waar te beginnen? Voor hen is het boek 'Chomsky for activists' een onverwachte en aangename verrassing. Chomsky heeft hen heel wat te bieden.

Lees verder

Voor België is sociale dumping geen probleem

Vier jaar hard werken, lobbyen, overtuigen en actie voeren ... dat was nodig om Europa ertoe te bewegen om eindelijk actie te ondernemen tegen de sociale dumping in de transportsector. Dumping die ervoor zorgt dat Belgische chauffeurs hun werk verliezen, dat Oost-Europese werknemers uitgebuit worden en dat de Belgische staat verlies lijdt door niet geïnde belastingen en socialezekerheidsbijdragen, ... Om nog te zwijgen over de oneerlijke concurrentie die de bonafide transportfirma’s dag na dag moeten incasseren.

Lees verder

Tegen de vrouwen: De wereldwijde strijd van rechtsisten en jihadisten tegen de emancipatie

In zijn boekenblog bespreekt psycholoog Paul Verhaeghe recente en minder recente boeken die de moeite waard blijven om gelezen te worden. Auteur Abram de Swaan ziet dat angst en haat voor de vrouw structureel zit ingebakken in alle godsdiensten. Islamfundamentalisme? Kijk eens naar het nog steeds hardnekkig verzet van de katholieke kerk tegen vrouwenrechten in Latijns-Amerika.

Lees verder

“IJskoude waarheid: winterramp Texas is kille vrije marktlogica”

  Lenin was een beter econoom dan Rick Perry[1]. Hij omschreef het communisme als "sovjetmacht plus stroomvoorziening voor het hele...

Lees verder

Gentse ‘Advocaten’ voor het Klimaat: verslag

Zondagnamiddag 14 maart liep de Stadshal in Gent al snel vol ‘burgeradvocaten’, die hun steun wilden betuigen voor de rechtszaak van vzw Klimaatzaak tegen de Belgische regeringen voor hun ondermaats klimaatbeleid. Net als in bijna 100 andere Belgische steden stonden burgers er een minuut lang letterlijk stil bij de klimaatproblematiek,

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

6 studentes bespreken vrouwelijke taboes aan hand van kunstwandeling in hartje van Antwerpen

Unspoken is een gratis stadswandeling door Antwerpen waar je van 08/03/2021-03/04/2021 kunstwerken kan bekijken in etalages van verschillende winkels. De kunstwerken hebben allemaal te maken met mentale gezondheid, body positivity, diversiteit en seksualiteitstaboes. Het is voor iedereen toegankelijk. Je kan er meer te weten komen over verschillende taboes, genieten van kunstwerken en een mooie wandeling maken door ons geliefde stad Antwerpen.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium