Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

De G20 faalt over de aanpak van de klimaatcrisis

Zaterdag 30 oktober 2021, vlak voor de historische klimaattop in Glasgow, kwamen de leiders van de G20 (de 20 grootste geïndustrialiseerde landen) samen in Rome. De verwachtingen waren groot, maar ze slaagden er niet om een krachtig signaal te geven in aanloop naar de klimaatconferentie.

Lees verder

FairFin plaatst autowrak uit overstromingen voor Nationale Bank als protest tegen falend klimaatbeleid

FairFin voerde afgelopen vrijdag 29 oktober samen met Positive Money actie voor de Nationale Bank van België. Door een autowrak uit de overstromingen in de Vesdervallei voor de deur van het hoofdkantoor in Brussel te deponeren, willen ze wijzen op de gevolgen van vervuilende investeringen. “Door leningen op te kopen van bedrijven die de klimaatopwarming versterken, is de Nationale Bank van België mee verantwoordelijk voor de rampen die hieruit volgen.”

Lees verder

Inspiratie voor politici op de COP26: de nieuwe Happy Planet Index voor duurzaam welzijn

De Wellbeing Economy Alliance (WEAll) introduceerde vorige week de nieuwste versie van de Happy Planet Index (HPI). Die mondiale maatstaf voor duurzaam welzijn is een mooie inspiratiebron en motivatie voor de landen die deelnemen aan de VN-klimaattop in Glasgow die vandaag van start gaat. De Transformisten vzw (nieuwe naam voor Netwerk Bewust Verbruiken) is lid van de Wellbeing Economy Alliance en levert commentaar bij de HPI index.

Lees verder

Klimaatactivisten leggen debat met klimaatministers in Brussel stil

Actievoerders van Extinction Rebellion legden afgelopen vrijdagavond 29 oktober het klimaatdebat ‘De Grote Shift’ van De Standaard stil. Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten en Vincent Van Peteghem, vice-eersteminister en minister van Financiën, gingen er in discussie over de klimaatcrisis. Ook leden van burgergroep Tegengas voerden actie en onderbraken het debat. 

Lees verder

WHO: Aantal verkeersdoden moet wereldwijd halveren

Elke dag sterven wereldwijd 3500 mensen in het verkeer, en dat is onaanvaardbaar, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. Een nieuw actieplan moet het aantal slachtoffers in tien jaar tijd halveren. Regeringen over de hele wereld hebben zich unaniem achter het plan geschaard.

Lees verder

Paus Franciscus roept de wereldleiders ter orde over het klimaat

Na elk rapport van het IPCC (de Intergouvernementeel Werkgroep inzake klimaatverandering) is te horen dat er bijna geen tijd meer is om een klimaatcrisis te voorkomen. Toch reageren overheden te weinig en te traag op dit doemscenario. In een niet mis te verstane boodschap stelt paus Franciscus het economische systeem in vraag en wijst hij de wereldleiders op hun verdomde verantwoordelijkheid.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Greta Thunberg-estafette in Halle: "Het is 5 voor 12, daarom sta ik hier"

Vandaag om 11 uur vond op de Grote Markt van Halle de aftrap van de Greta Thunberg-estafette plaats. Een uniek lokaal initiatief van burgerinitiatief Mondiaal Halle in het licht van de wereldwijde klimaattop in Glasgow.

Lees verder

Glasgow, roep de noodtoestand uit!

Het hoofddoel van de COP26 is de opwarming van de aarde tot 1,5 graden te beperken. Momenteel staat de teller al op 1,2 graden. Op basis van de plannen die momenteel voorliggen is dit doel echter zonder meer onhaalbaar. Omdat de aarde kennelijk nog niet genoeg door klimaatgerelateerde rampen getroffen wordt en de urgentie voor doortastende maatregelen ontbreekt is het uitroepen van de noodtoestand het eerste wat er moet gebeuren in Glasgow.

Lees verder

Actie op acht potentiële bouwplaatsen: "Geen nieuwe fossiele gascentrales, niet hier, nergens"

Met een reeks van symbolische acties op verschillende plaatsen in het land protesteerde burgergroep Tegengas afgelopen zondag 31 oktober wederom tegen de bouw van nieuwe, fossiele gascentrales. In Gent, Vilvoorde, Tessenderlo, Seraing, Les Awirs, Roux en Manage hielden omwonden banners op met eenzelfde boodschap: "Geen nieuwe gascentrales. Niet hier. Nergens!"

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium