Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

De haatcampagne tegen Haouach is een nieuw dieptepunt

Het onslag van Ihsane Haouach bewijst hoe sterk doordrongen de politiek is van racisme en islamofobie.

Lees verder

Transgender personen en het VU (AUMC): Vier suggesties voor onderzoek

Het recente transactivisme in Amsterdam richt zijn pijlen voornamelijk op het voormalige VU-centrum Kennis- en Zorgcentrum voor Genderdysforie, nu gehuisvest in het AUMC. Met honderden ging men de straat op met slogans als “Het VU heeft doden op haar geweten” en “Fuck het VU”[1] (Trouw, 5 juli 2021). De woede is vooral gericht op vermoedelijke wantoestanden in het transgendertraject van voornoemde instelling. Misschien wordt hier echter wel het kind met het badwater weggeworpen. Want hoewel op de Twitterpagina @vugendermistreatment vreselijke verhalen verschenen, worden er toch best een aantal kanttekeningen gemaakt.

Lees verder

Humaan vluchtelingenbeleid: 'Wij doen alsof, mevrouw'

Ministeries die direct converseren met bezorgde burgers. Kan het democratischer? Na een bezoek aan de Begijnhofkerk schreef een bezorgde burger een brief naar een aantal ministers en kreeg prompt van verschillenden van hen antwoord. De lectuur van die gedachtewisseling is bijzonder leerrijk.

Lees verder

Politici dwingen vluchtelingen tot hongerstaken

  Verschillende politici, maar ook intellectuelen zoals Mark Elchardus, emeritus professor sociologie aan de VUB, pleiten regelmatig voor een ‘Fort...

Lees verder

'Openbare zorg als beleggingsproduct? Medewerkers en zorggebruikers zullen de rekening betalen'

ACOD-adviseur Dries Goedertier vraagt in aanloop naar de stemming op 14 juli 2021 over de geplande decreetswijziging dat de Vlaamse parlementsleden goed nadenken over welke wijzigingen ze willen doorvoeren in de zorgsector.

Lees verder

Oproep van 500+ VS-activisten aan de regering van Nicaragua

Meer dan 500 voormalige activisten uit de VS die in Nicaragua hebben gewerkt tussen 1978 en 1990 of er voor activist waren in de VS hebben een dringende oproep gestuurd aan president Ortega om 130 politieke gevangenen vrij te laten, de nieuwe veiligheidswet in te trekken en vrije deelname van alle kandidaten toe te laten aan de presidentsverkiezingen van 7 november 2021.

Lees verder

Haïti, een republiek van ngo’s

In Haïti werd een president vermoord. Zijn dood en de vervolging van zijn vermoedelijke moordenaars maakt voor de gemiddelde Haïtiaan geen enkel verschil uit. De vermoorde president en zijn recente voorgangers waren stuk voor stuk keizers zonder kleren en marionetten van de VS. De mainstream-pers spitst zich vandaag toe op wie nu precies de moordenaars zijn van de president en vergeet daarbij de essentie van de Haïtiaanse realiteit: het land heeft als natie nooit een schijn van kans gekregen.

Lees verder

Peru: smerige campagne wil linkse verkiezingsoverwinning terugdraaien

De campagne om de presidentsverkiezingen in Peru ongedaan te maken is een voorbeeld van “niet-conventionele oorlogvoering”.

Lees verder

Magisch-realistische fabel Gagarine: Verdriet en hoop in een Franse cité

“Wat ons boeit, is de dynamiek tussen een gebouw, de wijk en de mensen die er leven”, benadrukte het Franse regieduo Fanny Liatard en Jérémy Trouilh toen ze tijdens Film Fest Gent hun langspeelfilm-debuut ‘Gagarine’ vertoonden. ‘Rabot’ hadden ze niet gezien maar de problematiek van Christina Vandekerckhove’s documentaire was vertrouwd sinds de eigen kortfilm uit 2014 die hun in de Franse banlieues spelend fictieverhaal inspireert. ‘Gagarine’ is geen somber sociaal drama maar een hoopvol magisch-realistisch modern sprookje over solidariteit, veerkracht en verbeelding.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Aanbevelingen aan media voor correcte berichtgeving over islam

Media en islam Uit tientallen studies blijkt dat de wijze waarop moslims in de westerse media aan bod komen overwegend negatief is en vol met stereotypen. In een studie uit 2019 heeft de Spaanse ‘Observatoria...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium