Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Bezetting UGent: tijd voor gedetailleerde oplossingen voor sans papiers

Na de gebeurtenissen van vandaag en de briefwisseling met de USPR in Brussel (de vakbond voor Sans-Papiers, een organisatie die zich bezighoudt met de politieke vertegenwoordiging van de Sans-Papiers in Brussel), wil Occupation UGent een update geven over hoe de gebeurtenissen van vandaag, inclusief een onderhandeling met rector Rik Van de Walle en een participatieve workshop, haar eisen en standpunten heeft beïnvloed. Voorlopig heeft Occupation UGent beslist om de bezetting minstens een tweede nacht verder te zetten, om zo haar eisen ingewilligd te zien.

Lees verder

ACV: 'Dringend humanitaire oplossing nodig voor mensen zonder papieren'

In de Begijnhofkerk en aan de VUB en ULB gaat de groep van 400 mensen zonder papieren zijn zevende week hongerstaking in. Hun situatie is kritiek. Elke dag zonder oplossing is voor hen een dag dichter bij de dood. Deze groep actievoerders is als de kanarie in de koolmijn. Ze signaleren en alarmeren ons voor een dieperliggend en structureel probleem van illegale tewerkstelling en economische uitbuiting.

Lees verder

‘Hoe een pijplijn opblazen’ en andere suggesties voor de klimaatbeweging

Zweeds auteur, academisch onderzoeker en klimaatactivist Andreas Malm schreef een uitdagend boek mét provocerende titel 'How to Blow Up a Pipeline'. Geen gebruiksaanwijzing, maar een boek dat tot nadenken stemt. Hoe moet de klimaatbeweging er na de pandemie uitzien, wat zijn de mogelijke actievormen van de komende jaren? Pacifisme versus geweld, democratie versus oliekapitalisme, stof voor discussie.

Lees verder

Maak kennis met filosoof Denis Diderot in De droom van d’Alembert

'De droom van d’Alembert en andere wijsgerige geschriften' is een aangename kennismaking met het gedachtengoed van Denis Diderot, een van de voornaamste Franse stemmen van de radicale Verlichting in de achttiende eeuw. Zijn filosofische bedenkingen klinken zeer hedendaags.

Lees verder

'Ook in Vlaanderen komt solidariteit met mensen zonder papieren op gang'

Ook in Vlaanderen komt de solidariteit met de mensen zonder papieren terug op gang. De hongerstaking in de Brusselse Begijnhofkerk legt dan ook de wanhoop en de nood aan een dringende menswaardige oplossing meer dan ooit bloot. Een oplossing, niet enkel voor de ongeveer 450 hongerstakers, maar voor alle naar schatting 150.000 mensen zonder papieren in ons land. 

Lees verder

Proefproject vierdaagse werkweek in IJsland “overweldigend succes”

Uit IJsland zijn de resultaten binnengekomen van een grootschalig experiment met een vierdaagse werkweek. De onderzoekers spreken van een “overweldigend succes”: bij de 2.500 werknemers die vier jaar lang minder uren moesten kloppen ging het mentale welzijn en de productiviteit er aanzienlijk op vooruit.

Lees verder

Dromen uit het verleden, nachtmerrie van vandaag

  Margaret Randall: 'De recente golf van arrestaties in Nicaragua van vijf presidentskandidaten van de oppositie, verschillende voormalige sandinistische leiders...

Lees verder

Huidig arbeidsmigratiebeleid stimuleert sociale dumping

Bij de recente instorting van Antwerps schoolgebouw verloren vijf werknemers het leven, vele anderen geraakten gewond. Er was veel ontreddering om de verloren levens. Maar er was ook verwondering over het feit dat de bouwvakkers geen Belgen waren en vaak niet eens rechtstreeks in dienst bij een Belgisch bedrijf.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Aanbevelingen aan media voor correcte berichtgeving over islam

Media en islam Uit tientallen studies blijkt dat de wijze waarop moslims in de westerse media aan bod komen overwegend negatief is en vol met stereotypen. In een studie uit 2019 heeft de Spaanse ‘Observatoria...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium