Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Queen Nikkolah, het Sinterklaasfeest zonder racisme

Marlène Izere sprak met Laura Nsengiyumva over haar alter-ego Queen Nikkolah. "Er is in dit land op het vlak van identiteit een leegte en daardoor gaan mensen heel hard aan die traditie van de racistische karikatuur van Zwarte Piet vasthouden."

Lees verder

Leslie Kern, auteur van 'Feminist City': “Er zal ook na dit jaar meer ‘crisis’ dan ‘normaal’ zijn”

Steden staan al eeuwenlang gekend als progressieve bastions, waar mensen die sociaal en politiek onderdrukt worden een thuis vinden. In 2020 halen ze op een andere manier het nieuws: de coronacrisis maakt pijnlijk zichtbaar hoe sociale ongelijkheden in onze steden, huizen en buurten zijn ingebouwd. Leslie Kern, auteur van het boek Feminist City, onderzoekt waarin steden tekortschieten en hoe een meer gelijke stad eruit kan zien.

Lees verder

Maak het mee waar! 'WOORD x MACHT x STRIJD': een documentaire met Jan Blommaert

Wat is de rol van taal in het organiseren van ongelijkheid? Wanneer Jan Blommaert aankondigt dat er terminale kanker bij...

Lees verder

Een vaccin tegen corona-shoppen?

Velen houden de adem in voor dit weekend en de volgende decemberweekends, ondanks de hoopgevende vooruitzichten voor vaccinering. Consumptiekoorts dreigt deze dagen immers zwaarder te gaan wegen dan coronamaatregelen. De consumptiedrang is bij sommigen zo groot, dat preventiemaatregelen onder druk komen. Ondanks, of is het net door corona, lijkt Kerstmis de hoogmis van de consumptie te worden. Ondertussen boomt ook de e-commerce: zelfs de zondagsrust bij bpost sneuvelt ervoor. Hebben we niet heel dringend nood aan een vaccin tegen koopverslaving?

Lees verder

De Kerninstellingen op de schop: Heeft ons kunstenveld echt nog meer ‘gated communities’ nodig?

In de aanloop naar het nieuwe Kunstendecreet wil de Vlaamse regering een nieuwe pilaar creëren in het kunstenveld: de zogenoemde Kerninstellingen. Maar hoe die zich onderscheiden van de al bestaande Kunstinstellingen, krijgt de regering-Jambon niet uitgelegd. Yasmina Boudia vraagt zich af wat de meerwaarde is van een nieuwe splijtzwam in een sowieso al darwinistische sector. 

Lees verder

Spaanse gepensioneerde generaal bereid “om 26 miljoen Spanjaarden te fusilleren”

Een gepensioneerde generaal looft dictator Franco en drukt zijn wens uit om 26 miljoen Spanjaarden te fusilleren. 45 jaar na het einde van de fascistische dictatuur zijn er nog steeds militairen die dromen van een terugkeer van het toenmalige regime in Spanje.

Lees verder

'Ons Succesverhaal': hoe is het met vluchtelingen uit de jaren 90?

Programmamaker Yula Altchouler is een zogenoemd ‘succesverhaal’: in de jaren negentig kwam ze als vluchtelingenkind uit de Sovjet-Unie. Ondertussen is Yula perfect geïntegreerd in de Nederlandse samenleving, zich 'geruisloos aanpassend' aan de nieuwe omgeving. Dertig jaar later onderzoekt ze haar succesverhaal, en dat van vier leeftijdsgenoten.

Lees verder

Actie tegen nefaste gevolgen landbouwbeleid: Boeren plaatsen lege laarzen aan de Europese Commissie

Dinsdag 8 december voeren een alliantie van boeren- en andere middenveldorganisaties actie op het Schumanplein in Brussel. De actievoerders zetten er de lege laarzen neer van de boeren die door toedoen van de Europese instellingen zijn verdwenen. Ze hekelen dat het EU-Mercosur akkoord en het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) de duurzame landbouw benadelen en in strijd zijn met de Europese klimaatambitie. 

Lees verder

‘Seksisme? Hoog tijd om het roer om te gooien’

Michelle De Baene van FOS neemt het op tegen seksisme: ‘Waar onevenwichtige machtsstructuren aanwezig zijn, krijgt grensoverschrijdend gedrag vrij spel’

Lees verder

Filosoferen vanuit de eigen lijfelijkheid

Marc Van den Bossche is een fietsende filosoof die met boeken als Wielrennen (2005) en Sport als levenskunst (2010) aantoont dat filosofie ook heel veel met lijfelijkheid te maken heeft, want wielrenners zijn nu eenmaal de ‘dwangarbeiders van de weg’. Filosoferen vanuit de eigen lijfelijkheid wordt voor hem in 2011 meer dan ooit belangrijk. In 2010 kreeg Hilde, zijn geliefde, te horen dat zij kanker had en niet zou genezen. Een jaar later was zij dood.

Lees verder

‘Elke school verdient een machometer’

Hoe kan je de strijd aangaan met seksisme op de werkvloer? We vroegen het aan Juan Cuvi uit Ecuador, de uitvinder van de machometer.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Zullen de nationale verkiezingen in Roemenië de gezondheidzorg redden?

  Het is nu duidelijk dat elk land op zijn eigen manier met de COVID-19 pandemie omgaat, zelfs binnen een verenigd Europa. Tegelijkertijd legt dit eens te meer de toestand van de gezondheidszorg in de...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium