Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Nationale staking: "Verhoog het brutoloon in plaats van gefoefel in de marge”

De vakbonden zijn volop aan het mobiliseren voor de nationale stakingsdag op 29 maart. Waarom? Het conflict gaat over het nationaal loonakkoord tussen werkgevers en werknemers dat om de twee jaar onderhandeld wordt en bepaalt hoe hoog onze lonen mogen stijgen. Door de loonwet (die door de vorige regering verstrengd werd) kan dat niet meer zijn dan 0,4 procent. En dat vinden de vakbonden veel te weinig. Met de staking willen ze beweging krijgen in die onderhandelingen. "Heel veel bedrijven hebben het goed gedaan het afgelopen jaar ondanks corona en wij willen de mogelijkheid krijgen om daar te kunnen onderhandelen over een deftige loonsverhoging", klinkt het.

Lees verder

Equal Pay Day: “De coronacrisis stuurt vrouwen terug naar de haard”

Tot 25 maart 2021 moeten vrouwen in België werken om evenveel te verdienen als mannen in 2020. Daarom organiseert de progressieve vrouwenbeweging Zij-kant die dag haar 17de editie van Equal Pay Day, de dag voor een gelijk loon tussen man en vrouw. “Verdeel de taken eerlijk thuis, voor eerlijkere kansen op het werk”, luidt haar campagne, want “de coronacrisis stuurt vrouwen terug naar de haard.”

Lees verder

De stakingen van 1886: voorbode van een eeuw sociale vooruitgang en sociale zekerheid

  Naar aanleiding van de 135e verjaardag van de schietpartij in Roux: De stakingen van 1886. Voorbode voor een eeuw...

Lees verder

Grootbanken investeren steeds meer in fossiele brandstoffen: Klimaatbeloften blijven dode letter

De zestig grootste banken ter wereld hebben sinds de Klimaattop van Parijs maar liefst 3.800 miljard dollar in fossiele brandstoffen gepompt. De investeringen blijven jaar na jaar zelfs toenemen.

Lees verder

Hebben we nood aan een bruikbaarder pessimisme?

Een kruisbestuiving tussen flamboyante denkers. Zo werd de virtuele gespreksavond aangekondigd waarin uitgever Harold Polis en filosoof Ignaas Devisch het onder modererend oog van journaliste Liesbeth Van Impe zouden gaan hebben over hun nieuwste boeken en over waar hun gedachtegangen elkaar raken, zowel klinkend als botsend.

Lees verder

Onderwijsdirecties voeren actie in Gent op zondag 28 maart

  Beste,   We zijn een jaar ver in de pandemie … Dit heeft al veel tot heel veel gevraagd...

Lees verder

Broodcrisis betekent honger voor miljoenen Syriërs

In Syrië is basisvoedsel zoals brood voor velen amper nog verkrijgbaar. Na tien jaar oorlog zijn graanvelden vernietigd, is tarwe schaars en wordt het brood gerantsoeneerd. Het falen van het Syrische regime is compleet, zegt Human Rights Watch.

Lees verder

Nieuwe bedreigde en ernstig bedreigde status voor Afrikaanse olifanten

De Afrikaanse savanneolifant en de bosolifant zijn nu geclassificeerd als bedreigd en ernstig bedreigd in de IUCN Rode Lijst van bedreigde diersoorten. Deze aanpassing komt na een recent besluit van de African Elephant Specialist Group (AfESG) van IUCN dat de wetenschap vanaf nu bosolifanten en savanneolifanten als twee verschillende soorten zal behandelen. Sinds de allereerste rode lijst in 1986 werd de Afrikaanse olifant beoordeeld als een enkele soort en door de IUCN als kwetsbaar vermeld.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

De nieuwe lockdown stort huishoudhulpen in nog meer financiële en gezondheidsellende

  Twee weken geleden ontmoette een delegatie van ABVV Dienstencheques de minister van Werk Pierre-Yves Dermagne. Ze besproken toen de onaanvaardbare werkomstandigheden en lonen waarmee de werkneemsters van de sector in deze coronaperiode geconfronteerd worden....

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium