Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Geen opvang voor mensen die asiel zoeken na evacuatie Paleizenstraat: tijd om politieke verantwoordelijkheid te nemen

Paleizenstraat. Gisteren werd de evacuatie eindelijk afgerond door verschillende overheden, in samenwerking met humanitaire organisaties (CIRÉ, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Burgerplatform BxlRefugees, Artsen Zonder Grenzen en Dokters van de Wereld). Wat goed nieuws had moeten betekenen voor alle bewoners van het pand, veranderde in chaos.

Lees verder

Olivier Vandecasteele en de Belgische Iran deal: hebben de Verenigde Staten het laatste woord?

Op 11 maart 2022 sloot België in stilte een akkoord met Iran over de overdracht van gevangenen tussen beide landen. Zo’n bilateraal akkoord heeft België al met een negental andere landen, zoals Marokko, Albanië, Kosovo of Congo. Die akkoorden zijn vooral een eenrichtingsverkeer. België profiteert ervan om zich te ontdoen van gevangenen met de nationaliteit van die landen. Het omgekeerde gebeurt vrijwel nooit.  

Lees verder

#13: Bont en blauw

De roep om meer blauw op straat wordt in de meest bonte buurten van dit land niet gedeeld. Reden: de ervaringen met de politie draaien er al te vaak uit op vernederingen of regelrecht geweld. Daar vallen zelfs doden bij, in de cel of op straat.

Lees verder

Belangrijke doorbraak voor vrouwen: zestig jaar geleden begon tweede feministische golf

Het is 19 februari 1963. Er zijn kiemen van de vrouwenbeweging aan het openbloeien in de Verenigde Staten, in het verlengde van de zwarte beweging en het verzet tegen de oorlog in Vietnam. Een vrij onbekende joodse journaliste, Betty Friedan, publiceert een boek dat de reputatie krijgt de tweede feministische golf gelanceerd te hebben: ‘The Feminine Mystique’.

Lees verder

DRC: M23-rebellen maken zich schuldig aan buitengerechtelijke executies en verkrachtingen

Leden van de rebellengroepering ‘Mouvement du 23 mars’ (M23) hebben ten minste twintig mannen gedood en tientallen vrouwen en meisjes verkracht in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC), zo blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van Amnesty International.

Lees verder

Hoe kan ik onafhankelijk leven en wonen als persoon met handicap anno 2023?

Hoe kan ik onafhankelijk leven en wonen in onze huidige maatschappij? Dat is een belangrijke vraag voor veel personen met een handicap. Voldoende ondersteuning, daar zelf de regie over kunnen voeren, een toegankelijke woonst en omgeving, betaalbaarheid van huisvesting zijn rode draden. Heel wat uitdagingen voor onze regering(en) die nog te weinig inspanningen doen om inclusie waar te maken. We interviewden Sofie Deschryver die de laatste jaren heel wat onderzoek deed om haar woondroom waar te maken. Ze is niet de enige, heel wat mensen zullen haar zoektocht herkennen, en we hopen dat het ook inspirerend is voor iedereen die met huisvesting bezig is.

Lees verder

Franse historicus: “De Derde Wereldoorlog is al begonnen”

Emmanuel Todd is één van de meest bekende Franse historici en antropologen in de wereld. Hij heeft een indrukwekkend oeuvre bijeen geschreven. Hij voorspelde jaren vooraf de ineenstorting van de Sovjet-Unie. Hij stelt in verband met de oorlog in Oekraïne in een boek dat de Derde Wereldoorlog al begonnen is.

Lees verder

Goudwinning: bijzonder schadelijk - en eigenlijk onnodig

Goudwinning is een van de meest destructieve industrieën ter wereld. Maar gelukkig kan de wereld gerust zonder, schrijft onderzoeker Stephen Lezak van de Universiteit van Cambridge.

Lees verder

Boerenkrijg. Boerenbedrog?

Tjen Mampaey stuurde ons zijn opiniestuk over de Boerenkrijg op, dat hij schreef ter ontkrachting van de mythe zoals die ook nu weer in Het Verhaal van Vlaanderen wordt gepresenteerd.

Lees verder

Schandelijk misbruik van het klimaat voor de bouw van nieuwe kerncentrales

Rechtse krachten maken vandaag schandelijk misbruik van het klimaat om oude kerncentrales te blijven openhouden en de bouw van nieuwe te promoten. Zogezegd om mogelijke stroomtekorten te voorkomen. Nochtans is een nucleair vrije en klimaatvriendelijke energietransitie technisch perfect mogelijk en heeft het verleden bewezen hoe potentieel gevaarlijk kerncentrales zijn.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

De mismatch tussen botox en het feminisme

Toen Virginia Woolf 58 jaar was schreef ze in haar dagboek over de nakende oude dag: “Ik voel hem. Ik begin te kraken. Ik verzuur.” De reflectie in de spiegel lijkt een schim van de vrouw die ze ooit geweest is. Wat als je jezelf niet meer herkent en het beeld van jezelf niet meer strookt met de realiteit die van binnenuit geleefd wordt? Wat met de verlangens en de dromen die intact blijven? En vooral: vereist het in standhouden van een zinvol leven, dat typisch jeugdig en onbezonnen is, de negatie van onze fysieke aftakeling?

Lees verder

Biden en Xi Jinping praten over het ballon incident

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium