Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Open brief: Schandalige opmerkingen van Herman De Croo en Etienne Davignon over kolonisatie en Afrikaanse diaspora

Op maandag 15 februari 2021 organiseerde het Belgisch referentiecentrum voor expertise over Centraal-Afrika (CREAC) een online openbare rondetafelconferentie. Herman De Croo, voorzitter van CREAC en minister van Staat, Etienne Davignon, voorzitter van de culturele instelling BOZAR en directeurs van talrijke multinationals legden er onaanvaardbare verklaringen af waarin de kolonisatie werd gesteund en de Afrikaanse diaspora werd geminacht.

Lees verder

"Het zijn geen vrouwen meer zoals vroeger"

Sana El Kadouri en Fleur Leysen verzamelden een aantal treffende getuigenissen, die aantonen dat er voor heel wat mannen 'werk aan de winkel' is, wat betreft hun gedrag en handelingen tegenover vrouwen. "Het besef dat vrouwen op gelijke voet behandeld moeten worden groeit. De daad bij het woord voegen gaat blijkbaar moeizamer. De mens is een gewoontedier en de roep naar verandering kan soms overweldigend zijn. Toch moet er iets veranderen, want zo kan het niet verder."

Lees verder

Pfizer of hoe te profiteren van een pandemie

Pfizer gedraagt zich als een pestkop op de speelplaats van landen die wanhopig op zoek zijn naar voldoende vaccins die een einde kunnen maken aan de pandemie.

Lees verder

Zorg is essentieel werk: samen naar een zorgende universiteit

In deze bijdrage stellen we dat ook de universiteit moet erkennen dat zorg essentieel werk is. Zonder betaalde en onbetaalde zorgarbeid kan de universiteit niet draaien. Het zou daarom de evidentie zelve moeten zijn dat poets-, resto- en kinderopvangpersoneel als volwaardig UGent personeel erkend worden en van dezelfde arbeidsvoorwaarden kan genieten. Bovendien kan een zorgende universiteit niet zonder een dekolonisering van haar curriculum en het wegwerken van raciale drempels.

Lees verder

BTB: "Minister van Mobiliteit Gilkinet legt resultaat sociaal EU-overleg transportsector naast zich neer"

De Belgische Transportarbeidersbond (BTB) van het ABVV verneemt dat federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) ingaat op het verzoek van de 3 gewesten om een beroep tot nietigverklaring van het EU-Mobility-package te ondersteunen dat ingediend werd door 7 EU-lidstaten. Dat doen zij op vraag van de werkgevers van de sector die zich blijven verzetten tegen de hervorming van de 'cabotage' in dit akkoord.

Lees verder

Bestaat er een alternatief voor Smartschool?

De eerste dag van de afkoelingsweek in het Vlaams onderwijs begon op 8 februari met een crash van Smartschool. Meer dan 40% van de lagere en 90% van de secundaire scholen gebruiken vandaag Smartschool voor klasadministratie en/of als leerplatform. Sommigen stellen zich vragen bij de quasi-monopoliepositie van Smartschool en pleiten voor meer concurrentie in de sector. Anderen vinden een leerplatform te belangrijk om aan de markt over te laten en pleiten voor meer overheidsinitiatief.

Lees verder

Nieuwe modelkaarten tonen illegaal ongezonde lucht in het hele land

De Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) publiceerde vandaag nieuwe modelkaarten van de luchtvervuiling in ons land. Deze kaarten illustreren opnieuw hoe regionale overheden er nog steeds niet in slagen de Europese gezondheidsnormen te respecteren. Greenpeace sleepte hiervoor zowel de Vlaamse als de Waalse overheid voor de rechter.

Lees verder

Waarom België zonder nieuwe gascentrales niet "het Texas van de EU" wordt

Energieminister Tinne Van der Straeten probeert vriend en vijand te overtuigen van haar visie dat België nood heeft aan nieuwe fossiele gascentrales om de kernuitstap van 2025 te ondervangen. Ze maakt daarbij gebruik van een ultiem schrikbeeld: de recente stroomuitval in Texas die dramatische proporties aannam. Nochtans toont een studie van energieregulator CREG aan waarom we in België ook na 2025 niet bang hoeven te zijn dat het licht uitgaat. Het burgercollectief Tegengas/Dé-gaze roept de minister op om de studie van CREG ernstig te nemen, te stoppen met het subsidiëren van overbodige fossiele infrastructuur en dringend werk te maken van een energiesysteem dat tegelijk de energievraag vermindert en de energie die we nodig hebben, duurzaam opwekt.

Lees verder

De imperialistische herrijzenis van de VS is tot mislukken gedoemd

Argentijns hoogleraar economie Claudio Katz analyseert de verschuivingen in de wereldpolitiek. Wat voorspelt de toenemende multipolarisering voor de regering van VS-president Joe Biden? Hoeveel kans op slagen hebben zijn pogingen om de verzwakte werelddominantie van de VS te herstellen?

Lees verder

Andreas Horvaths ‘Lillian’: Kroniek van een vlucht uit de wereld

Met het door waargebeurde feiten geïnspireerde ‘Lillian’, een road movie waarin een zwijgzame vrouw door een desolaat Amerika trekt om uiteindelijk in de wildernis te verdwijnen, kijkt de Oostenrijkse filmmaker Andreas Horvath met de ogen van een outsider naar de Verenigde Staten. Sublieme breedbeeld fotografie laat ons kennismaken met adembenemende landschappen, rurale gemeenschappen en een jonge immigrante die radicaal maar langzaam uit de wereld vlucht. En zo een sterk, woordeloos statement maakt.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Gezinsbond wil dat Vlaanderen Groeipakket fundamenteel verbetert voor alle gezinnen

De Gezinsbond is enorm teleurgesteld over de evaluatie van het Groeipakket: er komen (voorlopig) geen fundamentele verbeteringen

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium