Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

De triomf van de dood

  Mike Davis is een Amerikaans schrijver, politiek activist, urbanist en historicus. Hij is vooral bekend om zijn onderzoek naar...

Lees verder

Nationale Vredesmanifestatie in Brussel: Europe For Peace And Solidarity!

Ruim 2.500 actievoerders stapten op zondag 27 maart mee in de nationale vredesmanifestatie Europe For Peace And Solidarity!, georganiseerd op initiatief van de vredesbeweging en de vakbonden. Meer dan 90 organisaties riepen op om deel te nemen aan de mars in Brussel.

Lees verder

Oosterweel in neoliberale tijden

  De klimaatjongeren van nu vragen zich af hoe het zit na vijf jaar Toekomstverbond. Wat is er gerealiseerd en...

Lees verder

VN-expert schrijft volledig dossier over Julian Assange: “Journalisten, dit gaat over u”

Nils Melzer, VN-Speciaal Rapporteur over Foltering, weigerde tot 2019 Julian Assange te bezoeken. Hij was helemaal mee met de versie van media, tot hij even ging kijken, de rapporten begon te lezen en Assange bezocht. Drie jaar later schreef hij 'The Trial of Julian Assange – A Story of Persecution', een dringende oproep aan alle journalisten. “Wat met Assange gebeurt, gaat hen u allen aan”.

Lees verder

2.500 actievoerders eisen een veilig en solidair Europa tijdens Nationale Vredesmanifestatie 27 maart in Brussel

Ruim 2.500 actievoerders stapten op zondag 27 maart mee in de nationale vredesmanifestatie Europe For Peace And Solidarity, georganiseerd op initiatief van de vredesbeweging en de vakbonden. Meer dan 90 organisaties riepen op om deel te nemen aan de mars in Brussel. Een breed platform van uiteenlopende sociale organisaties wil een ​​boodschap van vrede en solidariteit uitdragen, zij spraken gisteren hun verontwaardiging uit over de oorlog in Oekraïne en de dramatische humanitaire gevolgen voor heel Europa.

Lees verder

Tegentijdse kanttekeningen

Sinds de Nederlandse antropoloog en (eco)filosoof Ton Lemaire naar Savignac de Miremont op het Franse platteland is verhuisd, verschijnen er met de regelmaat van een klok bundels met korte teksten van hem die hij ‘miniaturen’ of ‘kanttekeningen’ noemt. Je zou het ook het kortere werk kunnen noemen van een auteur die al levenslang vaak dikke boeken schrijft, maar Ton Lemaire is nog lang niet uitgeschreven. Alleen zijn schrijfstijl en formulering heeft een andere wending genomen. Met ‘Het lied van Hiawatha’ (2013), ‘Verre velden’ (2013), ‘Mettertijd’ (2015), ‘Onder dieren ( 2017), ‘Met lichte tred’ (2019) en nu weer met ‘Tegen de tijd’ beoefent hij een genre dat ergens balanceert tussen de ernst van het essay en de eerder badinerende column.

Lees verder

"Kent het ontmenselijken en criminaliseren van mensen in miserie dan echt geen grenzen?"

Els Schelfhout en Leo De Bock, voormalig senator en voormalig woordvoerder van CD&V, zijn ontzet over de beslissing van staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) om vier extra gesloten centra te bouwen. "Het is de hoogste tijd dat alle politiek verantwoordelijken elkaar eens goed in de ogen kijken en zich samen buigen over een menselijk asiel- en vluchtelingenbeleid."

Lees verder

Invasie in Oekraïne: wat zijn de Russen van plan?

De regio van de Donbas in het oosten van Oekraïne is een van de redenen waarom de Russische invasie werd gepland. Volgens Westerse defensie-analisten zou dit gebied ook beslissend kunnen zijn van hoe de oorlog eindigt. Een inkijk in de Russische strategie.

Lees verder

Wereldwijde klimaatstaking vrijdag 25 maart: "Focus op mensen, niet winst!"

Jongeren over de hele wereld kwamen gisteren op vrijdag 25 maart op straat om aandacht te eisen voor de klimaatcrisis. Ook in Brussel verzamelden enkele duizenden jongeren én oudere betogers die hen ondersteunden. Ze benadrukken dat de klimaatcrisis niet vergeten en ondersneeuwd mag worden door het andere nieuws en eisen een krachtdadig, klimaatrechtvaardig beleid. De actievoerders leggen wereldwijd, ook in ons land mede door de organisatoren Fridays For Future en Youth For Climate de focus op #PeopleNotProfit. Hun boodschap: de klimaatcrisis is een systeemkrisis én klassenstrijd, "de klimaattransitie moet rechtvaardig zijn!"

Lees verder

24 organisaties en duizenden burgers vragen Vlaamse regering om gezondheid en leefmilieu opnieuw centraal te stellen

Een brede coalitie van milieu- en natuurverenigingen en gezondheids- en gezinsorganisaties heeft 28 aanbevelingen overhandigd aan de Vlaamse regering. Doel: een krachtdadiger milieu- en gezondheidsbeleid, zodat er nooit nog een PFOS-schandaal komt in Vlaanderen. Ook duizenden burgers onderschreven die boodschap.

Lees verder

De OVSE, het alternatief voor de NAVO

Vredesbewegingen veroordelen unaniem de Russische invasie in Oekraïne, net als de meeste landen ter wereld. Ze distantiëren zich even krachtig van de NAVO die ze als een deel van het probleem zien, in geen enkel geval als de oplossing. Er bestaat reeds lang een alternatief voor deze militaire alliantie, de onderbenutte Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Nooit van gehoord? Onterecht!

Lees verder

Syriërs op de vlucht gedwongen tot ‘vrijwillige’ terugkeer naar oorlogsgebied, mensenrechtencrisis dreigt ‘vergeten’ te worden

Afgelopen jaar verslechterde de situatie van Syriërs op de vlucht in Turkije zienderogen. Het land vangt momenteel ruim 3,7 miljoen Syrische vluchtelingen op, maar kent een steeds vijandiger klimaat. Syriërs worden gedwongen om ‘vrijwillig’ terug te keren naar de oorlog in hun land die ze ontvluchten. In verschillende gevallen gebeurt dat zelfs met de steun van de EU. “Een fundamentele schending van mensenrechten die ‘vergeten’ dreigt te worden in de achtergrond van de oorlog in Oekraïne,” klinkt het in een nieuw rapport van 11.11.11.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Lezersbrief over gestandaardiseerde schooltoetsen

  Beste redactie van De Wereld Morgen,   Hiermee wil ik graag reageren op het artikel “Vlaamse toetsen verschralen het onderwijs” van maandag 22 maart 2022. Het verbaasde me sterk toen ik te horen kreeg...

Lees verder

Hoe de oorlog in Oekraïne ons confronteert met een dwingende behoefte aan een krachtdadig klimaatbeleid. Brief aan allen.

  Beste, Radicaal-rechtse partijen staan in het verdomhoekje. Hun partijkopstukken worden geconfronteerd met uitspraken uit het verleden.  Uitspraken waarin zij hun bewondering voor president Poetin niet onder stoelen of banken steken. Filip Dewinter droomde luidop...

Lees verder

Recensie 'Antipode' van Hind Fraihi: "Polarisering, een belangwekkend thema"

De Willy Callewaertleerstoel aan de VUB nodigt spraakmakende, soms wat onconventionele schrijvers en denkers uit om hun ideeën over de ontwikkelingen in onze maatschappij synthetisch samen te brengen. De veelzijdige schrijfster-performer Hind Fraihi werd aangezocht voor de jaargang 2020. De fysieke presentaties gingen grotendeels niet door, omwille van COVID. Maar Fraihi brengt een synthese op papier, aangevuld met enkele columns die ze in deze periode schreef. Het thema dat ze koos is dat van de polarisering: Antipode. 

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium