Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Myriam voor de rechter omdat ze vluchtelingen opving: 'Ik heb nergens spijt van'

Myriam is journaliste bij een Franstalig blad. Haar leven nam een nieuwe wending toen ze in 2015 voor het eerst het vluchtelingenkamp in Calais bezocht. Ze raakte betrokken bij de opvang van vluchtelingen, eerst in Calais, later in haar thuisstad Brussel. In 2018 moest ze samen met 10 anderen voor de rechtbank verschijnen. Haar hulp werd gecriminaliseerd. Ze werd vrijgesproken, maar het openbaar ministerie ging in beroep en deze week staat ze weer voor de rechter. Ze schreef deze pakkende tekst die opgenomen werd in een boek met de verhalen van de beschuldigden in het 'proces van de solidariteit'.

Lees verder

Uitzetting ZAD-activisten uit bos van Schoppach is niet einde van beweging in België

In de nacht van vijftien maart werden de activisten die het bos van Schoppach nabij Aarlen bezet hielden door een enorme politiemacht omsingeld en opgepakt. Het einde van de Zone à Défendre (ZAD) is een groot ecologisch verlies, maar dat is het verjagen van de gemeenschap die er woonde ook. Hoe dan ook zal dit niet het einde van de beweging zijn in België.

Lees verder

Getuigenis van een kampoverlevende

'Overleven als Nacht und Nebel' is een egodocument dat past in de lange reeks van publicaties die binnen het domein vallen van wat tegenwoordig ‘herinneringseducatie’ wordt genoemd. Pieter Paul Baeten (1926-2017) is meer dan waarschijnlijk een van de laatste overlevenden van de nazi-concentratiekampen die tot aan zijn dood is blijven getuigen van zijn (over)leven als Nacht und Nebel.

Lees verder

Hinderpalen op weg naar meer hernieuwbare energieproductie in Leuven

  Leuven werd voor zijn klimaatbeleid de afgelopen jaren zowel nationaal als internationaal gelauwerd. Zo ontving de stad samen met...

Lees verder

Broodcrisis betekent honger voor miljoenen Syriërs

In Syrië is basisvoedsel zoals brood voor velen amper nog verkrijgbaar. Na tien jaar oorlog zijn graanvelden vernietigd, is tarwe schaars en wordt het brood gerantsoeneerd. Het falen van het Syrische regime is compleet, zegt Human Rights Watch.

Lees verder

Inkanteling DBSO in Duaal Leren: 'Beschouw dit als een noodkreet'

  Beste M/V/X, Beschouw dit als een noodkreet. Met de invoering van het duaal leren en het finaal opheffen van...

Lees verder

Van gas en olie los: 8 pionierssteden pleiten voor ambitieus Vlaams warmtebeleid

Vandaag ondertekenen 8 steden en gemeenten een pleidooi voor een ambitieus Vlaams warmtebeleid. Beersel, Brugge, Gent, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende en Turnhout engageren zich om hun grondgebied tegen 2050 volledig te verwarmen zonder aardgas of stookolie, maar wel met hernieuwbare warmte via onder meer warmtenetten en warmtepompen.

Lees verder

In Nigeria is dringend ingrijpen nodig na brutaal geweld van Boko Haram tegen vrouwen

Met verkrachtingen en ander seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes hebben strijders van Boko Haram zich bij recente aanvallen in het noordoosten van Nigeria schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Amnesty International.

Lees verder

Keniaans dorp met enkel vrouwen krijg na dertig jaar landrechten

De inwoners van het Keniaanse dorpje Umoja, dat enkel vrouwen telt, kunnen binnenkort aanspraak maken op een eigen stuk grond. Dat was sinds de stichting van het dorp dertig jaar geleden onmogelijk.

Lees verder

Acute hongersnood dreigt in twintig landen

In twintig landen dreigt in de komende maanden honger, waarschuwen de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) en het Wereldvoedselprogramma (WFP). De instellingen pleiten voor snelle hulp om het tij te keren.

Lees verder

“Vervuilende bedrijven poetsen hun imago op via sport”

Vervuilende industrieën investeren honderden miljoenen in sponsordeals met sportclubs in een poging om hun imago op te poetsen, stelt een Brits rapport. De aanpak doet denken aan die van de tabaksindustrie tientallen jaren geleden. Het rapport lijst meer dan 250 belangrijke sponsor- en reclamecontracten op met bedrijven zoals automerken, luchtvaartmaatschappijen of olie- en gasbedrijven.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Videoketting tegen discriminatie

“Wij hebben een videoketting tegen discriminatie gelanceerd. Iedereen kan een filmpje opsturen en onze ketting laten groeien”, zegt Steve Evans van Sint-Niklaas zonder Racisme op deze Internationale Dag tegen Racisme. “We hopen dat de mensen zich na het bekijken van de video afvragen of ze zelf soms mensen discrimineren omwille van hun geslacht, financiële situatie, uiterlijk, huidskleur, seksuele voorkeur …?”

Lees verder

De berekening is simpel: Meer inspecteurs = minder sociale dumping

Dit is de boodschap die ABVV Bouw geeft in het kader van de actieweek tegen sociale dumping. We herinneren onze beleidsmakers aan het belang van een wettelijk kader dat voldoende bescherming biedt en  de nodige middelen ter beschikking stelt. Gezien de coronacrisis, zullen kartonnen inspecteurs deze boodschap op de werven verspreiden: “De berekening is simpel: meer inspecteurs = minder sociale dumping”.

Lees verder

Bleri Lleshi: ‘Wat na corona?’ Brief aan Vlaanderen

  Filosoof Bleri Lleshi stelt zijn nieuwste boek voor. Niet in levende lijve, maar in een livestream vanuit de Turbinezaal. Lleshi gaat in gesprek met Stéphanie De Maesschalk (UGent, centrumarts in opvangcentrum voor asielzoekers (Fedasil)). In zijn nieuwste boek...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium