Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Een sluipende moordenaar: economische sancties kunnen erger zijn dan een atoombom

Dertig procent van de wereldbevolking gaat gebukt onder economische sancties, opgelegd door Westerse mogendheden. Die schenden daarbij het internationaal recht en laten met andere woorden het recht van de sterkste gelden. Ze presenteren hun sancties als een alternatief voor oorlog, maar in feite veroorzaken ze humanitaire rampen. Een Volkstribunaal klaagt dit aan en probeert de daders te berechten.

Lees verder

Nieuwe PFAS-bom in grondwater bij de Zaubeek

Ook op de grens van Kruisem, Zulte en Waregem ligt een PFAS-bom begraven. Na wat aandringen kreeg vzw Climaxi het bodemonderzoek van het oud-stort aan de Meirestraat in handen. Daaruit blijkt dat de saneringsnormen voor grondwater tot 17 maal overschreven worden en er opnieuw (zoals in Ronse) een combinatie is met zware metalen en andere giftige stoffen. Climaxi vindt dat het onderzoek vol gaten zit en eist dringende opheldering. Bijkomend probleem: het stort werd overdekt door een betonplaat op 4500 palen (die het oud stort doorboren) en een industriële opslagplaats.

Lees verder

Frankrijk tegen pensioenhervormingen: “Wij hebben de macht!”

Het verzet tegen de geplande pensioenhervormingen van Frans president Emmanuel Macron is nog niet voorbij. Op donderdag 16 februari kwamen meer dan 1 miljoen mensen op straat voor de vijfde mobilisatiedag tegen de pensioenhervormingen. Na meerdere acties volgt op 7 maart een nationale staking.

Lees verder

Groot experiment vierdaagse werkweek overweldigend succes: 91 procent van bedrijven gaat ermee door

Een grootschalig experiment met een vierdaagse werkweek in het Verenigd Koninkrijk blijkt een enorm succes. Een grote meerderheid van werkgevers en werknemers zal de regeling behouden. Het welzijn van de werknemers ging er namelijk sterk op vooruit, met behoud van de productiviteit.

Lees verder

VN vragen Israël om hervorming gerecht te herzien: "Ondermijning van de rechtstaat"

De VN-mensenrechtencommissaris Volker Türk dringt er bij Israël op aan om de geplande hervormingen van de rechterlijke macht uit te stellen, uit bezorgdheid over mogelijke mensenrechtenschendingen. Ook intern zorgen de plannen voor grootschalige protesten bij de bevolking.

Lees verder

Shell betrokken bij alweer een olielek in Nigeria

Inwoners van enkele dorpen in Nigeria hebben nieuwe olielekkages door oliegigant Shell gemeld. Het om dezelfde dorpen die onlangs een 30 jaar durende juridische strijd om compensatie voor vervuiling door Shell hebben gewonnen.

Lees verder

175 jaar Communistisch Manifest. Marx heeft stijl

Het is vandaag exact 175 jaar geleden dat Karl Marx samen met Friedrich Engels het Communistisch Manifest schreef. Het Manifest is een van de meest invloedrijke geschriften van de laatste 200 jaar. Maar wie voorbij gaat aan Marx’ wijze van formuleren zal de tekst niet of niet goed begrijpen.

Lees verder

ACV en ABVV voeren actie tegen brutale sociale uitbuiting dienstencheque-bedrijf ACC

Vakbondssectoren ACV Voeding en Diensten en ABVV Dienstencheques eisen van Vlaams regionaal minister van economie Jo Brouns (CD&V) de intrekking van de erkenning van dienstencheque-bedrijf ACC Domestic Services. Dit bedrijf keert winstdividenden uit maar weigert fatsoenlijke lonen te betalen aan het personeel dat zijn winsten produceert.

Lees verder

VN-verdrag ter bescherming van wereldzeeën is uiterst urgent

In de context van een dreigende wereldoorlog lijkt het bijkomstig, maar de klimaatcrisis blijft even urgent, wordt door de oorlog nog erger en blijft onze aandacht opeisen. Afgevaardigden van 193 VN-lidstaten pogen sinds 20 februari 2023 een akkoord te bereiken om de wereldzeeën te beschermen tegen overbevissing, vervuiling en andere bedreigingen.

Lees verder

Solidariteit met Oekraïne: vlotte wapenleveringen versus trage aalmoezen voor vluchtelingen

Snelle solidariteit met Oekraïne loopt in de miljarden euro's... voor wapenleveringen. Solidariteit met de vluchtelingen van diezelfde oorlog is er omgekeerd evenredig mee. Uit een bevraging van de Noorse Vluchtelingenraad blijkt dat zeven op de tien Oekraïense vluchtelingen in Polen, Roemenië en Moldavië niet in hun basisbehoeften kunnen voorzien en in de armoede vervallen. De andere EU-lidstaten kijken passief toe.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Feest van de Internationale Moedertaaldag

  25 februari 2023 van 11u00 – 17u00. Moorkensplein Borgerhout.   Voor UNESCO zijn talen het instrument om het culturele erfgoed levend te houden In 1999 heeft UNESCO 21 februari uitgeroepen tot de Internationale Moedertaaldag....

Lees verder

Het Hof van Cassatie: een smet op de rechtsstaat?

Pleidooi om het hoogste Belgische rechtscollege beter te beschermen tegen de lokroep van de willekeur.

Lees verder

De ‘veiligheids’-conferentie in München

In het voorbije weekend ging de jaarlijkse *‘Veiligheidsconferentie van München’ (MSC) door, de 59e in haar soort. De bijeenkomst ontstond als privé initiatief tijdens de Koude Oorlog, en wordt nu gerund als een bedrijf zonder winstoogmerk. Sponsoring door bedrijven en overheden, vooral de Duitse, zorgen voor de nodige financiën.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium