Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Wereldleiders spelen Armageddon Roulette over de hoofden van de Oekraïeners

Richard Falk, hoogleraar em. internationaal recht aan de Princeton University en auteur/co-auteur van 40 boeken over international recht, was VN-Speciaal Rapporteur over de Mensenrechten in Bezet Palestina (2008-2014). De 'traditionele oorlog' van Rusland tegen Oekraïne verbergt een 'geopolitieke oorlog' tussen de VS en Rusland, die veel gevaarlijker en meer vernietigend is dan die eerste oorlog. "Onze wereldleiders spelen Armageddon Roulette".

Lees verder

Dyab Abou Jahjah en De Roma, een voorspelbare mediatango

Drie weken na publicatie van zijn boek 'Verlichting onder vuur' maakte Dyab Abou Jahjah bekend dat De Roma het niet ziet zitten om zijn boek voor te stellen. Het scenario dat volgde was voorspelbaar. Wie wil begrijpen hoe de tango tussen sociale en commerciële media werkt moet 'Fuck de media, red de pers' lezen, het pas verschenen boek van Guido Van Liefferinge. Een fragment.

Lees verder

De armetierige eenzijdigheid van de publieke talkshows

Steeds weer dezelfde gezichten passeren de revue op onze tv-schermen met hun identieke 'expertise' over de oorlog in Oekraïne, die vrede geen stap dichter brengt. Het is in onze buurlanden niet veel beter. Nederlands hoogleraar kunst en economie Giep Hogaart klaagt de “armetierige eenzijdigheid” van het debat aan: “De knop moet om bij de talkshows die uit publieke middelen worden gefinancierd”

Lees verder

Nog steeds minderjarigen aan het werk bij PostNL in België

Vijf maanden nadat de socialistische vakbond BTB-AVVB de wanpraktijken bij PostNL en andere pakjesbedrijven blootlegde, is er nog steeds geen verbetering in zicht: “Zolang opdrachtgevers zich geen vragen stellen over hoe sommige pakjesbedrijven deze dumpingtarieven kunnen aanbieden, zullen de wanpraktijken blijven aanhouden.”

Lees verder

Twee boeken, drie mensen, pijnlijk mooi om lezen tijdens (en na) het Paasfeest

"Pasen, waar staat dat ook alweer voor?". Paul Verhaeghe las tijdens het lange Paasweekend twee boeken over “nieuwkomers, opgetekend door mensen die het hart op de juiste plaats dragen” en die zonder daarom “doordesemd katholiek te zijn” het vierde van de Zeven Werken van Barmhartigheid toepassen: ”De Vreemdelingen Herbergen”.

Lees verder

Wetenschappers eisen jaarlijks VN-klimaatrapport, niet om de zes jaar

Een groep vooraanstaande klimaatwetenschappers roept het VN-klimaatpanel IPCC op om jaarlijkse updates te geven over de klimaatverandering en klimaatactie in plaats van om de zes à zeven jaar zoals nu, omdat dit doeltreffender is om het klimaat bovenaan de politieke agenda te houden.

Lees verder

928 miljoen mensen lijden honger, 70 procent zijn meisjes en vrouwen

  In landen als Mali en Ethiopië, Haïti en Laos neemt honger ongeziene proporties aan, stelt Plan International. De ngo...

Lees verder

Ontdek Centraal-Azië in 1932 met 'Toerkestan Solo'

Kazakhstan was recent even hoofdnieuws. De Chinese provincie Xinjiang ligt in de buurt. Over Centraal-Azië weten we hier in feite zelfs in 2022 nauwelijks iets over. Ella Maillart deed in 1932 wat zowat iedereen haar ten stelligste afraadde: zij reisde er als vrouw alleen naar toe en schreef er een fascinerend boek over. Toerkestan Solo is een historisch tijdsdocument.

Lees verder

Onder populisten – Pamflet over een onbegrepen probleem

Walter Lotens las het essay 'Onder populisten – Pamflet over een onbegrepen probleem' van Anton Jäger.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Sportredactie VRT, wordt wakker over wantoestanden in Qatar!

Ik ben vrij ontgoocheld over de oppervlakkige, lichtvoetige, sussende… commentaren die de sportjournalisten van de VRT de afgelopen tien dagen ten beste gaven over het WK Voetbal dat in november van start gaat in Qatar.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium