Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

EU-ontwikkelingshulp rampzalig voor Palestina

Zonder buitenlandse hulp kan Palestina niet overleven. De EU is al enkele jaren de belangrijkste donor. De voorwaarden om aanspraak te maken op die hulp worden echter hoe langer hoe stringenter en knijpen de Palestijnse samenleving langzaam dood. Het recht op zelfbeschikking voor Palestina en de Palestijnen is verder af dan ooit.

Lees verder

Tot twintig dagen minder sneeuw in de Alpen vergeleken met jaren 1980

Tussen 1982 en 2020 is de periode van sneeuwbedekking in berggebieden wereldwijd met gemiddeld vijftien dagen afgenomen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Zwitserse onderzoekscentrum Eurac Research.

Lees verder

18 procent Belgisch gasverbruik gaat naar plastic

Bijna een vijfde van het totale Belgische gasverbruik gaat naar de productie van plastic, waarvan een groot deel wegwerpplastic. Dat stelt onderzoek door de FairFin, Break Free From Plastic en het Centrum voor Internationaal Milieurecht.

Lees verder

Europa, word wakker!

Rein Heijne blijft zich verbazen over het selectieve geheugenverlies van journalisten in de mainstream media. Acute vragen worden niet gesteld of blijven onbeantwoord. Europa moet dringend wakker worden...

Lees verder

100 jaar geleden kwamen Italiaanse fascisten voor het eerst aan de macht

De overwinning van Giorgia Meloni is een ‘verjaardagscadeau’ voor wie Mussolini’s regime bewondert. Wat gebeurde er 100 jaar geleden en wat heeft die gebeurtenis te maken met wat zich vandaag afspeelt in Italië? Historicus Guy Vanthemsche ziet verschillen met de omstandigheden en fascistische methodes van toen. Maar “het uiteindelijk resultaat is daarom niet minder gevaarlijk”.

Lees verder

Cubanen kiezen voor meest inclusieve en progressieve familiewet ter wereld

De nieuwe familiewet, opgesteld na intensief overleg met de Cubaanse bevolking, wordt beschouwd als de meest inclusieve en progressieve ter wereld. Het wetboek verankert de rechten van vrouwen en homokoppels, breekt met de patriarchale gezinsopvatting, beschermt de rol van grootouders in gezinsrelaties en nog veel meer. Met deze nieuwe familiewet speelt Cuba een voorbeeldrol voor Latijns-Amerika en elders in de wereld.

Lees verder

België meedogenloos voor Iraanse vrouw

Aisha (schuilnaam), een 20-jarige Iraanse vrouw, was Iran ontvlucht om te ontsnappen aan een gedwongen huwelijk. Sindsdien ontving ze doodsbedreigingen van haar familie. Haar persoonlijke situatie en de gespannen politieke situatie in Iran maken het voor haar onmogelijk om naar haar vaderland terug te keren. De collectieven Getting The Voice Out en Mur-Mures stellen het deportatiebeleid en het grensgeweld aan de kaak.

Lees verder

Sean Baker over Red Rocket: “Donuts? Suiker is een populaire drug in Amerika!”

Gevierd in het festivalcircuit, genegeerd door Belgische bioscoopverdelers. Dat was het lot van de kleurrijke fabel 'Red Rocket'. Tot nu. 'Please Release Me' vertoont de film van Sean Baker in een select aantal zalen. De onafhankelijke Amerikaanse regisseur die al tekende voor 'Tangerine' en 'The Florida Project' houdt van figuren in de marge en van stevig in de realiteit verankerde, tegendraadse fictiefilms. 'Red Rocket' is vintage Baker en hangt een ontluisterend beeld op van de Amerikaanse droom én realiteit. We spraken met de cineast over film, donuts en de schaduwzijde van de Amerikaanse droom.

Lees verder

Toon je talent: word vrijwillig vertaler bij DeWereldMorgen

Dankzij de vrijwilligers van onze vertaaldesk brengt DeWereldMorgen inhoud uit de wereld buiten Vlaanderen, die helemaal niet of tendentieus aan bod komt in de grote media.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Geert Van Istendael steunt Grootouders voor het Klimaat

Een opmerkelijke aanwezige afgelopen zaterdag tijdens de startdag van de Vlaams-Brabantse afdeling van de Grootouders voor het Klimaat in Leuven was auteur Geert Van Istendael. Ik had met hem een kort gesprek voor Radio 2 Vlaams-Brabant.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium