Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Luik volgt Barcelona en Oslo, breekt met apartheid, kolonisatie en bezetting

Het stadsbestuur van Luik heeft beslist alle banden met Israël te verbreken omwille van de apartheid, kolonisatie en bezetting door het regime. Daarmee vervoegt Luik de steden Barcelona en Oslo. Zonder twijfel zullen weldra beschuldigingen van beweerd antisemitisme worden gelanceerd. Onaangenaam maar perfect voorspelbaar en vooral, volledig onterecht en naast de kwestie.

Lees verder

In het spoor van Fanon, 'een gedreven en urgent boek'

Filosoof Wil Heeffer las 'In het spoor van Fanon, orde, wanorde, dekolonisatie' van Koen Bogaert. Dit boek "opent de ogen voor de relatie tussen kolonialisme, kapitalisme, staat en wereldeconomie waarin mensen langzaamaan pionnen worden op het bord van een bestuurselite die het vertrouwen heeft verloren”.

Lees verder

VS en bondgenoten goed voor twee derde wereldwijde defensie-uitgaven

De VS en zijn NAVO-bondgenoten zijn goed voor de helft van de wereldwijde legeruitgaven van 2022. Europa heeft daar meer aan gespendeerd dan ooit in de voorbije 30 jaar. Het verbreekt daarmee zijn vorig record van 1989. Zo berekende het Zweedse onderzoeksinstituut SIPRI, dat op 24 partij zijn jaarrapport publiceerde.

Lees verder

Harry Belafonte, beroemde zanger, acteur en activist, sterft op 96-jarige leeftijd

Op 96-jarige leeftijd is de bekende zanger, filmacteur en burgerrechtenactivist Harry Belafonte overleden. Hij was persoonlijk bevriend met Martin Luther King en doorbrak in de jaren vijftig raciale barrières in de Verenigde Staten. Een portret van dit boeiend personage.

Lees verder

Westerse media en het conflict in Soedan

In Soedan vinden bloedige botsingen plaats tussen het leger onder leiding van generaal Abdel Fattah al-Burhan en de zogenaamde "snelle interventietroepen" onder leiding van generaal Mohamed Hamdane Daglo, ook wel generaal Hemedti genoemd. Westerse media verzwijgen de context

Lees verder

Strengere klimaatwetgeving jaagt bedrijven niet weg

Een veelgehoord argument tegen strengere klimaatregels is dat bedrijven zouden uitwijken naar landen met een laksere wetgeving. Strengere klimaatwetgeving doet bedrijven echter helemaal niet verhuizen naar het buitenland, blijkt uit een studie van het Nederlands Centraal Planbureau. De regels blijken bovendien de winst of productiviteit niet te schaden.

Lees verder

ING bespiedt privé-mails van vakbondsleden, BBTK dient klacht in

Het sociaal overleg loopt al geruime tijd moeilijk bij de bank ING, vooral sinds in februari de BBTK-hoofdafgevaardigde werd ontslagen omwille van zijn syndicaal werk. De directie heeft met dat doel de privé-mails van meerdere syndicale afgevaardigden bekeken, wat wettelijk verboden is. De BBTK dient klacht in bij het gerecht.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Cleopatra en Jezus

  Mag je de geschiedenis geweld aandoen als het over een icoon gaat? Cleopatra bevindt zich in het goede gezelschap van Jezus. Er is ophef over Cleopatra. Een serie op Netflix stelt haar voor als...

Lees verder

Vakbond en Europese militarisering

  In het meinummer van Tribune, het ledenblad van de centrale van de openbare diensten van de Belgische socialistische vakbond ABVV, staat een artikel onder de titel “Europees leger, droom of werkelijkheid?” Ik vind dat de...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium