Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Oorlog in Oekraïne: is de vrede nabij?

De vredesgesprekken tussen Oekraïne en Rusland zijn volop aan de gang en er zijn tekenen van een mogelijke doorbraak. Europa heeft alle belang bij een spoedig einde aan dit conflict, maar dat lijkt niet het geval voor de VS. Zal de vredeslogica het halen?

Lees verder

ABVV Bouw: "Alle vluchtelingen welkom in de bouw met dezelfde garanties"

De sectoriële vakbondsafdeling ABVV-Bouw schaart zich volledig achter de opvang van Oekraiense vluchtelingen. Zij steunt de maatregelen om hen toegang te verschaffen tot de arbeidsmarkt, maar betreurt dat ze niet worden toegepast op alle vluchtelingen. Bovendien eisen ze dat deze mensen toegang krijgen tot dezelfde sociale en veiligheidsrechten als gedetacheerde werknemers.

Lees verder

“Walsend naar Armageddon met de handelaren des doods”

Volgens Amerikaans onderzoeksjournalist Chris Hedges is de Koude Oorlog in feite nooit gestopt. Achter deze nieuwe fase zitten nog steeds dezelfde drijfveren: wapenhandel, werelddominantie en roofkapitalisme. Je kan zijn analyse op twee manieren interpreteren: als doembeeld om je bij neer te leggen of als aansporing om alle maatschappelijke krachten te bundelen tegen deze waanzin, te beginnen bij de grote vredesbetoging van 27 maart in Brussel.

Lees verder

De autoritaire verleiding van Mark Elchardus

Weinig boeken kwamen de voorbije tijd voor feller voetlicht te staan dan Reset. Over identiteit, gemeenschap en democratie, het magnum opus van Mark Elchardus. De socioloog ziet een nieuwe breuklijn tussen gemeenschapsdenken en liberalisme — en richt zijn pijlen op dit laatste. De auteur die ooit socialistische ministers adviseerde, beschouwt vandaag het nationalisme als redder van de democratie. Cultuurfilosoof Eric Corijn is het er grondig mee oneens. Corijn leest Elchardus: een confrontatie.

Lees verder

Over konijnen en het merk Conner

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau zet zich opnieuw in het middelpunt van de mediabelangstelling, met een optreden in The Masked Singer. Ico Maly daarover: “Die nadruk op personen, op het merk van de partij en op marketing in het algemeen kan je moeilijk als ‘politieke vernieuwing’ zien". Dit is een uittreksel uit zijn boek 'Politieke vernieuwing, digitale cultuur en socialisme'.

Lees verder

Fabrice du Welz over ‘Inexorable’: “Mijn interesse gaat uit naar schaduwzijden”

“Cinema moet mensen uitdagen.” De Belgische filmmaker Fabrice du Welz blijft het als een mantra herhalen. En toepassen. Na bloedmooie nachtmerries en zoektochten als ‘Calvaire’, ‘Vinyan’, ‘Alléluia’ en ‘Adoration’ is er nu noir thriller ‘Inexorable’. Een bevreemdende en uitdagende film.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Philsan Osman on BHM Belgium: "I'm happy that black women and queer people are given the space to share experiences, and to just be"

In the context of International Women’s day (past 8 March), Black History Month Belgium organized an event around Black Feminism in Belgium Kaaistudio’s. Writer and activist Philsan Osman was one of the guests involved in the panel discussion with Henriette Essami, Aida Yancy and Collectif Susu. The evening was hosted and moderated by Rachael Moore. Malkia Mutiri had the chance to interview Philsan Osman a day after the event, here’s how the conversation went.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium