Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

David Graeber: “Na de pandemie kunnen we niet terug gaan slapen”

In een essay geschreven kort voor zijn onverwacht overlijden, amper 51 jaar oud, argumenteerde David Graeber dat we na de pandemie niet mogen overgaan tot een realiteit waar de manier waarop onze maatschappij wordt georganiseerd als zinvol en redelijk wordt aanzien, om terug elke gril van een klein handvol rijke mensen te dienen, die ons, de overgrote meerderheid, vernederen.

Lees verder

Doden tellen in Braziliaanse sloppenwijken: “Zoals in een oorlog”

Brazilië kampt met een nieuwe uitbraak van het coronavirus, waardoor ziekenhuizen overspoeld raken. Vrijwilligers trekken de sloppenwijken in om zelf de doden te tellen, want het aantal slachtoffers ligt hoger dan de officiële cijfers doen vermoeden.

Lees verder

Afscheid van Raúl Castro. Overleeft Cuba het einde van het Castro tijdperk?

Op 16 april treedt Raúl Castro af als eerste secretaris van de communistische partij in Cuba. Met hem maakt een historische generatie maakt plaats voor een nieuwe, jongere garde. Moeten we nog snel naar Cuba voor alles verandert? Cuba-kenner Marc Vandepitte schetst het leven van Raúl en blikt vooruit op de toekomst.

Lees verder

Chomsky: “Bidens buitenlandbeleid valt nauwelijks te onderscheiden van dat van Trump”

In dit interview met C.J Polychroniou fileert Noam Chomsky het buitenlandbeleid van president Joe Biden tot zijn ware dimensie. Op wat zachtere retoriek na is die identiek aan zijn voorganger Donald Trump (Obama, W. Bush, Clinton, Bush sr, Reagan...). Chomsky herkent met historische voorbeelden in de nieuwe president de continuïteit van het buitenlandbeleid van de VS sinds 1945. Dat blijft ten gronde ongewijzigd, ook al wordt de overmacht van de VS minder vanzelfsprekend (en net daarom gevaarlijker).

Lees verder

De kleine Freud. Zijn psychoanalytische theorie samengevat.

Psychotherapeut Paul Verhaeghe krijgt regelmatig de vraag wat hij feitelijk doet. "Luisteren? Dat kan iedereen toch? En hoe relevant is die Freud nog?". De vraagsteller, meestal niet vrij van vooroordelen, wil geen lange, complexe antwoorden, zeker niet als de vraag valt tijdens een of andere receptie. Sinds hij 'De Kleine Freud' van Arthur Eaton las, heeft Verhaeghe zijn vaste repliek klaar: "Lees dit boekje en je hebt je antwoord".

Lees verder

SMart: een kunstenaarscoöperatie ten dienste van kunstenaars? Coop of Coup?

In deze analyse plaatsen ACOD-Cultuur en ACV Puls samen met een aantal internationale vakbondskoepels zeer kritische kanttekeningen bij een studie van SMart-Belgium, een werkmodel voor werknemers en freelancers in de cultuursector.  Dit model maakt schendingen van het arbeidsrecht en het omzeilen van wettelijke verplichtingen door de werkgevers mogelijk. De vakbond komt tot zijn besluit na uitgebreide raadpleging van talrijke werknemers en freelancers van de Belgische en Franse cultuursector.

Lees verder

Turks journalist Ahmet Altan derde maal vrij, zal hij definitief "de wereld terug zien”?

Onder druk van niet aflatende internationale steuncampagnes werd Turks auteur/journalist Ahmet Altan op 14 april 2021 vrijgelaten. Het is de derde maal dat hij vrijkomt na zijn eerste veroordeling in 2016. Waakzaamheid blijft dus geboden. We hernemen de recensie (van 17 mei 2019) van het boek 'Ik zal de wereld nooit meer zien' dat hij in 2017-2018 in gevangenschap schreef.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Red State Revolt: staken voor dummies

Peter De Koning las 'Red State Revolt - The Teachers' strike wave and Working Class Politics' van Eric Blanc, een voormalige leraar in de VS.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium