Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Actie vakbonden: ‘Vandaag Delhaize, wie is het morgen?

Met de slogan:’Vandaag Delhaize, wie is het morgen?’, wandelden vandaag duizenden vakbondsmilitanten door de straten van Brussel uit protest tegen sociale dumping en aanvallen op het stakingsrecht. De manifestatie was initieel bedoeld als een actie van de ­retailsector, maar breidde uit naar andere sectoren. De werkernemers van Delhaize liepen voorop.

Lees verder

“Antwerpen, kijk verder dan prestigeprojecten. Investeer in het cement van de samenleving”

Investeer in sociaal werk, kinderopvang, cultuur en openbare diensten, want zij zijn het cement van de samenleving. Dat is wat een collectief van organisaties vanavond eist van de Antwerpse gemeenteraad. De bespreking van het gemeentebudget wordt uitgesteld naar het najaar maar de actievoerders blijven op post.

Lees verder

Nationalisme en socialisme, een gevaarlijke cocktail

Hans Claus is gevangenisdirecteur in Oudenaarde, kunstenaar en één van de initiatiefnemers van de 'Novemberverklaring', een manifest voor een leefbare wereld. Hij blikt terug op zijn jeugd waar hij opgroeide met de Ijzertoren en later kennismaakte met de klassenstrijd. Hij waarschuwt voor een herhaling van de geschiedenis.

Lees verder

'Afschaffing van recht op zelfgekozen einde werkloopbaan drijft arbeiders naar extreemrechts'

Socioloog Jan Hertogen geeft in zijn nieuwsbrief 'Bericht uit het gewisse' uitleg bij demografische statistieken. In zijn recentste bericht legt hij uit hoe de afschaffing van het recht om zelf het tijdige einde van een werkende loopbaan te kiezen arbeiders, vooral dan arbeidsters, uit frustratie naar extreemrechts heeft gedreven. Er is volgens hem wel degelijk een oplossing mogelijk.

Lees verder

De wereld dat ben jij. Gesprekken en gedachten over een nieuwe tijd

Na zijn vorige recensie over de opkomst van racisme en fascisme, had Paul Verhaeghe nood aan opbeurende literatuur. De toestand is ernstig, zonder twijfel, maar gelukkig niet hopeloos, en dat blijkt uit het nieuwe boek van de Nederlandse journalist en schrijver Roek Lips.

Lees verder

'Herverkiesbaarheid' van uitvoerende macht verzwakt democratie

Ministers worden in ons politieke systeem niet verkozen, maar benoemd door de verkozen volksvertegenwoordigers. Daar zaaien politiek en media dikwijls verwarring over. Is het wel een gezond idee dat een minister – die géén verkozen volksvertegenwoordiger is – zich zomaar verkiesbaar kan stellen bij het einde van zijn mandaat als minister en daarbij de echte verkozenen voorafgaat? Erik Todts meent van niet en legt uit waarom.

Lees verder

Kernenergiesector onderschat risico's voor omwonenden kerncentrales en uraniummijnen met te soepele normen

Over de risico's op rampen van kerncentrales, het onoplosbare probleem van het kernafval, de onverzekerbaarheid van de sector en de échte kostprijs verschijnen voortdurend kritische commentaren. Dat ook het gewone leven rond kerncentrales (en rond uraniummijnen) ernstige gezondheidsrisico's inhoudt krijgt minder aandacht. Nederlands auteur Els de Groen schreef deze analyse van een onterecht onderschat gevaar.

Lees verder

Baanbrekend Colombiaans wetsvoorstel moet klimaatmigranten beschermen

Mensen in Colombia die moeten vluchten voor de gevolgen van de klimaatverandering, zullen binnenkort misschien wettelijke bescherming genieten. Een belangrijke wet over klimaatmigratie - een primeur voor Latijns-Amerika - heeft afgelopen week de eerste hindernis genomen in het Colombiaanse parlement.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Burgerlijk ongehoorzame receptie voor de 100ste verjaardag van Antwerp Airport

Het burgerplatform Doe Deurne Dicht mobiliseert massaal voor een open receptie op de Grote Markt van Antwerpen op 25 mei. Die avond klinken de glazen in het Stadhuis tijdens een receptie voor politici en bedrijfsleiders. Ze vieren er de 100ste verjaardag van de luchthaven, waar genodigden ongetwijfeld de toekomst en uitbreiding van de luchthaven zullen bespreken. Daarom nodigt Doe Deurne Dicht Antwerpenaren uit om met hun papieren privéjet naar het stadhuis te komen, om samen de laatste vliegtuigjes boven Antwerpen te laten uitvliegen tijdens een parallelle receptie.

Lees verder

“Komen werken in Amsterdam of toch beter in Brussel blijven?”

Je woonplaats bepaalt je leven. Of je nu op het platteland woont, of in de stad. Je woonplek zal altijd een rol spelen in hoe je allerlei zaken ervaart. 

Lees verder

Christophe Busch waarschuwt voor toxische polarisering

Op dinsdag 13 juni om 20h spreekt Christophe Busch in Het Groot Ongelijk (Diestsestw 97, Kessel-Lo) over polarisering en waarheidsverval. Naar aanleiding hiervan schreef ik een inleidende tekst over zijn ideeën. Busch maakt een onderscheid...

Lees verder

De oorlog in Oekraïne heeft zijn kantelpunt bereikt

Het gekwetter over het tegenoffensief van Oekraïne tegen de Russische invasie is misleidend. Niet alleen omdat het met dat tegenoffensief niet zo goed gaat, want zelfs als het een succes zou zijn, geldt de regel: partijen die moeten gaan onderhandelen proberen vooraf een zo sterk mogelijke positie te bereiken om bij gesprekken zoveel mogelijk te bereiken. Dat is klassieke onderhandelingslogica.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium