Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

DeWereldMorgen.be dook onder in wereld van Extinction Rebellion in Londen

We trokken naar Londen en dompelden ons onder in de recentste grote actie van Extinction Rebellion. Hoe slagen zij er in zoveel volk bijéén te krijgen en wat willen ze bereiken? Ontdek het hier.

Lees verder

Thomas Piketty: kapitalisme is een ideologie

Zes jaar na zijn monsterhit 'Kapitaal in de Eenentwintigste Eeuw' komt Frans econoom Thomas Piketty met zijn tweede worp. 'Capital et Idéologie' (nog niet vertaald) combineert zorgvuldige analyse met visionair denkwerk om onweerlegbaar de bewijzen te leveren dat elk economisch systeem, van de Romeinse slavernij tot het huidige neoliberalisme, een ideologie uitvindt om zichzelf te rechtvaardigen. Jan Blommaert recenseert.

Lees verder

Het hoofddoekenverbod en de juridische strijd: contra discriminatie, pro zelfbeschikkingsrecht van vrouwen

In 2009 besluit BOEH!, na rijp beraad over de pro’s en contra’s, het hoofddoekverbod voor leerlingen in het Gemeenschapsonderwijs aan...

Lees verder

"Mensen in armoede zijn altijd de onderste hand"

“Veel mensen weten niet wat wij meemaken, maar we worden wel scheef bekeken.” Zo luidt één van de eerste zinnen in het boek ‘Aan de onderkant ligt de lat altijd hoger: verhalen uit de buik van de samenleving’. Het boek brengt ervaringsverhalen samen en tracht zo vooroordelen over armoede aan te kaarten. Een gesprek met één van de auteurs, Vierde Wereldwerker Guy Malfait, over de organisatie ATD Vierde Wereld, vooroordelen en het belang van echte participatie.

Lees verder

XR Belgium kondigt 2e fase van opstand aan op Grote Markt in Brussel

Op vrijdag 20 december om 20.08 u vierden rebellen van Extinction Rebellion Belgium op de Grote Markt in Brussel de eerste verjaardag van de Belgische rebellie met een performance. Met één krachtige stem, maar in drie talen, lazen ze een lange tekst voor die gebaseerd is op het beroemde ‘Boem paukeslag’-gedicht van schrijver-activist Paul van Ostaijen (Bezette Stad, 1921). Daarmee luiden ze tevens de tweede fase van de opstand in: 'Er is wel degelijk hoop, maar we moeten doorgaan met het verzet tegen machten die het vernietigende systeem in stand houden.' Een fotoreportage.

Lees verder

Mediaonderzoeker Jonathan Hendrickx: "Ze houden de groten groot en de kleintjes klein"

"De nieuwsdiversiteit in Vlaanderen is de voorbije vijf jaar stevig ingekrompen", dat concludeert doctoraatsonderzoeker Jonathan Hendrickx (VUB) in zijn pas verschenen onderzoek over de Mediahuisfusie tussen Corelio en Concentra. "Bijna niemand in deze sector heeft een businessmodel dat écht goed werkt."

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Redden de rechters het klimaat?

Na het teleurstellende resultaat van de internationale klimaatonderhandelingen op de COP 25, bevestigden de rechters van de Hoge Raad in Nederland op vrijdag 20 december dat het nalatig klimaatbeleid van de Nederlandse overheid onrechtmatig is. De grens van beleidsvrijheid inzake klimaatdoelstellingen wordt hiermee opnieuw scherp gesteld.

Lees verder

Burgerinitiatief in Druivenstreek: Energiecoöperatie Druifkracht van start

Vlaanderen heeft er een nieuwe energiecoöperatie bij. In de Druivenstreek (Hoeilaart, Huldenberg, Overijse en Tervuren) is ‘Druifkracht’ deze maand begonnen als burgercoöperatie.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium