Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Waarom vluchten mensen uit El Salvador naar België?

In november pakte staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi op Twitter (natuurlijk!) stoer uit met het bericht dat hij 79 mensen had teruggestuurd naar El Salvador. Of dergelijk spierballengerol kies is, daar moet hij maar zelf even over nadenken in deze stille periode. Maar belangrijker is de vraag waarom mensen uit El Salvador wegvluchten en waar ze terechtkomen eenmaal ze teruggestuurd zijn. De Brusselse journaliste Melissa Vida zocht het voor ons uit.

Lees verder

“Deze generatie slaagt erin het traditionele beeld van ‘de activist’ open te breken”

Van ‘We kunnen er toch niets meer aan doen’, ‘Het klimaat is altíjd veranderd!’ tot ‘We gaan toch niet terug naar de middeleeuwen?’. Wie al eens discussie voert over het klimaat, kent deze dooddoeners. Ze zaaien verwarring. Ze lijken geruststellender dan de feiten. En soms klinken ze zelfs aannemelijk. Journaliste Tine Hens stapte met tien dooddoeners naar klimaatwetenschappers en verzamelt ze in het boek ‘Het is allemaal de schuld van de Chinezen! En andere dooddoeners over het klimaat.’

Lees verder

Waarom het feminisme geen schrik moet hebben van Darwin

De evolutiepsychologie die Griet Vandermassen aanhangt, is “een theorie van alles”. Wetenschappelijk is ze totaal voorbijgestreefd en maatschappelijk dient ze enkel om de status quo te legitimeren. Het staat Vandermassen vrij om haar mening te verkondigen, maar het zou niet zonder wederwoord als neutrale wetenschap mogen gepresenteerd worden in de media. 

Lees verder

Zelfs de oppositie vindt de Venezolaanse verkiezingen legitiem

Na de parlementsverkiezingen van 6 december in Venezuela wordt duidelijk wat een misrekening de VS en de EU maakten door alle kaarten voor regime change te zetten op Juan Guaidó, een controversieel randfiguur binnen de rechtse oppositie. De vijf grootste oppositiepartijen verwierpen de boycot waarvoor Guaidó opriep en namen wél deel aan de verkiezingen, waarvan ze het resultaat aanvaarden.

Lees verder

Oma en Opa, schrijf je kleinkind een Nieuwjaarsbrief

Grootouders voor het Klimaat (GvK) start op maandag 28 december de campagne “Oma en opa, schrijf je kleinkind een Nieuwjaarsbrief”. GvK roept alle grootouders op om een nieuwjaarsbrief te schrijven voor hun kleinkinderen.

Lees verder

'ABC van het Klimaat' ideaal naslagwerk voor klimaatactivisten in spe

Gedreven door het enthousiasme van hun vader/grootvader heeft de familie Van Dienderen een ideaal en zeer toegankelijk naslagwerkje geschreven. 'ABC van het Klimaat' brengt 177 slagwoorden samen, nieuwe initiatieven, kritische bemerkingen, ervaringen, dit alles met oog voor het sociale luik van een alomvattend leefmilieubeleid. Enige drijfveer is de toekomst van onze kleinkinderen. Ideaal voor scholen en bibliotheken.

Lees verder

Bezetting Bernadette

Solidair met de boodschap blok per blok! Geven we een tijdelijke invulling aan de Sint- Bernadettestraat 416. Een wooninstitutie heeft niet het recht vanuit deze - hogere - positie de levendige dynamiek van een hechte gemeenschap te doorbreken. Wij, Gentse burgers moeten onze instituties verantwoordelijk stellen voor het recht op woonst! Met onze actie stellen we het lot van de Bernadette opnieuw ter discussie. De strijd is nog niet verloren.

Lees verder

"No comment"

‘Is zijn tijd al niet geweest?’, ‘Dat is al een vaccin weggegooid’, ‘De eerste belg die gejost is !’, ‘als hij dood gaat binnen enkele maanden kunnen ze het op het vaccin steken!’. Het zijn een paar reacties op het bericht dat de 96-jarige Jos Hermans de eerste Belg is die het vaccin toegediend zal krijgen en die bij ons een wrang gevoel nalaten. Het zijn moeilijke tijden. Door de huidige lockdownmaatregelen brengen we vele dagen door tussen de vier muren van onze woonst. Bovendien is de natte Belgische winter in het land. Die eisen een hoge mentale tol van velen onder ons.

Lees verder

Hervorming kafalasysteem Saoedi-Arabië geldt niet voor huishoudhulp

De aangekondigde hervorming van het kafalasysteem in Saoedi-Arabië geldt niet voor migranten die werken als huishoudhulp of chauffeur. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) blijven zij overgeleverd aan de grillen van hun werkgevers. 

Lees verder

Londense rechtbank oordeelt op 4 januari over uitlevering Assange aan VS

De Londense Woolwich Crown Court doet op 4 januari 2021 een uitspraak over de eis van de VS-justitie om Julian Assange (49) uit te leveren. Men wil er hem vervolgen voor 18 aanklachten waarvan 17 wegens inbreuken op de wetgeving inzake spionage. Assange riskeert er een gevangenisstraf van liefst 175 jaar.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Diepgaand onderzoek naar de traditionele Afro-Venezolaanse ritmes

Op hun nieuwe album ‘Bichos’ mixt Raúl Monsalve y Los Forajidos voorouderlijke Afro-Venezolaanse ritmes met futuristische Latin jazz, rauwe funk en Afrobeat. Terwijl hij aandachtig luisterde naar jazz, rock, Afrikaanse en elektronische muziek heeft Raúl...

Lees verder

Hotel Selien heeft haar deuren gesloten

De toeristische trekpleister van West-Iran is de idyllische regio Hewraman. Het gebied staat wereldwijd bekend om de adembenemende bergformaties, de rivier Sirwan, de vele bronnen, de slingerweggetjes met om elke hoek een nieuw uitzicht, en...

Lees verder

Jaaroverzicht Leuven 2020 - burgemeester Ridouani jaar twee: 8/10

Met titels als ‘Europese Hoofdstad van Innovatie’ en ‘Europese Sportstad’ was 2020 voor de uitstraling van de stad Leuven een absoluut boerenjaar. Ook enkele inwoners haalden mooie titels binnen. Zo werd mobiliteitsambtenaar Tim Asperges uitgeroepen...

Lees verder

Met ‘het verdriet van de Rif' zet Sietske de Boer de juiste toon

In oktober 2019 kwam ‘het verdriet van de Rif’, het laatste boek van Sietske De Boer, uit bij de Nederlandse uitgeverij Jurgen Maas in Amsterdam. Het overloopt de twintigste eeuw in de Rif, het noorden...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium