Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Nadia Naji: “Groen, sociaal en inclusief horen samen”

De partij Groen is in volle verandering. In voorbereiding op een congres, met een nieuw logo, een nieuwe set slagzinnen en sinds de zomer ook een fris nieuw voorzittersduo. Wij spraken met de Molenbeekse Nadia Naji, die samen met Vlaams Parlementslid Jeremie Vaneeckhout uit het landelijke Anzege haar voorzitterscampagne voerde. Wat betekent het om samen een partij te leiden? Wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor Groen in de Federale Regering en bij de verkiezingen van 2024? En hoe stoppen we de verrechtsing in Vlaanderen? “Ik wil later naar mezelf kunnen terugkijken en weten dat ik het beter heb gemaakt voor anderen.”

Lees verder

COP27: geen klimaatrechtvaardigheid zonder eerbiediging van mensenrechten

Egypte is het gastland voor de klimaattop COP27. Maar in dat land worden mensenrechten en vrijheden zwaar geschonden, en dat slaat ook op klimaatdeskundigen en milieuactivisten. Prominenten uit het middenveld roepen België en andere internationale partners van Egypte op om het land aan te sporen om de mensenrechtensituatie te verbeteren.

Lees verder

Lobbyisten van de fossiele brandstoffen industrie krijgen vrije baan op COP27

Op de VN-klimaattop van dit jaar, de COP27 in Egypte, worden voor het eerst olie- en gasbedrijven uitgenodigd om deel te nemen aan het officiële programma. De impact die de lobbyisten van deze sector op de COP27 hebben gekregen is ongezien. Dat belooft weinig goeds.

Lees verder

Minder politie? Aflevering 1: Het Probleem

In deze aflevering gaat Jade op zoek naar het antwoord op de vraag waarom politiegeweld ook in België zoveel voorkomt. Jeugdwerker Sofie vertelt een waslijst aan verhalen over traumatiserend politiegeweld, uitsluitend gericht tegen jongeren met migratieachtergrond.

Lees verder

Kantelende wereldverhoudingen en het einde van het neokolonialisme (Deel 1)

De Ethiopiër Mohamed Hassan analyseert in een lang interview de woelige tijden waarin wij leven, de turbulente veranderingen in Afrika … Bijzonder interessant omdat hij de geopolitieke situatie analyseert vanuit een Zuiders perspectief. De Wereldmorgen brengt het interview in vier delen. In dit eerste artikel staat hij stil bij de kantelende wereldverhoudingen en de spanningen tussen de VS en China en Rusland.

Lees verder

Nieuwe podcast Viva Salud over wereldwijde strijd tegen onderdrukking van de zorg. #1: Gezondheidsactivisme in de Filippijnen

De ngo Viva Salud, die strijdt voor gezondheid in het Globale Zuiden, lanceerde vorige week een podcastreeks over de campagne #NotATarget. Deze eerste aflevering gaat over gezondheidsactivisme in de Filipijnen.

Lees verder

Wie is het “Haïti” dat verzoekt om een interventie?

Het hangt weer in de lucht: een militaire interventie in Haïti. De gevestigde media van de Amerikaanse oostkust, die zich bij gelegenheid hebben herinnerd dat Haïti een naaste buur is, in zak en as gezet door anti-regeringsbetogingen, een falende economie en bendegeweld, lijken een zucht van verlichting te slaan.   

Lees verder

"Zan, Zendegi, Azadi": PeykanArtCar, een voertuig voor mensenrechten in Iran

  Ter nagedachtenis van de jongeman uit Ahvaz (Iran), Ali Fazeli Monfared (20j), die werd vermoord door de mannelijke familieleden...

Lees verder

De zaak Sophie: disproportioneel geweld bij ID-controle en missend camerabewijs

Sophie Dewulf (40) werd op 7 juni 2020 door twee agenten hardhandig tegen de muur gedrukt en in een houdgreep gehouden terwijl ze haar hond uitliet. De reden: de hond liep niet aan de lijn, en Dewulf was haar identiteitskaart thuis vergeten. Een reconstructie op basis van haar eigen getuigenis, een interview met haar advocaat en publieke statements van de politie, wijst erop dat ze het slachtoffer was van etnisch geprofileerd politiegeweld.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Waarom COP27 niet over klimaatplaktivisme moet gaan

  (*geïnspireerd door Pieter Derks, getriggerd door Alexander De Croo op de COP27 op 9/11/2022) Ik had me voorgenomen dat ik hier niet met een zwaar thema zou starten, maar kijk, de COP27 in Egypte...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium