Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Nooit meer fascisme: waarom 8 mei een nationale feestdag moet worden

In de meeste Europese landen worden de verzetsstrijders van WOII als helden geëerd en is 8 mei een nationale feestdag. Dat dit niet zo is in België is het gevolg van een historisch giftig politiek klimaat. In deze tijden van toenemende verrechtsing is zo’n herdenking nochtans meer dan ooit belangrijk. Dat is de reden waarom de 8 mei-coalitie ijvert om van die dag opnieuw een nationale feestdag te maken.

Lees verder

8 mei: Studenten UA voeren actie tegen fascisme en dopen aula om tot Aula Rachel Souritz

Studenten van de Universiteit Antwerpen organiseren op maandag 8 mei, de dag van de bevrijding, een symbolische actie tegen fascisme. In samenwerking met de 8-mei-coalitie vragen ze om van 8 mei weer een officiële feestdag te maken en een aula van de UA om te dopen in naam van Rachel Souritz, een Antwerpse verzetsstrijdster. Ook roepen ze op tot meer waakzaamheid voor de dreiging van fascisme en het gevaar van extreemrechtse intimidatie voor de academische vrijheid.

Lees verder

Verantwoordelijke financiën en administratie GetBasic / DeWereldMorgen.be

DeWereldMorgen.be, onafhankelijke progressieve Nederlandstalige nieuwssite, is op zoek naar een nieuwe financieel en administratief verantwoordelijke. 

Lees verder

Onderdrukking protest tijdens kroning Charles III autoritair, anti-democratisch

De arbitraire aanhouding van demonstranten tegen de kroning van Koning Charles III is een waarschuwing voor de dystopische realiteit van de repressieve anti-protestwetten in Groot-Brittannië. De republikeinse beweging Republic klaagt aan dat op voorhand gemaakte afspraken met de politie door de politie werden geschonden met misbruik van nieuwe wetgeving die het recht op protest op de helling zet.

Lees verder

8 mei en de strijd tegen extreemrechts: “blijf de pijlen juist richten”

Socioloog, rapper en jeugdwerker Fatih De Vos was een van de vele sprekers op de 8 mei herdenking in Breendonk dit jaar. Hieronder lees je zijn wervelende en sterk geapprecieerde toespraak.

Lees verder

8 mei: nooit meer fascisme

Op zondag 7 mei organiseerde de 8 meicoalitie een viering van vrijheid en verzet nabij het fort van Breendonk om de bevrijdingsdag van 8 mei 1945 te herdenken en de verzetshelden te eren. Zo’n 1500 namen deel. Een fotoreportage.

Lees verder

Israëlische filmmaker Avi Mograbi komt naar Brussel

Filmmaker Avi Mograbi won meerdere internationale prijzen. Hij experimenteert met de codes van de documentaire maar is ook activist voor het einde van de segregatie en de bezetting van Palestina. Van 7 tot 12 mei is hij te gast in Brussel voor een seminarie en voorstellingen van zijn films. Tevens geeft hij een masterclass over het gebruik van videogetuigenissen van voormalige soldaten van de bezetting.

Lees verder

11.11.11: 'Kloof tussen ‘mooie woorden’ politici en geweld aan Europese buitengrenzen'

11.11.11 komt scherp uit de hoek. In een nieuwe campagne legt de Koepel van Internationale Solidariteit de kloof bloot tussen mooie woorden van politici over mensenrechten en de gewelddadige realiteit aan de Europese buitengrenzen. ‘Mooi gezegd, maar waar blijft de actie?’ klinkt het.

Lees verder

Voor onderhandelde oplossing oorlog Oekraïne is kritische zelfreflectie over onze eigen rol nodig

Jolle Demmers, hoogleraar Conflict Studies Universiteit van Utrecht, sprak op 29 maart tijdens de voorstelling van het Jaarrapport 2022 van het Vlaams Vredesinstituut in het Vlaams Parlement. Op haar toespraak kwamen fanatieke reacties die haar beschuldigden van 'Russische desinformatie'. Lees/bekijk/beoordeel hier zelf wat zij werkelijk zei.

Lees verder

Critici 'Koude Oorlogsbuit' bevestigen ongewild dat de auteur gelijk heeft

De ontvangst die Koude Oorlogsbuit van Charles Ducal in de mainstream van media en historici te beurt viel, zegt veel over hoe ideologie geschiedschrijving en onze kijk op het verleden kleurt. Een boek dat 'de verschrikkingen van het Sovjet-regime' volledig bevestigt krijgt zo het verwijt die te ontkennen. Vanwaar die bewuste/onbewuste omkering van de inhoud van een boek?

Lees verder

Jonathan Holslags ‘Van muur tot muur’: veel diagnose, weinig therapie

  De zesde, uitgebreide druk van ‘Van muur tot muur’ is qua geschiedschrijving interessant. De lezer die naast de diagnose...

Lees verder

Maryna Er Gorbachs ‘Klondike’: Kroniek van aangekondigde Oekraïense oorlogshel

De opnamen en montage van ‘Klondike’ waren afgewerkt toen het Russische leger Oekraïne binnenviel in februari 2022 maar Maryna Er Gorbachs krachtig oorlogsdrama bleek behoorlijk visionair. Met dank aan het verbluffende acteren van hoofdrolvertolker Oksana Cherkashyna toont de Oekraïens-Turkse filmmaker oorlog van binnenuit en vanuit vrouwelijk perspectief. De tragiek en de wreedheid van oorlog maken indruk maar toch verlaten we hoopvol de zaal. Gesterkt door de overlevingsdrang en de vitaliteit van buitengewone ‘gewone’ mensen.

Lees verder

De vloek van het goud: een bewuste geplande tragedie in Yanomani-land

Braziliaans president Lula heeft beloofd het inheemse Yanomami-volk opnieuw te beschermen, nadat de ware toedracht van de slachtpartijen onder zijn voorganger Bolsonaro aan het licht was gekomen. Dit is een terugblik op een geplande tragedie.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Waar naartoe met het station van Kortrijk? Waarvoor dient een station?

Op 13 april werd bekendgemaakt dat het stationsgebouw van Kortrijk op de lijst staat van de zeven belangrijkste bedreigde monumenten in Europa, een lijst die jaarlijks door een internationaal team van deskundigen wordt samengesteld. De NMBS/Infrabel heeft recent de intentie geuit het gebouw af te breken en te vervagen door een volledig nieuw gebouw.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium