Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Medemenselijkheid, een flexibel begrip. Vier lessen van Ilan Pappé

Joods-Israëlisch historicus en auteur van meerdere boeken over de bezetting van Palestina Ilan Pappé juicht de opvang van Oekraiense vluchtelingen toe, maar kan niet naast de tweeslachtigheid kijken waarmee Europa en de VS totaal anders reageren op dezelfde oorlogsmisdaden in Oekraïne en Palestina: verontwaardigde sancties in het ene geval, medeplichtigheid in het andere.

Lees verder

Economische sancties zijn niet het juiste antwoord op de invasie in Oekraïne

De algemene woede over de invasie van Oekraïne is zo groot dat mensen spontaan applaudisseerden bij de aankondiging van economische sancties tegen Rusland. Begrijpelijk, maar sancties zijn niet het juiste antwoord op deze oorlogsdaad. Ze treffen de verkeerde mensen en het zijn helaas niet de sancties maar de gebeurtenissen op het terrein die de uitkomst van een oorlog beslechten.

Lees verder

Bond Beter Leefmilieu: langetermijnmaatregelen voor energietransitie nodig

De federale regering besliste vannacht om de hoge energieprijzen op korte termijn te drukken via een accijnsverlaging voor benzine en diesel, een BTW-verlaging voor aardgas en een stookoliecheque. De tarieven voor het spoor worden bevroren. “De voorgestelde maatregelen zijn slechts kleine pleisters op een grote wonde. De federale regering moet nu snel met structureel klimaatbeleid op de proppen komen om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen”, zegt Yelter Bollen, klimaatexpert bij Bond Beter Leefmilieu.

Lees verder

EU levert wapens aan Oekraïne, wat is de draagwijdte van deze nieuwe bevoegdheid?

  Voor het eerst sinds haar ontstaan maakt de EU zich op voor de financiering en het sturen van dodelijke...

Lees verder

Het enige antwoord op hoge energieprijzen: duurzame mobiliteit

Maandagnacht bereikte de federale regering een akkoord over maatregelen om de hoge gas-, elektriciteits- en brandstofprijzen te milderen. TreinTramBus, Fietsersbond en Netwerk Duurzame Mobiliteit (NDM) begrijpen heel goed het belang van begeleidende maatregelen om een tankbeurt voor gewone gezinnen en alleenstaanden enigszins betaalbaar te houden, zeker ook in het licht van de torenhoge energiefacturen. Dat de federale regering hiermee meteen de overgesubsidieerde salariswagens met tankkaart nog een dik pak geld bij toesteekt, vinden ze minder evident.

Lees verder

Nobelprijswinnaar Pérez Esquivel: “In een oorlog verliest iedereen, er zijn geen rechtvaardige oorlogen”

We staan voor een tweesprong. Ofwel poken we de oorlog verder op door wapens te leveren, nog meer sancties op te leggen, enz. Ofwel slaan we de weg in van de vrede en onderhandelingen. Nobelprijswinnaar Pérez Esquivel kiest resoluut voor het laatste en pleit voor een nieuwe, meer rechtvaardige wereldorde.

Lees verder

Het wonder van Cubaanse vaccins, acht COVID-lessen van Cuba

Marc da Silva Solis is reisbegeleider en woont in de Cubaanse stad Camagüey. Hij zag tijdens de pandemie in Cuba een heel ander verhaal dan wat in de westerse media wordt verteld. Cuba ontwikkelde op eigen kracht 5 vaccins die zeer succesvol blijken te zijn. Hij getuigt over de kracht van openbare preventieve gezondheidszorg en over de absurde gevolgen van vaccinapartheid en vaccinongelijkheid.

Lees verder

Energieakkoord: "de genomen maatregelen een noodzakelijke boei, maar de zee blijft woelig”  

  De regionale armoedenetwerken, verenigd binnen het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN), verwelkomen dat de overheid vannacht een akkoord heeft gesloten...

Lees verder

'Energiemaatregelen onvoldoende om facturen betaalbaar te maken'

De nieuwe maatregelen van de federale regering om de energiefacturen van de gezinnen betaalbaarder te maken, wegen te licht. Bij veel gezinnen staat het water hen aan de lippen. Zij slagen er niet in hun energiefactuur te betalen. Werknemers die zich met de auto naar het werk moeten verplaatsen, betalen zich blauw. Schulden stapelen zich op. De situatie op het terrein is dus zeer ernstig.

Lees verder

No Future for Agrobusiness: "Geen toekomst voor de agro-industrie!"

50 activisten van het Anti-FFA-collectief in Brussel hebben 15 maart de opening verstoord van het Forum voor de toekomst van de landbouw (Forum for the Future of Agriculture, FFA), een evenement van de chemische industrie en de agro-industrie. Zij ketenden zich vast voor de ingang van het conferentiecentrum en bedekten zich met een groenachtige substantie. Anderen hielden een die-in besproeid met nep-pesticiden en een groot "Welkom in Lobbyland"-spandoek. Zo hekelden ze dit "greenwashing"-evenement, waarmee de chemische en agro- voedingsindustrie het overheidsbeleid tracht te beïnvloeden.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

"Gelukkig hebben wij persvrijheid!"

  De Russische journaliste Marina Ovsyannikova heeft er een zwaar offer voor over om uiting te geven aan haar afschuw voor de oorlog die haar land voert tegen buurland Oekraïne. Het is meer dan persoonlijke afschuw voor...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium