Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Coronapaspoort als controletoren van onze publieke ruimte

Na de corona tracing-app die met veel tromgeroffel werd aangekondigd, maar eigenlijk weinig zoden aan de dijk heeft gebracht, maakt men ons nu warm voor de nieuwste techfix, the Green Certificate, oftewel het coronapaspoort. Het zogenaamde heilmiddel om het ‘normale’ leven te hernemen. Maar is dit wel de oplossing? Het vereist de opzet van een hele infrastructuur die de pandemie niet zal indammen, maar vooral de toegang tot de publieke ruimte zal inperken. ‘We maken een deal, waarbij we de lockdown opheffen in ruil voor onze permanente traceerbaarheid. Eens we een dergelijke digitale infrastructuur uitrollen, is er geen weg terug en zal die voor andere doeleinden ingezet worden, klinkt het bij Seda Gürses en Femke Snelting, twee experts van het Institute of Technology in the Public Interest.

Lees verder

Supermarktmedewerkster getuigt waarom ze achter nationale staking van 29 maart stond: 'Vis bij mijn boter'

Ik werk al enkele jaren in een gekende supermarkt. Op zich heb ik geen slechte werkgever, maar ... Ik doe een job die zowel fysiek als mentaal vrij zwaar is. Het is ook een job die altijd als vanzelfsprekend wordt genomen. En dat was al zo, lang voor maart 2020. Toen iemand me enkele weken geleden zei: "Ook jullie zijn helden van corona", reageerde ik: "Nee hoor, wij zijn altijd al helden."

Lees verder

“Mensen zoals wij, die zijn een beetje vergeten”

Hoewel het coronavirus een onzichtbare vijand is, brengt het extra moeilijkheden met zich mee voor wie niet kan zien. “Alles is gemaakt voor de ziende wereld.” Mensen met een visuele beperking tasten vaak ook figuurlijk in het duister.

Lees verder

Flashmob wil dat Europese Commissie gezondheid voorrang geeft op farmawinsten

Een vijftigtal gezondheidsactivisten hield zonet een flashmob voor het gebouw van de Europese Commissie. De actievoerders beelden visueel de wereldwijde ongelijke verdeling van coronavaccins uit, en de onevenredige invloed die farmaceutische bedrijven uitoefenen op de Europese Commissie.

Lees verder

Tunesische volksvertegenwoordigster met de dood bedreigd door mannelijke collega’s in het parlementsgebouw       

  Tunesië kende van eind december 2010 tot midden januari 2011 een volksopstand tegen het regime van wijlen president Zine...

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Aan regeringen van lidstaten en instellingen van EU: Versnel productie vaccins en plaats gezondheid boven winst

  Op 7 april, Wereldgezondheidsdag, doen wij, een brede coalitie van 80 maatschappelijke organisaties in heel Europa, een dringende oproep aan onze regeringen en de instellingen van de EU om het hoofd te bieden aan...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium