Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Op 7 september wordt de democratie in Brazilië bedreigd

Braziliaans president Bolsonaro vreest voor zijn herverkiezing in 2022 nu Lula da Silva terug mag deelnemen. Hij wil daarom het kiessysteem dat als zeer betrouwbaar wordt erkend, terug 'hervormen' naar papieren stembrieven, wat de deur terug zou openzetten voor massale fraude bij de tellingen. Omdat het Congres en Hooggerechtshof dat weigeren, dreigt hij met de bezetting van het Hooggerechtshof.

Lees verder

De ideologie van de auto: André Gorz blikt vanuit 1973 terug op het recente Antwerpse verkeersdrama

De Oostenrijks-Franse filosoof André Gorz (1923-2007) was een belangrijke inspiratiebron voor de ecologische bewegingen van de jaren 1970 – ook al identificeerde hij zichzelf nooit met de toen beginnende groene partijen. In 1973 schreef hij dit essay over de maatschappelijke impact van de auto en hoe die onze maatschappij heeft overgenomen. Het verkeersdrama van Antwerpen toont hoe relevant zijn bedenkingen nog steeds zijn.

Lees verder

Waarom chronische pijn (ook voor artsen) zo'n ambetante bijwerking is

Pijn is persoonlijk, lastig te meten en voor ontelbaar veel mensen nog veel moeilijker te verzachten. Dat machteloosheid bij aanhoudende pijn de kop opsteekt, beaamt ook Leen Vermeulen, zelf al een kwarteeuw arts en auteur van het boek Je pijn te lijf. We reflecteerden samen over de omgang met pijn in de zorg, over manieren om er zelf mee aan de slag te gaan en over maatschappelijke triggers aan de basis van het groeiend aantal chronische pijnpatiënten.

Lees verder

Hadden ze het met suikerwafels gered, mevrouw de minister?

  Geachte mevrouw minister Verlinden, Met deze wat provocerende titel proberen we uw aandacht en die van uw collega’s te...

Lees verder

'Imperialisme voor beginners': maak kennis met de échte drijfveren van de VS in het buitenland

'Imperialisme voor Beginners – De CIA, naar coups en naar politieke moorden' van Indiaas journalist en historicus Vijay Prashad is een ideale inleiding tot de échte geschiedenis van het buitenlands beleid van de VS sinds het ontstaan van de federatie der Verenigde Staten. Niet bepaald het dagelijkse verhaaltje van de mainstream media.

Lees verder

Medische vakbladen in gezamenlijke brief: “Opwarming van de aarde schaadt onze gezondheid”

Meer dan tweehonderd toonaangevende medische tijdschriften roepen de wereldleiders op om in actie te komen tegen de klimaatverandering die naast de natuur ook “de gezondheid ernstig schaadt”.

Lees verder

Afghanistan: tijd voor een parlementaire onderzoekscommissie

De laatste buitenlandse troepen zijn hals over kop uit Afghanistan vertrokken. Dat het om een niet te winnen oorlog ging en een bodemloze put voor oorlogsdollars/euro's was al vele jaren duidelijk, maar de propaganda haalde de bovenhand op de werkelijkheid. Nu is het hoogtijd om politieke verantwoordelijkheden te duiden.

Lees verder

Caroline Pauwels is nu ambassadeur van Grootouders voor het Klimaat

  "Het droogste voorjaar ooit, de natste zomer ooit, het warmste jaar ooit … Wie zich vandaag geen zorgen maakt,...

Lees verder

Onbegeleide minderjarigen in Brussel: terreinorganisaties trekken aan de alarmbel

Het aantal onbegeleide minderjarigen dat in Brussel rondzwerft, neemt toe. Dat is de vaststelling van terreinorganisaties SOS Jeunes, Dokters van de Wereld, Het Burgerplatform voor Vluchtelingen & Artsen zonder Grenzen. Tegenover die stijging staat een structureel gebrek aan middelen voor een aangepast onthaal en begeleiding. Van straatrondes tot mobiele teams die naar de kraakpanden trekken, de vaststelling bij elke organisatie is dezelfde: steeds meer kinderen, sommigen niet ouder dan 9 jaar, zijn op zichzelf toegewezen in de straten van de hoofdstad.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

'Delen we dromen of dagvaardingen?' Open brief van de Pandemisten over de wooncrisis en publiek goed

  Sinds mei zijn de Pandemisten in Gent opgedoken. Deze groep voert actie tegen de geplande verkoop van een historisch Karmelietenklooster (Het Pand) aan het Patershol. Tot voor kort woonden hier sociale huurders. Zij zijn...

Lees verder

Het nieuwe toewijssysteem voor sociale woningen van Vlaamse overheid zal voor meer daklozen zorgen

  Dat er grote veranderingen aan zitten te komen voor sociale verhuurkantoren (SVK’s) en sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) is al geweten. Vanaf 2023 kan er maar één sociale woonactor actief zijn per gemeente en daarmee zullen...

Lees verder

Ook Waalse vergunningen voor gascentrales geschorst: Tegengas in beroep tegen plannen Engie en Luminus

Op 30 juli verleende de Waalse regering een vergunning aan Engie-Electrabel voor de bouw van een mega-gascentrale in Awirs, Flemalle. Tegengas tekende deze week beroep aan tegen dit besluit waardoor de vergunning voorlopig is opgeschort. Eerder al ging de burgergroep in beroep tegen de vergunningen voor de centrales van Engie in Charleroi en die van Luminus in Seraing en Gent. 

Lees verder

Ronse: Climaxi vraagt lozingstop en meer openheid in PFAS-dossier

Climaxi maakte afgelopen week het onderzoeksrapport en de bijlagen bekend van een twee jaar durend PFAS-onderzoek in en rond de Molenbeek te Ronse. Er werden waarden genoteerd die tot 31 maal boven de saneringsnorm liggen. Gisterenavond was er dan een hoorzitting voor omwonenden. Daar diende men noodgedwongen op de vlakte te blijven. Climaxi vraagt openheid in het verdere onderzoek en een begeleidingscommissie waar omwonenden deel van uit maken.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium