Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

COP26: Voer het klimaatakkoord van Parijs uit en stop het tijdperk van fossiele brandstoffen

Zondag gaat de beslissende VN-klimaattop COP26 in Glasgow van start. Een delegatie van Greenpeace zal ter plaatse de onderhandelingen volgen. In dit persbericht stellen we u kort onze eisen voor. We wijzen ook met de vinger naar de Belgische regeringen die nog steeds uitblinken in nalatigheid op het vlak van klimaat. Links naar uitgebreide briefings over de klimaattop en de positie van Greenpeace vindt u onderaan dit bericht.

Lees verder

ABVV wil geen Covid Safe Ticket op werkvloer

Volgens het ABVV hebben de werkgevers en werknemers in de Hoge Raad een heel duidelijk standpunt ingenomen dat de werkgever geen Covid Save Ticket mag vragen aan zijn werknemers. "De werkgever mag ook geen navraag doen over de individuele vaccinatiestatus van zijn werknemers. Informatie over de CST heeft immers betrekking op gezondheidsgegevense", aldus het ABVV.

Lees verder

De wereldwijde welvaart is nog nooit zo groot geweest

Globaal genomen is de welvaart de voorbije decennia gestegen. Maar die groei ging wel ten koste van natuurlijk kapitaal en heeft de ongelijkheid vergroot. Ecologische en maatschappelijke afbraak vormt een gevaar voor de welvaart van de toekomst, zegt de Wereldbank.

Lees verder

Aan alle Belgische journalisten die nu nog zwijgen over het lot van hun collega Julian Assange

In Londen start het proces in beroep over de uitwijzing van Julian Assange aan de VS. Het Comité Free Assange Belgium richt zich in een Open Brief aan alle Belgische journalisten om hun solidariteit met Assange openbaar te maken. 'Wij menen dat ieder journalist met een gevoel van rechtvaardigheid de plicht heeft de vrijlating van Julian Assange te eisen. Het is absoluut noodzakelijk dat jullie, journalisten, zich engageren in deze strijd die jullie zelf in de eerste plaats aanbelangt!'

Lees verder

VS-'garanties' voor Julian Assange doorstaan goelag-leugendetector niet

In Londen begint het proces in beroep voor de uitwijzing van Julian Assange naar de VS. Dat verzoek werd in eerste aanleg afgewezen omwille van de gevangenisomstandigheden in de VS, die door de rechter 'levensgevaarlijk' werden genoemd. De VS willen dit argument in beroep ontkrachten met een aantal 'garanties'. In werkelijkheid is de situatie nog veel erger dan in het Britse vonnis werd aangeklaagd. Luk Vervaet onderwerpt de zogenaamde VS-garanties aan de leugendetector.

Lees verder

In aanloop naar Glasgow: spoedcursus klimaatjargon

Zondag begint de klimaattop in Glasgow, en daar wordt een heel eigen taaltje gesproken met termen als COP, loss and damage, negatieve emissies... Met dit overzicht van begrippen, cijfers en afkortingen zult u de klimaatonderhandelaars een pak beter kunnen volgen.

Lees verder

Opnieuw staking door politieke impasse rond opvang asielzoekers

Sinds woensdag 27 oktober staken de medewerkers van Fedasil aan het Klein Kasteeltje. Dit betekent dat de asielzoekers die hun procedure willen opstarten, aan het Aanmeldcentrum voor een gesloten deur komen te staan. Dit zorgt voor een heel lange opstopping van het systeem en zal – hoe langer de staking duurt – een langdurige impact hebben. Op de eerste dag van de staking werden meer dan 125 mensen geweigerd, onder hen ook minderjarigen en families met kinderen.

Lees verder

Verander de wereld, begin bij je geld. Maak je geld klimaatproof met Move your Money

Je geld verplaatsen naar een bank die kiest voor een fossielvrije toekomst is een krachtige, maar onderbelichte klimaatactie. Met de Move your Money-campagne word je aangezet om te ontdekken hoe fossiel jouw bank nog is en mee te doen aan de bankrun begin november. Move your Money is een campagne van burgerbeweging Hart boven Hard met ondersteuning van FairFin. Doe je mee?

Lees verder

Teodora Ana Mihai: “Dat ‘La Civil’ in Cannes de prijs van de moed kreeg was gepast”

Een meer dan geslaagd Film Fest Gent opende met de Belgisch-Roemeens-Mexicaanse coproductie 'La Civil', het prangende maar wonderlijke langspeelfilmdebuut dat documentairemaker Teodora Ana Mihai ('Waiting for August') schreef samen met de Mexicaanse schrijver Habacuc Antonio De Rosario. Via de helletocht van een moeder, die op zoek gaat naar haar ontvoerde dochter, wordt een authentiek en beklijvend portret geschetst van de geweldcultuur in hedendaags Mexico.

Lees verder

Oxfam opent pop-ups met warme winterkledij voor een prikje

Volgens Oxfam hebben veel mensen in België het moeilijk om betaalbare en kwaliteitsvolle kleren te vinden om warm te blijven in de winter. De organisatie opent daarom twee tijdelijke winkels waar mensen tweedehands winterkledij kunnen kopen voor 3 euro per kilo.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Hiphopcollectief Moody Mae vraagt met 'Amal' hart te openen voor vluchtelingen

Met het nummer ‘Amal’ hoopt Moody Mae, een achtkoppig Leuvens hiphopcollectief met soul- en funkinvloeden, ertoe bij te dragen tot meer begrip voor de situatie van vluchtelingen. ‘Amal’ is de naam van een bestaand tienjarig...

Lees verder

Proces Deliveroo: Eindpunt van schijnzelfstandigheid?

Bijna twee jaar nadat de zaak door de arbeidsauditeur werd ingeleid voor de rechtbank, zal het dossier tegen Deliveroo op donderdag 28 oktober 2021 gepleit worden. Het auditoraat startte de gerechtelijke procedure om de wantoestanden, op arbeidsrechtelijk vlak, bij Deliveroo een halt toe te roepen.

Lees verder

Postbusbedrijven blijven geliefkoosd instrument om sociale dumping te organiseren

Ondanks een Europees verbod blijven Belgische transporteurs frauderen via postbusbedrijven. Dat is de vaststelling die BTB-ABVV opnieuw maakte in het 5de zwartboek sociale dumping. We constateren ook dat, ondanks de oprichting van een Europees controleagentschap ELA, de Belgische overheid nog steeds geen extra inspecteurs inzet om de transportsector te controleren. Integendeel. Een derde conclusie is dat de FOD Mobiliteit, ondanks het Mobility Package, nalaat om een accurate en geüpdate boetecatalogus op te maken, laat staan de vergunning van frauderende transportbedrijven in te trekken.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium