Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Vlaamse klimaatmaatregelen gaan in de goede richting, maar missen ambitie

De Vlaamse regering presenteerde gisteravond een pakket nieuwe klimaatmaatregelen, in het kader van de klimaattop in Glasgow. “Met deze inderhaast beklonken deal zet de Vlaamse regering weliswaar stappen in de juiste richting voor woningen, mobiliteit en industrie, maar ze blijft ruim onder de Europese lat”, reageren Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace, Natuurpunt en WWF. “Vlaanderen vraagt zijn burgers om grote inspanningen, maar biedt daarvoor weinig ondersteuning. Bovendien landt Vlaanderen nog altijd niet op een goed resultaat.” Vooral onaanvaardbaar is dat de afbouw van de veestapel geschrapt werd. Door het haastwerk missen verschillende aangekondigde maatregelen bovendien sociale correcties. 

Lees verder

Vlaams klimaatplan is stap vooruit, maar gemiste kans in strijd tegen energiearmoede

De Vlaamse Regering heeft op de valreep een klimaatakkoord gesloten. “Wat daarin staat over de huurmarkt, is een stap vooruit. Maar tegelijk is het klimaatplan een gemiste kans omdat te weinig ambitie aan de dag gelegd wordt. Voor de koopmarkt hopen we dat er een volwaardig noodkoopfonds komt”, aldus algemeen coördinator Heidi Degerickx van het Vlaams Netwerk tegen Armoede. Wat mobiliteit betreft, slaat het klimaatplan de bal volledig mis. Er is nauwelijks sprake van openbaar vervoer.

Lees verder

Rijkste 1% tegen 2030 verantwoordelijk voor 16% van wereldwijde uitstoot 

De koolstofvoetafdruk van de rijkste 1% van de wereldbevolking zal in 2030 gelijk zijn aan 16 procent van de totale wereldwijde uitstoot. Dat is 30 keer te hoog om de opwarming van de aarde onder 1,5°C te houden, zoals afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs. Dat blijkt uit een nieuw Oxfam-rapport. 

Lees verder

1.000 omwegen om het stakingsrecht te ondermijnen

Dit jaar zijn de wet die het recht op vereniging in vakbonden voor werkende mensen garanderen en de wet op de achturen-werkdag 100 jaar oud. Reden om deze hard bevochte rechten te vieren, meent Miranda Ulens, Algemeen Secretaris ABVV. Zij ziet echter ook redenen voor grote bezorgdheid. Het stakingsrecht wordt beetje bij beetje aangevreten. 'Dit raakt onze democratie in hart en ziel.”

Lees verder

Greta Thunberg leunt op een halve eeuw jongerenactivisme in Zweden 

Greta Thunbergs engagement voor het klimaat komt niet zomaar uit de lucht vallen. Ze steunt op een lange traditie van jeugdig engagement dat al een halve eeuw is ingebakken in de Zweedse cultuur, zeggen historici Björn Lundberg en David Larsson Heidenblad van de universiteit van Lund.

Lees verder

COP 26: waarom België fossiel van de dag is

In Glasgow startte het voorbije weekend de klimaatbijeenkomst COP 26. Regeringsleiders doen er een poging om het Akkoord van Parijs uit 2015 concreter te maken in de hoop rampenscenario’s op vlak van klimaat af te wenden. België doet het op vlak van klimaatbeleid ronduit slecht en dreigt opnieuw uitgeroepen te wordden tot ‘Fossiel van de Dag’. Waarom doet België het eigenlijk zo slecht op vlak van klimaat?

Lees verder

Zorgelijke censuur van sociale media in Latijns-Amerika. Een voorproefje voor bij ons?

Sociale media spelen een steeds belangrijkere rol in verkiezingsprocessen. Het probleem daarbij is dat de sociale media in handen zijn van privékapitaal en zo niet onder democratische controle staan. In Latijns-Amerika is recent aan het licht gekomen dat de sociale media enerzijds de linkerzijde viseert en censureert en anderzijds de rechterzijde vrij spel laat. Staat dit ons ook te wachten?

Lees verder

Dave Chappelle: subtiele hypocrisie door een vergrootglas

Dave Chapelle's laatste Netflixspecial ‘The Closer’ demonstreert de morele acrobatiek van de mens, vindt Stampmedia-reporter en jarenlange fan van de komiek David Oppong.

Lees verder

Onweer over China

Met ‘Onweer over China’ heeft historicus Hugo Van de Voorde een standaardwerk afgeleverd. De auteur verkent het verleden en heden...

Lees verder

Caroline Pauwels: Ronduit

Caroline Pauwels is moeilijk te vatten in één categorie. Dat is verontrustend voor sommigen (zeker voor vele gebruikers van sociale media: je duwt haar in een potje, maar ze blijkt er altijd weer aan te ontsnappen, en dat strookt niet met die vereenvoudigende media), maar dat is fantastisch nieuws voor wie eerlijk de medemens wil ontmoeten en ook voor wie een breed, mild en verstandig intermenselijk ontmoeten wil nastreven. En vermoedelijk is dat de enige, maar natuurlijk niet steeds gemakkelijke weg om morgen nog een wereld te hebben, die aangenaam of tout court leefbaar zal zijn. In elk geval is het de weg die Caroline Pauwels nadrukkelijk bewandelt.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Na eerste week COP26: deur naar 1,5 graden blijft op een kier

De eerste week van de COP26 ligt ondertussen bijna achter ons. Zondag was er een ceremoniële opening van de procedures, maandag en dinsdag waren de staats- en regeringsleiders aan zet. Vanaf woensdag gingen de ‘echte’ onderhandelingen volop van start. Een aantal ambitieuze, maar onvolledige engagementen effenen hopelijk het pad naar ‘keeping 1,5 alive’. Volgende week moet blijken of er ook in de eigenlijke onderhandelingen een doorbraak komt.

Lees verder

Het ambitieuze Vlaamse klimaatakkoord: voorbode van de nieuwe klassenmaatschappij

Met veel hoera roept de Vlaamse regering haar veel te late klimaatakkoord uit. Te laat is duidelijk: Glasgow is al halverwege en nu is het pas klaar. Van een lacher gesproken of eerder een intriest...

Lees verder

Halal in de kantine? Weer herrie in Grenoble…

Opnieuw onweer in de kringen van de afdeling Politieke Wetenschappen van de universiteit van Grenoble. Eerder dit jaar was er al een hoog oplopende rel toen studenten affiches uithingen van twee professoren die als islamofoben en fascisten betiteld werden. Geen goed idee, zeker niet zo kort na de moord op Samuel Paty. Toch waren er goede redenen voor kritiek op de proffen, die zich inderdaad misdragen hadden. Maar in de rechtse media was het incident een handig bewijs voor de “islamogauchistische” terreur aan de universiteiten, en aan die van Grenoble in het bijzonder. (1) Nu is er een nieuw conflict, over het eten in een kantine. Halal eten dat daar aangeboden wordt, zou discriminerend zijn voor niet-moslims, strijdig met de “laïcité” en een bewijs voor de oprukkende islamisering.

Lees verder

Staatssecretaris Mahdi vol lof voor De Nomade in Leuven!

Sammy Mahdi, als staatssecretaris bevoegd voor migratie, heeft zich woensdag tijdens een bezoek aan De Nomade in het voormalige gemeentehuis van Kessel-Lo zeer positief uitgelaten over dit initiatief dat de stad Leuven een jaar geleden...

Lees verder

Extinction Rebellion is (nog) geen gevaar voor de gevestigde orde

De Extinction Rebellion-tak van België organiseert zaterdag 6 november een illegale bezetting van de Wetstraat. Verguisd in verschillende nieuwsmedia als een randfenomeen geleid door apocalyptische wanna-be profeten uit Groot-Brittannië, heeft XR in andere kringen enig krediet...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium