Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Vlaanderen maakt beroerde beurt op internationaal klimaattoneel

Na een week van technische onderhandelingen, stevent de COP26 in Glasgow af op het moment van de waarheid. Achter de schermen doen de Belgische onderhandelaars hun best om, als deel van het Europese proces, de uitkomst te sturen naar een ambitieus akkoord. Ons land zelf -en met name deelstaat Vlaanderen- maakt echter geen fraaie beurt in Glasgow: eerst probeerde Vlaanderen zowel de Belgische als de Europese toetreding tot de ‘High Ambition Coalition’ te blokkeren, voorlopig blijkt het ook onmogelijk om een tekst te steunen die de internationale publieke subsidies voor bepaalde fossiele energieprojecten in het vizier neemt.

Lees verder

Vakbonden groener, klimaatbeweging roder. Dagboek van Anna uit Glasgow, deel 3

Comac trok met meer dan 200 studenten naar Glasgow voor de internationale VN-klimaatconferentie. De wereldleiders staan niet bekend om ambitieuze en sociale klimaatambities voor te leggen, dus zullen zij er de komende week hun stem laten horen. In dit dagboek van Anna Milojkowic, geïllustreerd met veel foto’s, kan je volgen hoe hun goed gevulde reis er aan toe gaat.

Lees verder

Daniel Ortega wint omstreden verkiezingen in Nicaragua met ruime meerderheid

Sinds Nicaragua in 2007 brak met de neoliberale koers doet de VS er alles aan om het land te destabiliseren en een regimewissel door te voeren. Ondanks die grote druk is de regerende president, Daniel Ortega, er in geslaagd om met een grote meerderheid de verkiezingen te winnen.

Lees verder

Roularta stopt met gezondheidsmagazine Bodytalk

Na vijftien jaar en 144 nummers stopt Roularta eind dit jaar met de uitgave van Bodytalk, een gezondheidsmagazine met artikels gebaseerd op gangbare wetenschap. De beslissing om te stoppen komt volgens hoofdredactrice Marleen Finoulst hard aan bij de redactie en medewerkers. “Als de coronacrisis ons iets geleerd heeft, dan wel dat er nood is aan kritische gezondheidsinformatie zoals Bodytalk die meer dan 15 jaar lang bracht. Ondanks het feit dat we in een wereld leven waarin fake gezondheidsnieuws welig tiert, doet het pijn dat daar weinig aandacht voor is”, aldus Finoulst. De stopzetting treft ook de freelancers An Swerts, Carine Stevens, Thomas Detombe, Carine Maillard en Pascal Pierard.

Lees verder

Situatie kinderen met beperking wereldwijd in kaart gebracht: "32 procent meer kans op zware lijfstraffen"

Unicef schat het aantal kinderen met een beperking wereldwijd op bijna 240 miljoen. Volgens een nieuw rapport van de VN-kinderrechtenorganisatie worden zij op bijna alle aspecten van kinderwelzijn benadeeld.

Lees verder

De generaal van het dode leger, een klassieker van de Europese literatuur

'De Generaal van het dode leger', de eerste roman van Albanees schrijver Ismail Kadare, betekende in 1963 via de Franse vertaling zijn doorbraak. Bijna 50 jaar en meer dan 50 romans later is Kadare nog steeds actief. Deze klassieker van de Europese literatuur wordt terecht terug uitgegeven. Ismail Kadare verdient veel meer erkenning in Nederland en Vlaanderen.

Lees verder

Mars tegen seksueel geweld in Gent, luister naar hun eisen

De groep mensen die afgelopen zondag op straat kwam tegen seksueel geweld was groot. Eva D. van Meldet, een Gent-based onafhankelijke organisatie die vecht tegen seksuele intimidatie en geweld, slachtoffers begeleidt en de mars op poten zette, vertelt. “De getuigenissen bleven maar komen, het zijn er zo veel. Wij zijn al aan het werk, maar de politiek praat over plannen die ze in de toekomst pas zullen uitwerken.”

Lees verder

Crypto-koninginnen: vrouwen bestormen de blockchain-wereld

Een groeiend aantal vrouwelijke kunstenaars, investeerders en verzamelaars omarmen cryptovaluta en NFT’s. Ze hopen zo de genderkloof in de blockchain-wereld te dichten. 

Lees verder

Tegengas neemt eerst juridische stap tegen gascentrales

Tegengas zet vandaag een eerste stap in het aanvechten van de vergunningen voor nieuwe fossiele gascentrales. Advocatenkantoor Equal Partners ontwikkelde een drietal juridische argumenten die zijn toegevoegd aan een beroepschrift dat omwonenden gisteren indienden bij de Raad van State​​​​​​​ tegen de vergunning voor een nieuwe gascentrale in Seraing. Tegengas bereidt zich daarnaast voor op juridische procedures tegen de vergunningen voor de gascentrales in Les Awirs en Vilvoorde.

Lees verder

Ecologische transitie: waar blijven de militairen?

De politieke wereldleiders zijn in Glasgow om tot een klimaatakkoord te komen. Over één aspect wordt hardnekkig gezwegen: het militaire. Wist je dat het leger VS meer CO2 uitstoot dan een land als Zweden? Daarnaast is er een gevaarlijk nucleair opbod bezig in het Midden Oosten.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Zuhal Demir moet haar verantwoordelijkheid opnemen

Youth for Climate, gesteund door de Klimaatcoalitie hield vandaag een actie voor het kantoor van Vlaams minister van Milieu Zuhal Demir in Sint-Joost-ten-Node. Met de actie willen ze hun  woede tonen na de weigering door de minister van de Milieu om deel te nemen aan de High Ambition Coalition, voorgesteld door The Republic of the Marshall Islands(RMI). 

Lees verder

De rol van vakbonden op COP26

We duiken week twee in op de #cop26. Een van dé thema's zal zijn: hoe zorgen we ervoor dat het klimaatbeleid sociaal rechtvaardig wordt? Yelter Bollen  sprak met Bert De Wel van ITUC (International Trade Union...

Lees verder

Regularisatie: terug naar af?

Op vrijdag 5 november viel Fethi, een arbeider zonder papieren, van de steiger. Slachtoffer van een arbeidsongeval, bevindt hij zich nu zonder enige oplossing. Na een lange periode waarin de kwestie van de regularisatie in de schijnwerpers stond: terug naar af?

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium