Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

"Stop de oorlog in Oekraïne", zeggen 66 landen op VN-Algemene Vergadering

De meeste wereldleiders veroordeelden tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties eind september de Russische invasie van Oekraïne. Wat de VS echter niet vermelden, is dat de leiders uit 66 landen, voornamelijk uit het Zuiden, in hun toespraken tijdens de vergadering van de VN ook dringend opriepen tot diplomatie en vreedzame onderhandelingen voor het beëindigen van de oorlog, zoals het VN-Handvest vereist.

Lees verder

Over goede annexaties (de onze) en slechte (de hunne)

Met de annexatie van (delen van) vier Oekraïense provincies drijft Russisch president Poetin de spanning verder op. Deze beslissing schendt het internationaal recht en moet veroordeeld worden. Jammer genoeg heeft het Westen geen moreel recht van spreken. Alleen het Zuiden heeft dat, veroordeelt deze annexatie dan ook maar weigert nog steeds zich bij de sancties van het Westen aan te sluiten. Integendeel, reeds 66 VN-lidstaten hebben opgeroepen tot onmiddellijke onderhandelingen.

Lees verder

Middenveld bezorgd over decreet Vlaams Mensenrechteninstituut, na negatieve evaluaties en waarschuwing Raad van State

Vandaag bespreekt en stemt het Vlaams Parlement het oprichtingsdecreet van het Vlaams Mensenrechteninstituut. De nieuwe instelling moet UNIA vervangen voor de strijd tegen discriminatie in Vlaamse beleidsdomeinen zoals wonen, onderwijs en welzijn. Ondanks gefundeerde kritiek uit verschillende hoeken zet de Vlaamse Regering haar plannen door.

Lees verder

Topman B'Tselem: “Israël treedt Europese waarden met de voeten en krijgt bevoorrechte handelsrelatie in ruil"

“Door de internationale straffeloosheid is er in Israël weinig verzet tegen de bezetting”, zegt Hagai El-Ad, de topman van B’Tselem. Deze oudste Israëlische mensenrechtenorganisatie stelt mensenrechtenschendingen aan de kaak in de Palestijnse Bezette Gebieden - de Westelijke Jordaanoever, Gaza en Oost-Jeruzalem. Na een bewogen jaar waarin de Palestijnse Al-Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh werd doodgeschoten en het geweld sterk oplaaide, maken we met hem een stand van zaken op van hét politieke kruidvat van het Midden-Oosten.

Lees verder

Hal Ashby’s ‘Coming Home’: De blik van een rebels outsider

“Hal Ashby was een hippie voor er hippies waren,” zegt DoP Haskell Wexler op de Blu-ray van de markante Vietnamfilm ‘Coming Home’, “hij stond voor ‘make love, not war’.” De rebelse Amerikaanse filmmaker is aan herontdekking toe, net als dit Oscarbekroond liefdesverhaal uit 1978 dat pionierde door te focussen op de trauma’s van Vietnamveteranen. Humanistische cinema gedragen door het anti-oorlogsengagement van de makers, van Wexler over Jane Fonda tot Ashby, en door een memorabele vertolking van Jon Voight.

Lees verder

Amper 10 procent vrouwen op Algemene Vergadering van de Verenigde Naties

De recente Algemene Vergadering van de Verenigde Naties maakt pijnlijk duidelijk dat vrouwelijke leiders nog een lange weg te gaan hebben om gelijk vertegenwoordigd te zijn op het politieke wereldtoneel: van de 190 voorname gasten en sprekers waren er slechts 23 vrouw.

Lees verder

Britse universiteit bant rekruteerders voor fossiele bedrijven

De Birkbeck University of London laat fossiele bedrijven niet langer toe om werknemers te zoeken op de universiteit. Het is een overwinning voor een studentencampagne die ook tientallen andere Britse universiteiten onder druk zet.

Lees verder

Bitcoin wordt niet groener, integendeel

De ecologische voetafdruk van Bitcoin is sinds 2016 flink toegenomen, blijkt uit Amerikaans onderzoek. De munt creëert soms meer schade dan hij zelf waard is.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Samenvattende tekst over Leuvense klimaatbeleid (8)

Dit is de achtste voorbereidende tekst voor het Groot Klimaatdebat op vrijdag 30 september 2020 in het Groot Ongelijk, Diestsesteenweg 97, Kessel-Lo waarbij vanaf 20h experten (Serge Degheldere, Tine Hens, Nick Meynen, YvesVandenbosch) in debat gaan met gemeenteraadsleden (milieuschepen David Dessers, Bert Cornillie, Zeger Debyser, Line De Witte).

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium