Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Het fabeltje van krapte op arbeidsmarkt doorprikt

Je hoort het dagelijks. Om de kosten van de sociale zekerheid en de vergrijzing te kunnen blijven financieren, zijn meer mensen aan de slag dé oplossing. Dat is waar als het over jobs zou gaan met een volwaardig loon waarop een volledige sociale bijdrage wordt betaald. Maar de realiteit ziet er anders uit. De partijen die méér werk beloven willen allemaal méér flexibiliteit, minder volwaardige jobs en lagere sociale bijdragen.

Lees verder

Paul Verhaeghe: Waarom het goed nieuws is dat we voor grootste probleem in geschiedenis van onze soort staan

Hoe ziet de economie van de toekomst eruit? Maakt het een goed leven voor iedereen mogelijk binnen de grenzen van de planeet? Hoe kunnen we solidair zijn met de toekomstige generaties? Vanuit die vragen organiseerde denktank Oikos 28 januari 'The New Eco-nomics' in de Vooruit om haar 10-jarig jubileum te vieren. Psychoanalyticus Paul Verhaeghe is een van de sprekers die antwoord poogt te geven op deze vragen.

Lees verder

Saudi-Arabië gebruikt Speciaal Strafhof om kritische stemmen mond te snoeren

De autoriteiten in Saudi-Arabië gebruiken het Speciale Strafhof als een instrument om elke vorm van kritiek systematisch te onderdrukken, ondanks al hun mooie woorden over hervormingen. Dit brengt Amnesty International aan het licht in een nieuw rapport.

Lees verder

De koffie is vaak beter dan het gesprek in Europese ondernemingsraden

Het was een zware dag voor de vakbondsvertegenwoordigers in de Schotse Hoover fabriek op 25 januari 1993. Zonder dat zij het wisten, en tegen hun eigen wil, zouden ze die dag een belangrijke stap zetten naar een sociaal Europa. 

Lees verder

Stroom voor 4.000 Schotse gezinnen uit zeewater

Getijdenturbines die energie opwekken uit de beweging van zeewater, hebben vorig jaar stroom geproduceerd voor 4000 Schotse gezinnen. De resultaten zijn hoopvol voor getijden als duurzame en betrouwbare energiebron voor de toekomst.

Lees verder

Anti-terrorismemaatregelen treffen te vaak kinderen

Anti-terrorismemaatregelen van overheden hebben te vaak een negatieve invloed op kinderen, stelt een rapport van de organisatie Watchlist on Children and Armed Conflict. 

Lees verder

Pete Buttigieg doet een 'Trump': 'winnen' met minder stemmen dan Bernie Sanders

Met een dag vertraging verklaren alle media in de VS Pete Buttigieg tot 'winnaar' van de eerste Democratische voorverkiezing in Iowa, ook al zijn de volledige resultaten nog steeds niet bekend en is het verschil met Sanders zeer klein. Het campagneteam van Bernie Sanders had zich voorbereid op sabotage door de Democratische partijtop en de mainstream media, maar dat het zo snel zou gebeuren verraste hen.

Lees verder

Wat klimaatverandering en kolonialisme met elkaar te maken hebben

Wat heeft klimaatopwarming met kolonialisme te maken? Het antwoord is éenduidig: alles. Onze inspanningen voor het klimaat moeten bijgevolg dekoloniaal zijn indien ze kans op slagen willen hebben. Want klimaatopwarming serieus nemen vereist niets minder dan de verandering van onze koloniale verhoudingen tot mens en natuur. Maar eerst: wat heeft klimaat in godsnaam met kolonialisme te maken?

Lees verder

Sid Lukkassen en de koortsdromen van alt right

De auteur van 'Avondland en Identiteit', Sid Lukkassen, wordt wel de ‘huisfilosoof’ van de FvD genoemd. Als intellectueel werk is zijn boek waardeloos, maar als voorbeeld van hoe belangrijk vrouwenhaat en complotdenken zijn voor uiterst rechts is het zeer geschikt. 'Avondland en Identiteit' is een boek over hoe vrouwen, met steun van de cultuur marxistische samenzwering, het Avondland vernietigen.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Klimaatjongeren zijn geen spijbelaars

Steun van grootouders nu meer dan ooit nodig Met grote teleurstelling nemen de Grootouders voor het Klimaat kennis van het standpunt van onderwijsminister Weyts i.v.m. de “klimaatspijbelaars”. Naar aanleiding van de aangekondigde klimaatstaking van morgen...

Lees verder

Wij tellen af naar 8 maart 2020 - Internationale dag van strijd voor vrouwenrechten

8 maart, Internationale Vrouwendag, wordt in België getrokken door de Wereldvrouwenmars en staat dit jaar in het teken van het belang van een sterke sociale zekerheid. De Vrouwenraad is erg vertrouwd met de sociale zekerheid...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium