Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Minderhedenforum krijgt gelijk bij Raad van State: beslissing Somers rond selectie participatieorganisatie geschorst

Het Minderhedenforum tekende op 17 november 2020 in alle discretie beroep aan bij de Raad van State om de beslissing te herzien van minister Somers. Die duidde op 9 november Join.Vlaanderen als kandidaat participatieorganisatie aan, en zette het Minderhedenforum zo buiten spel. De Raad van State heeft vandaag beslist dat de beslissing van minister Somers wordt geschorst: zowel de niet-selectie van het Minderhedenforum, als de selectie van Join.Vlaanderen.

Lees verder

E-M-E-R-G-E-N-C-Y: "Noch de natuur, noch ons lichaam, zijn een gebied van verovering"

25 november is de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen. Deze dag brengt miljoenen vrouwen, mannen en andere genderidentiteiten over de hele wereld bijeen om alle vormen van seksistisch geweld aan de kaak te stellen en te protesteren tegen de medeplichtigheid en passiviteit van veel regeringen ten aanzien van dit geweld.

Lees verder

VUB-gastdocent Djalali dreigt geëxecuteerd te worden

De Iraans-Zweedse spoedarts Ahmadreza Djalali telefoneerde deze ochtend naar zijn echtgenote Vida Mehrannia met de alarmerende boodschap dat hij afscheid moest nemen. Hij werd in afzondering geplaatst en ingelicht dat hij snel geëxecuteerd zou worden. Amnesty International is diep verontrust en dringt er bij de Iraanse autoriteiten op aan om dr. Djalali niet te executeren en hem vrij te laten.

Lees verder

Crisis FvD is niet het einde van de fascistische dreiging

Maandag 23 november kondigde Thierry Baudet aan zich terug te trekken als lijsttrekker van FvD. Een groep partijprominenten had Baudet onder grote druk gezet om zijn jeugdbeweging te ontbinden en zijn vertrouweling Freek Jansen te laten vallen, nadat andermaal was gebleken dat neonazisme onder zijn leiding alle ruimte kreeg binnen de Baudetjeugd.

Lees verder

Fysiek en seksueel geweld tegen vrouwen: cultuur of wet?

‘Polen trekt zich terug uit Istanbul-conventie’, ‘Ilse Uyttersprot lang niet enige dodelijke slachtoffer van partnergeweld’, ‘Hier zijn er ruim dubbel zoveel meldingen van huiselijk geweld sinds lockdown’: de koppen liegen er niet om, huiselijk geweld is een omvangrijk probleem. Naar aanleiding van Internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen geef ik een stand van zaken, bekijk ik of er beterschap is en wat de overheid kan doen.

Lees verder

VUB zet schouders onder actie van Amnesty International om dreigende executie Ahmadreza Djalali tegen te gaan

VUB-rector Pauwels dringt ook aan op reactie van Belgische overheid en Europese Unie.

Lees verder

Campagne Rosa protesteert: "Stop seksistisch en LGBTQI+foob geweld!"

  Seksistisch en LGBTQI+foob geweld is een groot maatschappelijk probleem. Meer dan een derde van de vrouwen en meer dan...

Lees verder

De ‘Huts Tower’ is een verrijking, maar voor wie?

Fernand Huts is een man met een missie, geen gewone filantroop. Robrecht Vander­beeken vraagt zich af wat en wie de havenbaas wil bereiken met zijn nieuwe cultuurtoren. Cultuurmanagers en kunstenaars riskeren verstrikt te geraken in een collusiecultuur.

Lees verder

Cinema@home: Reis rond de wereld in 7 films

De magie en charme van samen in een donkere zaal naar films kijken op een groot wit doek blijft. Dat bewees Film Fest Gent. Maar zolang de bioscopen gesloten zijn zullen filmliefhebbers het moeten doen met bubbelkijken op kleinere schermen. Gelukkig zorgen zowel fysieke dragers als video on demand-platformen voor voldoende interessant filmvoer. Al is het niet altijd evident om het kaf van het koren te scheiden en lijkt het online gebeuren wat op een labyrint. Maar de zevende kunst heeft nog altijd meer in petto dan het popcorn entertainment van de grote streaming-spelers. Ten bewijze deze reis rond de wereld in zeven films.

Lees verder

Biden won. Wat nu, Latijns-Amerika?

Ook in Latijns-Amerika kijkt men met enige verbazing naar het schouwspel van de Amerikaanse verkiezingen. Biden staat zeker voor een andere stijl dan Trump. Of zijn beleid tegenover Latijns-Amerika zal verschillen van dat van Trump en zijn voorgangers Obama, G.W. Bush en Clinton durft men in het andere Amerika betwijfelen. Ten gronde verandert er volgens Argentijns socioloog Atilio Borón niets met de nieuwe president in Washington.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

1 fietsdode om de 5 dagen: Is dat het nieuwe normaal?

Minder doden en gewonden op onze wegen tijdens de eerste 9 maanden van het jaar, zo kopt de nieuwe verkeersveiligheidsbarometer van VIAS vandaag. Minder verkeer door de lockdown speelt zeker een grote rol. Positief, toch? Niet als we naar de cijfers voor de fiets kijken. “In Vlaanderen valt vooral op dat er tijdens de zomermaanden meer fietsdoden waren. Er vielen 17 fietsdoden in het derde trimester, het hoogste aantal sinds 2014.”

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium