Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Treinramp Griekenland vertoont akelige gelijkenis met Buizingen 2010

Het is nog te vroeg om iets te zeggen over de directe oorzaken van de treinramp in Griekenland, waar nu eerst alle aandacht gaat naar de opvang van de gewonden en van de families van de overledenen. De echte oorzaken zijn echter al vrij duidelijk. De spoorvakbonden klagen al jaren de verwaarlozing van het spoornet aan, tekort aan treinen en personeel, gebrek aan onderhoud. Klinkt bekend.

Lees verder

Lang vermoed en nu bewezen: ontbossing leidt tot minder regen

Ontbossing in de tropen leidt lokaal tot vermindering van de neerslag. Dat werd al lang vermoed, maar is nu ook bewezen in een Britse studie.

Lees verder

Kantelende wereldverhoudingen: naar een federatie tussen drie Afrikaanse landen?

In het Afrika van vandaag onderscheiden zich twee wegen: die van het neokolonialisme en de afhankelijkheid van het Westen enerzijds of die van zelfbeschikking en echte onafhankelijkheid anderzijds. Die tegenstelling is recent naar boven gekomen naar aanleiding van de wens van Mali, Burkina Faso en Guinee om nauwer te gaan samenwerken en zich te onttrekken aan de invloed van Frankrijk.

Lees verder

Democratie en het Verhaal van Vlaanderen

In een aflevering van het Verhaal van Vlaanderen kijkt Tom Waes kritisch terug op de miserabele omstandigheden tijdens de industriële revolutie. De reden: de werkende bevolking werd niet vertegenwoordigd in het parlement omwille van het cijnskiesstelsel. Maar, is het nu zoveel beter?

Lees verder

Amper geld voor Jemen: "Wereld is het land vergeten"

De donorconferentie voor Jemen heeft een teleurstellende 1,2 miljard dollar opgeleverd, een kwart van wat er in realiteit nodig is. Twee derde van de Jemenieten overleeft enkel van humanitaire hulp.

Lees verder

Noam Chomsky: “Respectabele intellectuelen poetsen de schoenen van de machtigen”

Op 23 februari 2023 gaf Noam Chomsky ons zijn visie op de oorlog in Oekraïne en hoe de zelfverklaarde experten daar over spreken. “Een respectabel intellectueel poetst de schoenen van de machtigen. Europese intellectuelen praten Washington naar de mond zoals communistische intellectuelen in de satellietstaten Moskou naar de mond praatten tijdens de communistische periode.”

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Koen Hermans (KU Leuven) pleit voor gratis straatjuristen om kansarmen bij te staan

Op 3 februari organiseerde ik in Het Groot Ongelijk in Kessel-Lo een debat over het Leuvense armoedebeleid met 4 politici (Bieke Verlinden, Fons Laeremans, Quinten Walraevens en Katia Warny) en 3 experten (Koen Hermans, Lieven Verlinde en Karin Verelst) in het panel.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium