Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Nog steeds bomen gekapt in beschermde bossen, maar tempo vertraagt

Als natuur de status heeft van beschermd gebied wordt er minder ontbost, maar helemaal stilvallen doet de houtkap zelden. Dat blijkt uit een analyse van 18.000 natuurgebieden in 63 landen.

Lees verder

Braziliaans president Bolsonaro weigert alle Covid19-vaccins behalve Astra-Zeneca

President Jair Bolsonaro van Brazilië weigerde meerdere beschikbare Covid-19-vaccins tegen COVID-19 aan te schaffen. De federale regering liet aanbiedingen onbeantwoord van het eigen onderzoeksinstituut Butantan, het grootste biologisch onderzoekscentrum van Latijns-Amerika en de meest gerenommeerde producent van vaccins op het continent.

Lees verder

VS kijken niet passief toe op mogelijke electorale overwinning links in Ecuador

Op 7 februari 2021 behaalde links kandidaat Andrés Arauz de meeste stemmen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Ecuador. De VS willen niet passief toekijken tot de tweede ronde op 11 april. Via de Organisatie van Amerikaanse Staten eisen zij een hertelling. Of een tweede Bolivia-scenario-2019 gaat lukken is onzeker, maar de VS en de Ecuadoraanse elite zijn niet van plan zich hier zomaar bij neer te leggen.

Lees verder

De kosten van tewerkstelling

Politici, opiniemakers en economen zijn het zelden eens over hun visies omtrent mens en maatschappij. Echter, op één vlak - tewerkstelling - is er meestal een oorverdovende consensus. Meer mensen moeten ‘aan de slag’ of ‘geactiveerd worden’, ofte: de werkgelegenheidsgraad moet omhoog. Maar is dit ’tewerkstellingsfetisjisme’ wel altijd de weg vooruit? Moeten we ‘arbeidsmarktspecialisten’ met andere woorden wel altijd blindelings vertrouwen in hun visies?

Lees verder

Burgerbewegingen maken op verjaardag Ringland balans op van vier jaar Toekomstverbond

Om alle werken voor de heraangelegde, volledig overkapte Ring binnen de afgesproken termijn vergund en gerealiseerd te krijgen, mag geen tijd meer verloren gaan. De Antwerpse burgerbewegingen Ademloos, Ringland en stRaten-generaal eisen dat nú alles in het werk gesteld wordt om in de eerste fase (de Oosterweelwerf) het noordelijke deel van de Ring meteen volledig mee te overkappen. Ook het voorbereidende werk voor de overkapping van de zuidelijke Ring verdraagt geen uitstel meer, net zomin als het Haventracé. Daarnaast zijn ook investeringen in duurzame mobiliteit hoognodig. En de beloofde ‘Werkgemeenschap’ moet dringend operationeel worden om de coördinatie van alle projecten van het Toekomstverbond beter te managen.

Lees verder

'Vrouwen vingen het werk op tijdens de coronacrisis, soms betaald, vaak onbetaald'

Volgens Aurélie Leroy, historica en onderzoekster aan het Centre Tricontinental (CETRI), brengt de crisis de tegenstrijdigheden van het neoliberale kapitalistische systeem aan het licht. Dit maakt zichtbaar hoe vrouwen sleutelposities in het economisch systeem innemen en onmaskert de patriarchale dynamiek en het gendergeweld in onze samenleving. Een interview door journaliste Sarah Benichou.

Lees verder

Waarom de staking in India voorpaginanieuws zou moeten zijn: #IStandWithFarmers

Je ziet er niets over op televisie, maar momenteel vindt in India de grootste sociale beweging in de geschiedenis van de mensheid plaats. Meer dan 250 miljoen mensen legden er de afgelopen maanden meermaals het werk neer om respect te vragen en hun plaats in de samenleving op te eisen. Zo veel boze mensen, om spontaan vrolijk van te worden.

Lees verder

Inheemse ecosocialist krijgt VS-steun bij verkiezingen Ecuador

Yaku Pérez was de grote verrassing in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Ecuador op 7 februari 2021. In de peilingen nog weggezet als kansloos, miste hij uiteindelijk zeer nipt de strijd voor deelname aan de tweede ronde op 11 april. Wie is deze man en waarom geniet een zichzelf links noemend politicus de volle steun van bankiers en bedrijven in Ecuador en de VS? Er blijft heel wat verborgen achter de horizon bij deze man.

Lees verder

'Geef geen rotte frank aan kansarmen!'

Dat reclamebord werd afgelopen jaar op verschillende plaatsen in het gezicht van mensen in armoede geduwd in Antwerpen. Een van...

Lees verder

Godzijdank voor de vakbonden

Meer en meer poetshulpen worden richting armoede geduwd. Met gemiddeld 11,50 euro bruto per uur behoren de 145.000 dienstenchequewerknemers tot...

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

De omstandigheden menselijk maken

De coronapandemie legt genadeloos bloot hoe veertig jaar neoliberalisme onze economie en samenleving heeft verzwakt. Vier boeken, twee uit Nederland, twee uit België, zien de coronacrisis als een kans om te komen tot een andere, betere wereld. Hoe overtuigend zijn de oplossingen die zij aandragen?

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium