Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

#6: Oekraïners eerst??

De oorlog in Oekraïne is in zijn vierde maand. Dat we niet alle mensen op de vlucht gelijk behandelen is pijnlijk duidelijk geworden en het enthousiasme waarmee burgers Oekraïnse vluchtelingen initieel opvingen heeft ondertussen vaak plaats gemaakt voor nuchterheid en vraagtekens. Onderzoekster en docente sociaal werk Mieke Schrooten, die in zich haar onderzoek onder andere focust op (trans)migratie, schuift deze aflevering aan tafel bij host Thjoi Ng Sauw om het er uitgebreid over te hebben.

Lees verder

Over de Peace Summit (vredestop) in Madrid

Tijdens het weekend van 24 tot 26 juni trok een delegatie van Intal Globalize Solidarity naar Madrid voor de Peace Summit. Samen met vredesactivisten van over de hele wereld maakten ze een vuist tegen oorlog, militarisering en de NAVO.

Lees verder

ACV-ABVV-ACLVB hebben redelijke argumenten om wijziging loonnormwet te eisen

Met een gemeenschappelijke petitie wisten de vakbonden ACV, ABVV en ACLVB een hoorzitting af te dwingen in de Commissie Sociale Zaken van de federale Kamer van Volksvertegenwoordigers. Daar verdedigden zij hun argumenten om een wijziging van de huidige loonnormwet te eisen. Die wet verhindert dat de lonen van de werkende mensen gelijke tred houden met de winsten die zij voor hun werkgevers produceren.

Lees verder

Omwille van Oekraïne? Dit heeft de NAVO reeds tien jaar geleden gepland

Alle conservatieve krachten staan klaar om opnieuw zware sociale inleveringen te eisen van ons allemaal, ook zogezegd voor onze veiligheid. De oorlog in Oekraïne is erg, we moeten die mensen helpen, maar vergis je niet. Deze aangroei van het militair budget werd reeds jaren geleden voorbereid en gepland en gaat ten koste van onze sociale welvaart en ons klimaat.

Lees verder

De speech die Congo zijn waardigheid teruggaf

Het archief van de Société Générale gaf in 2015 Lumumba’s epische toespraak van 30 juni 1960 prijs. Weinig speeches markeren een historische periode zoals de redevoering van de Congolese premier Patrice Lumumba op 30 juni 1960, de dag dat de Belgische kolonie onafhankelijk werd.

Lees verder

Bangladesh getroffen door ergste overstromingen sinds mensenheugenis

Het noordoosten van Bangladesh wordt getroffen door de ergste overstromingen in decennia. Volgens het Rode Kruis zijn schatting 7,2 miljoen mensen getroffen, en de nood aan onderdak en noodhulp is groot.

Lees verder

G7 en de NAVO, één front tegen China?

De VS willen hun bondgenoten in de G7 en in de NAVO overhalen om zich te verenigen tegen China. Ze willen een financieel-economische concurrent creëren voor het Belt and Road Initiative en de NAVO omvormen tot een militaire macht die ook in Azië opereert. Zowel de G7 als de NAVO gaan daarbij op zoek naar nieuwe partners voor hun campagne om China dwars te zitten en in een dwangbuis te stoppen.

Lees verder

Spaanse regering komt met versoepeling gender-regels voor jongeren

De Spaanse ministerraad keurde maandag een wetsontwerp goed dat de rechten van minderjarige trans personen fors zou uitbreiden.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Dienstmaagden voeren actie voor recht op abortus

Donderdagavond 30 juni voerden ‘dienstmaagden’ om 19 uur actie op de Grote Markt tegen de beslissing van het Hooggerechtshof in de VS om het nationale recht op abortus af te schaffen. “Het kostuum van de serie ‘The Handmaid's Tale’ groeide wereldwijd uit tot symbool voor vrouwenrechten. We hebben iedereen opgeroepen om met protestborden of verkleed als dienstmaagd naar de markt te komen. Vrouwenrechten zijn geen pasmunt voor regeringen. Niet in de VS, niet in België, nergens”, aldus Jessica Testaert van initiatiefnemer Collecti.e.f 8 Maars Sint-Niklaas.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium