Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Gebruik woord ‘apartheidsregime’ in talkshow Op1 wijst op verschuiving in Nederlandse berichtgeving over Palestina

In de talkshow Op1 op de Nederlandse publieke omroep NPO gebruikte presentatrice Natasja Gibbs onlangs het woord ‘apartheidsregime’ bij een vraag over Israëls beleid ten aanzien van Palestijnen. De NPO-ombudsman kreeg daarop talloze klachten binnen. Deze kijkers vonden dat Gibbs dit niet als een feit had mogen brengen. Hoog tijd dat de rapporten van mensenrechtenorganisaties nog eens boven worden gehaald. Maar tegelijkertijd legt dit voorval duidelijk het probleem rond woordkeuze in onze media bloot als het gaat om Israël en Palestina.

Lees verder

Het machtsmisbruik van de universitaire cashkoeien

De concurrentiële logica van de financiering van onze universiteiten fungeert als voedingsbodem voor machtsmisbruik. Indien we willen dat grensoverschrijdend gedrag door machtige proffen stopt, moeten we hun dominante positie onmogelijk maken.

Lees verder

Noam Chomsky sprak met De Wereld Morgen over Oekraïne: "Enige uitweg is onderhandelen, dat of totale oorlog"

Noam Chomsky sprak in 2022 een uur lang met Lode Vanoost over meerdere onderwerpen. Het werd onze meest bekeken video van vorig jaar. We hernemen thematische onderdelen van dit gesprek, te beginnen met zijn kijk op de Russische invasie in Oekraïne (gesprek van 19 minuten).

Lees verder

Nationale manifestatie op 26 februari: 'Stop oorlog in Oekraïne'

33 organisaties van het platform Europa voor Vrede en Solidariteit lanceren een oproep voor een nationale manifestatie op zondag 26 februari 2023 te Brussel. Het is dan een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. De oorlog in Oekraïne zorgt voor onnoemelijk veel menselijk leed en materiële schade. Het platform roept op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en onderhandelingen. In hetzelfde weekend zullen er in verschillende Europese hoofdsteden manifestaties plaatsvinden onder de noemer “Europe4Peace”.

Lees verder

#12: Nooit meer koloniaal!

Aangespoord door nooit geziene demonstraties en debatten over Black Lives Matter en dekolonisering, kwam er een parlementaire commissie over het koloniale verleden van België in Centraal-Afrika. De verwachtingen waren hoog, het resultaat viel tegen. "Hoe kan dekoloniseren beter?", vroeg onze host Tjhoi aan Lieven Miguel Kandolo, auteur, activist, adjunct-coördinator bij JES vzw en co-voorzitter Hand in Hand tegen Racisme. Het werd een boeiend gesprek over de dekolonisatie van de Congocommisie.

Lees verder

Doomsday Clock waarschuwt voor toenemende nucleaire dreiging: 't is 90 sec voor twaalf

De dreiging van kernwapens is nooit eerder zo groot geweest als nu. Al 75 jaar stellen wetenschappers en experts van de 'Bulletin of Atomic Scientists' jaarlijks de Doomsday Clock in. De Doomsday Clock bepaalt symbolisch hoe dicht we staan bij de ondergang van de mensheid. De grootste gevaren zijn kernwapens en de klimaatverandering. Nooit eerder stond de klok zo dicht bij middernacht als vandaag.

Lees verder

Natuur- en milieuorganisaties dagvaarden Vlaamse Regering in Pesticidenzaak

Bond Beter Leefmilieu, Natuurpunt, WWF, Velt en Dryade dagvaarden de Vlaamse regering. In belang van onze burgers en natuur moeten er dringend omvangrijke bufferzones komen rond huizen, scholen, crèches, waterlopen en natuur- en waterwingebieden. Naar schatting wordt zo 35% van Vlaanderen pesticidenvrij. De organisaties gaven eind oktober de Vlaamse regering een maand om de Vlaamse regels in lijn te brengen met de Europese regelgeving, maar kregen hierop geen toereikende reactie.

Lees verder

Antwerpenaren geven opnieuw pen aan stadsdichters

Eind 2022 gaf het Antwerpse stadsbestuur, na het collectieve ontslag van de stadsdichters, te kennen geen initiatief meer te nemen rond het stadsdichterschap. Veel Antwerpenaren vonden dat jammer. Met de steun van de brede culturele sector, het Antwerpse middenveld en Antwerpse creatieve ondernemers kreeg het stadsdichterschap vandaag – op Gedichtendag – een doorstart. Tientallen Antwerpenaren gaven symbolisch een pen aan ex-stadsdichters Lotte Dodion, Ruth Lasters, Proza-K en Lies Van Gasse en stelden hen zo opnieuw aan als Antwerpse stadsdichters.

Lees verder

SamPol viert 30 jaar met sterk dossier over rijkdom en ongelijkheid (én met werkbare remedies)

Het thema van jubileumnummer Januari 2023 van maandblad Samenleving&Politiek (SamPol) kon niet beter vallen dan nu. Met 21 bijdragen mag dit het ultieme dossier over maatschappelijke ongelijkheid worden genoemd, over de échte oorzaken van extreme rijkdom en over werkbare remedies, die wel degelijk haalbaar zijn. "Het is louter een kwestie van politieke wil"

Lees verder

‘Extreme rijkdom is pure verspilling’

Volgens een Nederlands onderzoek is een vermogen van 2,2 miljoen euro zowat de grens waarop rijkdom niets meer toevoegt aan iemands leven en we moeten beginnen denken aan herverdeling. ‘Stel een grens aan extreme rijkdom’, volgens politiek filosoof Dick Timmer in gesprek met Wim Vermeersch, hoofdredacteur van SamPol.

Lees verder

Is de Derde Wereldoorlog begonnen?

De Franse intellectueel Emmanuel Todd stelt dat de proxy-oorlog in Oekraïne het begin is van WO III. Deze oorlog is existentieel voor zowel Rusland als de VS. En voor Europa betekent dit conflict een inperking van de soevereiniteit. Todd is een vooraanstaand historicus die reeds in 1976 het einde van de Sovjet-Unie voorspelde.

Lees verder

Milieubewegingen en omwonenden stappen mee in strafzaak tegen 3M

Multinational 3M blijft met de voeten slepen in de aanpak van het PFAS-milieuschandaal. Ondanks het feit dat 3M eind 2025 met PFAS zal kappen, ontkent het bedrijf nog steeds de gezondheidsimpact van de ‘forever chemicals’. Het houdt zich ook niet aan zijn verplichtingen rond de opkuis van haar vervuiling. Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace België en bewonerscollectief Grondrecht hebben er genoeg van en stellen zich burgerlijke partij in de strafrechtzaak die loopt tegen 3M.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Appartementenbouw als publieke zaak 

We kennen allemaal meerdere werven in onze omgeving waar bouwvakkers, achter met reclame voor de projectontwikkelaar bespande bouwhekken, in weer en wind bezig zijn met het optrekken van appartementen. Weer een lapje grond dat wordt bezet met fantasieloze appartementen, met één, twee of drie slaapkamers – zo u wenst – om dan te worden verkocht aan gepeperde prijzen. ‘Marktconform’ zegt men dan, maar wie kan dat eigenlijk betalen, zo’n nieuwbouwappartement? De doelgroep is steeds opnieuw dezelfde. Diversiteit nul. 

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium