Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Chomsky en Waterstone: consequenties van het kapitalisme en mogelijke wegen tot verzet

Noam Chomsky en Marv Waterstone schreven hun lezingen aan de University of Arizona neer in 'Consequences of Capitalism - Manufacturing Discontent and Resistance'. Zij vatten het wereldsysteem samen en geven aan hoe het verzet ertegen vorm kan krijgen. Twee zaken zijn primordiaal: maatschappelijk verzet van derdewereldorganisaties over klimaatactivisten tot vakbonden (en alles daar tussenin) moet zich verenigen en dat verzet moet preventief inschatten hoe het systeem op hun verzet zal reageren.

Lees verder

Rijkdom: Hoeveel ongelijkheid is nog verantwoord?

“Er zijn zo van die essays die op het juiste moment komen”, stelt psycholoog Paul Verhaeghe over het boek 'Rijkdom – Hoeveel ongelijkheid is nog verantwoord' van Ingrid Robeyns, hoogleraar ethiek van instellingen aan de Universiteit Utrecht. Verschenen voor de pandemie toesloeg, komt haar boek twee jaar na publicatie nog steeds “op het juiste moment”.

Lees verder

David Graeber: we missen zijn analyse, zijn spitsvondigheid, zijn menselijkheid

Op 12 februari 2021 zou antropoloog en activist David Graeber 60 jaar geworden zijn, als hij ons niet onverwacht was ontvallen op 2 september 2020. Zijn onschatbare waarde als kritisch analist blijkt uit deze video voor de alternatieve nieuwssite DoubleDownNews, waarin hij gevat het verschil uitlegt tussen beweerd 'Corbyn-antisemitisme' van de mainstream media en écht antisemitisme.

Lees verder

Zal Internationaal Strafhof VN eindelijk Israëlische oorlogsmisdaden oordelen?

Het Internationaal Strafhof heeft zichzelf bevoegd verklaard om onderzoek te verrichten naar oorlogsmisdaden in de Palestijnse bezette gebieden. Voor deze erkenning hebben de Palestijnen tientallen jaren gestreden. Of het tot effectieve vervolging van personen zal komen is onzeker, gezien de bestaande machtsverhoudingen, maar dit is in ieder geval een zeer belangrijke symbolische overwinning en een verdere stap naar gerechtigheid voor het Palestijnse volk.

Lees verder

Deepfake video van Jambon onthult inzet Vlaamse wapens in conflictgebieden

Vredesactie lanceerde vandaag een opmerkelijke video. Daarin zegt Vlaams minister-president Jambon waar de Vlaamse wapens terechtkomen, van Turkije tot Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Lees verder

“We moeten dringend onze universeel veronderstelde ecologie dekoloniseren”

Socioloog Bernard Duterme is directeur van het Centre Tricontinental (CETRI). In dit interview met het tijdschrift Equal Times doet hij een dringende oproep om de klimaatproblematiek niet langer te behandelen vanuit het keurslijf van het Westerse denkkader, maar vanuit het perspectief van de landen van het zuiden.

Lees verder

Verval en ondergang van het Amerikaanse Imperium

Amerikaans politiek activiste Medea Benjamin en journalist Nicolas J.S. Davies stellen vast dat het Amerikaanse leger en de CIA niet langer hun traditionele rol vervullen als wereldwijd wegbereider voor Amerikaanse multinationals. Buiten enkele wapenbedrijven verliezen de VS overal economisch terrein. Achttien jaar na de invasie is China de voornaamste handelspartner van Irak. De VS zijn het enige westerse land zonder universele gezondheidszorg. De helft van alle Amerikanen leven in armoede of op één maandloon ver van armoede. "Dit is een imperium in verval".

Lees verder

Wetteloze Limagroep slaagt er niet in regering Venezuela omver te werpen

Op 5 januari 2021 riep de 'Limagroep' landen over de hele wereld op om het pas verkozen parlement van Venezuela te "negeren", de zoveelste stap in de diplomatieke oorlog die door deze coalitie gevoerd wordt in strijd met de handvesten van VN en OAS (Organisatie van Amerikaanse Staten). Vijay Prashad en Carlos Ron stellen vast dat de groep zijn greep op Latijns-Amerika verliest en er alsnog niet in geslaagd is de regering van Venezuela omver te werpen, onder meer omdat ze zelf flagrant de regels van het VN-Handvest schendt.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Overheid, beloon auto-bezitters!

  Prachtig dat De Standaard dit weekend getuigenissen aan bod liet komen van mensen die leven zonder auto. Volgens het jongste Onderzoek Verplaatsingsgedrag uit 2019-2020 gaat het om bijna 16 procent van de gezinnen in...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium