Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Syrische slachtoffers tweemaal de klos

Niet alleen tienduizenden Turken, maar ook veel Syriërs die in de afgelopen jaren de grens overstaken naar Turkije om aan de burgeroorlog te ontsnappen, zijn nu plots weer dakloos. Zij worden daar nu geconfronteerd met een toenemende vijandigheid. Op maandag 6 februari vond de dodelijkste aardbeving sinds 1939 plaats in Zuidoost-Turkije en Noord-Syrië. De dodentol loopt op tot in de tienduizenden voor beide gebieden. Maar de Syrische vluchtelingen lijken tweemaal de klos te zijn.

Lees verder

Steun aan professor Stabel na extreemrechtse intimidatie

In augustus 2022 kreeg de historicus Peter Stabel, die lesgeeft aan de Universiteit Antwerpen, doodsbedreigingen van iemand die eist dat hij zijn lessen voortaan geeft door een extreemrechtse bril. Het incident is geen alleenstaand geval, maar maakt deel uit van een reeks van agressieve bedreigingen die vanuit rechts-extremistische en Vlaams-nationalistische hoek geuit worden aan academici en onderzoekers.

Lees verder

Bart Somers, beste burgemeester wordt slechtste Minister Binnenlands Bestuur

Vlaams Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) in de ban van Viktor Orbán? Die vraag stelt Gert Vlasselaer, stafmedewerker van het ACOD Lokale en Regionale Besturen. In een ver verleden was Somers nog de beste burgemeester (van Mechelen) ter wereld. Vandaag hengelt hij naar de titel van slechtste Vlaamse regionale minister van Binnenlands Bestuur. Een kijk op de echte beleidskeuzes geeft een heel ander beeld dan Somers' verhullende retoriek.

Lees verder

Asielzoekers weigeren voorstel voor tijdelijke opvang door Brussels Gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft 70 noodopvangplaatsen aangeboden aan de asielzoekers die momenteel het federale gebouw aan de Koning Albert II-laan bezetten. Alle bewoners van het gebouw hebben dit precaire aanbod geweigerd omdat het niet alleen tijdelijk is, maar ook slechts een gedeeltelijke toegang tot hun rechten garandeert. Zij eisen een garantie op een plaats in het netwerk van Fedasil en noodmaatregelen voor alle asielzoekers die momenteel op straat leven.

Lees verder

VN-rapporteur: strijd tegen terreur misbruikt om spyware en drones te promoten

Digitale technologieën om terreur te bestrijden worden misbruikt voor mensenrechtenschendingen in verschillende delen van de wereld. Dat heeft de Speciale VN-rapporteur rond Mensenrechten in Contraterrorisme gezegd voor de mensenrechtenraad.

Lees verder

De mythische 80 procent tewerkstelling

De regeringen willen tegen 2030 vier op de vijf Belgen aan het werk, maar volgens voorspellingen halen we dat niet. Experten pleiten er daarom voor in te zetten op onder meer betere kinderopvang, beter openbaar vervoer en volwaardige arbeidscontracten. Een hoge werkzaamheidsgraad volgt dan vanzelf, klinkt het.

Lees verder

‘Mi País Imaginario’ van Patricio Guzmán: Chili tussen tragedie en hoop

Met de camera in de hand legde de Chileense documentairemaker Patricio Guzmán zowel de sociale omwenteling van verkozen president Salvador Allende als de 11 september 1973 staatsgreep van militaire dictator Augusto Pinochet vast. De Chileense tragedie zou de rode draad door zijn oeuvre blijven. Met woede, pijn, verdriet en nostalgie als ondertoon. In ‘Mi País Imaginario’ komen voor het eerst opnieuw hoop en rebelse dromen in beeld.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

De liberale rechtsstaat als bescherming van de burgers: mythe of realiteit?

Hoe achter een schijn van vrijheid, gelijkheid en rechtszekerheid er in werkelijkheid macht, willekeur en onderdrukking schuil gaan.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium