Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Nieuw klimaatrapport: “Als we niet snel iets veranderen, halen we niet eens 2 graden”

Het is nu of nooit voor het klimaat. Als we niet snel handelen, beperken we de opwarming van de aarde niet tot 1,5 graad of halen we zelfs de 2 graden niet. Dat zijn de voornaamste conclusies van het nieuwste klimaatrapport van het IPCC. “De mens is verantwoordelijk voor klimaatverandering. Het is nu aan de mens om het tij te keren.”

Lees verder

De coronacrisis heeft de kinderlijke neigingen van de Westerse democratie pijnlijk blootgelegd

De corona-aanpak van de Westerse regeringen heeft alles van kinderlijk gedrag: hang naar onmiddellijke bevrediging en neiging om alles voor zichzelf te willen houden. Dat voorspelt weinig goeds voor de aanpak van de klimaatontaarding of een volgende pandemie.

Lees verder

"Het rijk der vrijheid - Brieven uit de toekomst": vaccin tegen het pessimisme van onze tijd

We schrijven mei 2068. De klimaatramp werd afgewend. Kernwapens en kernenergie bestaan niet meer. Nergens worden nog fossiele brandstoffen gebruikt. Alleen stokoude senioren nemen nog deel aan herdenkingen van de pandemieën van de jaren 20. Utopie of realiteit? 18 auteurs op leeftijd bij uitgeverij EPO blikken vanuit de sofa, warme deken over de benen, terug op hun verleden. Het is gelukt, en hoe! Een boodschap van hoop in bange tijden.

Lees verder

Grondrecht, Greenpeace en Thomas Goorden dienen milieustakingsvordering wegens PFOS-vervuiling Linkeroever

Zes inwoners van Linkeroever, Zwijndrecht en de omgeving van Antwerpen hebben samen met Greenpeace Belgium op vrijdag 6 augustus 2021...

Lees verder

Anti-LGBTQ+-wetten: Orbán niet van plan om in te binden

Hongaarse winkels kunnen binnenkort niet zomaar kinderboeken verkopen waarin holebi-personages voorkomen. Premier Viktor Orbán duwt opnieuw strengere regels door, die de winkels ertoe verplicht die boeken met een gesloten verpakking aan te bieden. Een zoveelste beperking rond holebi’s in Hongarije onder het mom van ‘kinderrechten’.

Lees verder

Greenpeace over IPCC-rapport: "Het is nu of nooit voor het klimaat"

Vanochtend hebben de wetenschappers van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) het eerste deel van hun zesde rapport publiek gemaakt. Het rapport vat de meest recente wetenschappelijke kennis over de klimaatopwarming samen en laat zich lezen als een waarschuwing aan de politieke wereld.

Lees verder

Welkom in het tijdperk van de niet te blussen branden

Dit jaar zien we wereldwijd enorme branden die land, bos en gemeenschappen verwoesten. Waarom komen deze catastrofale branden steeds vaker voor en wat zijn de gevolgen? Hoogleraar Fire and Global Change Victor Resco de Dios legt het uit.

Lees verder

Gent herdenkt atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki

Op 6 en 9 augustus 1945, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, werden de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki verwoest door twee Amerikaanse kernbommen. Niemand weet exact hoeveel mensen daarbij omkwamen, maar de meeste schattingen spreken over 250.000 doden. Deze aanslag tegen de mensheid wordt elk jaar herdacht in Japan en ver daarbuiten. In Gent gebeurde dat op zondag 8 augustus met muziek en woord in de Sint-Niklaaskerk en de traditionele tewaterlating van lampionnen aan de Korenlei.

Lees verder

IPCC trekt aan alarmbel: hopelijk hoort minister Zuhal Demir ze loeihard luiden

Het internationale klimaatpanel IPCC lanceert vandaag opnieuw een alarmerend rapport. De opwarming van de aarde gaat steeds sneller. Zonder drastische actie is de doelstelling om de opwarming te beperken tot 1,5° of zelfs 2° Celsius onhaalbaar. Hoog tijd dat Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir haar verzet tegen meer klimaatambitie staakt. 

Lees verder

Nederlandse coalitie neemt initiatief tot appèl aan 50 wereldleiders voor vleestaks

De Nederlandse TAPP-coalitie (True Animal Protein Price Coalition), die zich inzet voor een transitie van dierlijk naar plantaardig eiwit, heeft met steun van Eosta en een snel groeiend aantal partners een ambitieuze actie opgezet om de regeringsleiders van 50 landen op te roepen tot het invoeren van een vleestaks die is gebaseerd op True Cost Accounting. Het geld dat dit oplevert, moet besteed worden aan het goedkoper maken van plantaardige voeding en het ondersteunen van boeren. De voordelen voor volksgezondheid en klimaat lopen in de miljarden.

Lees verder

WWF start noodcampagne voor branden-catastrofe in Griekenland en Turkije

WWF start een noodcampagne voor Griekenland en Turkije. Beide landen worden momenteel getroffen door honderden branden. Veel ooit groene bossen zijn in rook opgegaan, honderden huizen zijn afgebrand en al 78 mensen verloren het leven. Voor de rijke biodiversiteit in de getroffen regio’s zijn de branden een catastrofe, met diersoorten die nergens anders ter wereld voorkomen.

Lees verder

IPCC luidt alarmbel in aanloop naar klimaattop Glasgow

Vandaag publiceerde het VN Klimaatpanel (IPCC) het eerste luik van haar nieuwe rapport. De Klimaatcoalitie reageert en roept op tot een massale mobilisatie op zondag 10 oktober. Hoog tijd voor concrete actie, er is geen tijd meer voor loze beloftes.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Overstromingen: Burgergroeperingen roepen autoriteiten op om solidaire vrijwilligers te betrekken bij coördinatie van humanitaire hulp

Het collectief Citizens Can, bestaande uit een groot aantal burgers en groeperingen uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië die hulp bieden aan slachtoffers van de overstromingen, bundelt vandaag zijn krachten. Concreet vragen zij een ontmoeting met de twee bijzondere commissarissen die door de Waalse regering werden aangesteld, Catherine Delcourt en Sylvie Marique.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium