Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

"Gewoon door het houden van verkiezingen wint Venezuela al"

Op 6 december 2020 gaan er parlementsverkiezingen door in Venezuela. Volgens de VS, daarin gevolgd door de EU, zijn eerlijke verkiezingen onder het huidige 'regime' niet mogelijk. Vijay Prashad heeft een heel andere lezing van de situatie ter plaatse. De oppositie tegen huidig president Maduro is verdeeld tussen zij die soeverein politieke oppositie willen voeren en zij die voluit de kaart kiezen van 'regime change' onder leiding van de VS.

Lees verder

Grootste handelsblok ter wereld werd gevormd en VS zijn er niet bij

Je moest er naar zoeken in de berichtgeving maar sinds 15 november is het grootste handelsblok ter wereld een feit en de VS horen er niet bij. De VS ziet zich met dit verdrag geplaatst voor zijn meest gevreesde vijand: échte economische concurrentie. Het is tevens een pijnlijke nederlaag voor de pogingen van de VS om de toenemende concurrentie van China in de regio te counteren met een nieuwe Koude Oorlog.

Lees verder

Billy Wilders filmkomedies: Het morele universum van de brutale grapjas

“Een brein vol scheermesjes en een hart vol schaamteloze brutaliteit.” Zo omschreef acteur William Holden de Oostenrijks-Amerikaanse filmmaker Billy Wilder. Regisseur van klassiekers als 'Double Indemnity', 'Sunset Boulevard' en 'Some Like it Hot'. Wondermooie nieuwe Blu-ray releases van 'The Major and the Minor' en 'Love in the Afternoon' maken duidelijk dat voor de koning van de filmkomedie scherpte en warmte twee zijden van eenzelfde muntstuk waren. Humor hielp om kijkers een geweten te schoppen. Al bleef de morele cineast bescheiden. “Ik maak geen cinema, ik maak films.” Té bescheiden want zelfs deze ‘kleine’ films blijken Grote Cinema.

Lees verder

Europees handelsakkoord is rampzalig voor Amazonewoud

In zijn huidige vorm is het handelsverdrag tussen Europa en de Mercosur-landen in Latijns-Amerika rampzalig voor het Amazonewoud, schrijft Paulo Barreto, senior researcher bij de Braziliaanse denktank Imazon. Voor het goedgekeurd wordt, moeten er strenge garanties komen voor de impact op het vlak van mensenrechten en milieu.

Lees verder

Leegstaande kantoren: een oplossing voor de woningnood?

Door de coronapandemie staan veel kantoorgebouwen leeg. Overheden zien een kans om de woningnood aan te pakken, maar er zijn ook veel obstakels.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Thierry’s boreale puinhoop

  Nederland is sinds vorige week in de ban van een politieke kroniek. Thierry Baudet kondigde op maandag 23 november aan dat hij niet langer partijleider en lijsttrekker van Forum voor Democratie (FvD) bij de...

Lees verder

Na Ineos: weer vergunning geschorst door MER-probleem bij N42

De Oost-Vlaamse N42 is al veertig jaar onderwerp van discussie. De overheid wil het aantal rijstroken in Oosterzele-Wetteren verdubbelen van twee naar vier en wenst een lokale omleiding te realiseren in Herzele (Sint-Lievens-Esse). Voor dit laatste kreeg zij een bouwvergunning. Die werd nu door de Raad voor Vergunningsbetwistingen (RVBB) vernietigd. Net zoals bij het dossier Ineos en Antwerpse Ring reageert de Raad op de niet correcte toepassing van de Milieu-Effecten-Rapport-wetgeving.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium