Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Het risico van een derde wereldoorlog blijft toenemen. We hebben nu vredesbesprekingen nodig!

De NAVO dringt aan op verdere escalatie van de oorlog in Oekraïne, waarbij Duitsland onder enorme druk staat om tanks te sturen naar Oekraïne. Deze oorlog helpt de VS om zich te concentreren op zijn erkende belangrijkste rivaal, China. Oekraïne zou wel eens het eerste slagveld kunnen worden van een derde wereldoorlog. Daarom is de uitbouw van een sterkere en luidere vredesbeweging een dringende prioriteit.

Lees verder

Kan dubbele strategie Vlaams Belang ook hier tot Capitool-moment leiden?

Na Trump in 2021, Bolsonaro in 2023. Wat kunnen we in 2024 van extreemrechts in Vlaanderen verwachten? Gezien het fans zijn van beide ex-presidenten moet bekeken worden of deze modus operandi ook niet door Vlaams Belang (of delen ervan) zal overgenomen worden van zodra het electorale straatje doodloopt. Het Observatorium meent dat we het risico op een gelijkaardig scenario niet mogen onderschatten.

Lees verder

Frankrijk tot stilstand gebracht door protesten van werknemers

Frankrijk kwam de afgelopen week bijna tot stilstand door hevig protest tegen de plannen van president Macron om de pensioenleeftijd met twee jaar te verhogen. Frankrijk heeft een sterke strijdtraditie, dit is mogelijk het begin van een brede en hevige protestbeweging. Het worden nog spannende weken bij onze zuiderburen.

Lees verder

Open brief aan Groen en Vooruit

  Beste Petra, Barbara en Frank, Beste mensen van Groen en Vooruit, Via pers en sociale media namen wij kennis...

Lees verder

Regering miskent draagvlak publieke opinie met weigering Verdrag tegen Kernwapens te aanvaarden

Met een actie voor het ministerie van Buitenlandse Zaken op maandag 23 januari 2023 klaagt de Belgische Coalitie tegen Kernwapens aan dat de Belgische federale regering van Open VLD, CD&V, Vooruit en Groen na twee jaar nog altijd weigert zich aan te sluiten bij het Verdrag inzake het Verbod op Kernwapens. Daarmee negeert de federale regering het maatschappelijk draagvlak om alle kernwapens te bannen van het Belgisch grondgebied.

Lees verder

De betekenis van de fascistische opstand in Brazilië

Op 8 januari werd in Brazilië een poging tot staatsgreep verijdeld. Die kadert in de strategie van de spanning en de dreiging met chaos van extreemrechts in het land. Verontrustend is de medeplichtigheid van delen van het leger en de politie en van hoge gezagsdragers. Lula staat voor een gigantische uitdaging zowel op binnenlands als buitenlands vlak.

Lees verder

'Tegen de Tijd' schrijft Ton Lemaire rake 'Kanttekeningen bij onze wereld'

Antropoloog en filosoof Ton Lemaire weet zijn academische discipline te vertalen in toegankelijke literatuur, niet evident in deftige academische kringen. "De lichtvoetige stijl gecombineerd met een normale woordenschat is vintage Lemaire en verbergt de eruditie van deze tachtigplusser", volgens Paul Verhaeghe.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Leuven realiseert eerste woning in het kader van het sociaal beheersrecht

Leuven maakt sinds 2021 gebruik van het sociaal beheersrecht om leegstaande en verkrotte woningen van de eigenaar over te nemen, op te knappen en vervolgens te verhuren aan kwetsbare mensen via het sociaal verhuurkantoor.

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium