Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Trump heeft gelijk, er was wél fraude ... door de Republikeinen

Er is heel wat te doen over het telefoongesprek van president Trump met de hoogste ambtenaar van de staat Georgia. Trump eiste 12.000 stemmen meer, het verschil met Biden in het officiële resultaat. Volgens Trump werd er immers fraude gepleegd bij de verkiezingen. Hij heeft gelijk, maar vergist zich van dader. De Republikeinen slagen er zelfs met grootschalige illegale schrapping van kiezers op de lijsten (fraude die voorafgaat aan de verkiezingen zelf) niet meer in om meer stemmen te halen.

Lees verder

DeWereldMorgen bestaat 10 jaar en blikt terug op 10 jaar protestbewegingen!

  Door de coronamaatregelen kunnen we helaas geen live feest geven. Dat hebben jullie te goed zodra we terug mogen...

Lees verder

5 januari 1971: 50 jaar geleden pleitte Angela Davis onschuldig voor moord

Op 5 januari 1971 pleitte de 27-jarige assistent-hoogleraar Angela Davis onschuldig voor de beschuldiging van moord op een rechter. President Nixon verheugde zich dat het FBI “deze gevaarlijke terrorist” had aangehouden. Het risico op levenslang of de doodstraf was aanzienlijk. Dankzij een internationale campagne werd ze na achttien maanden eenzame opsluiting op 4 juni 1972 volledig vrijgesproken. Vijftig jaar later is ze nog steeds onvermoeibaar politiek actief.

Lees verder

Zal een oorlogscommunisme ons redden van klimaatverandering?

Geograaf Andreas Malm schreef met' Corona, Climate, Chronic Emergency: War Communism in the Twenty-First Century' een vurig pleidooi voor een drastische ommekeer om ons te behoeden van de totale klimaatcatastrofe. Helaas wordt zijn pleidooi voor een ecologisch Leninisme gekenmerkt door een zorgelijk politiek simplisme.

Lees verder

Koloniale erfenis effende het pad voor Afrikaanse dictators

Autoritaire regimes in Afrika zijn aan de macht gekomen door onze koloniale erfenis op het continent. Dat stellen Britse politicologen Nic Cheeseman en Jonathan Fisher. Postkoloniale leiders konden handig gebruik maken van de repressieve wetgeving en centrale staatsstructuur die wij hen nagelaten hebben.

Lees verder

Jan Komasa’s 'Corpus Christi': Van schurk naar engel en terug

Met het op waargebeurde feiten gebaseerde verhaal van een kleine crimineel die zich in een landelijk dorpje voordoet als een priester kon de Poolse cineast Jan Komasa zowel bij een komedie als bij een tragedie zijn beland. Maar zijn ‘Corpus Christi’ (‘Boze Cialo’) schakelt behendig tussen verschillende stijlen, tonen en genres. Om uit te komen bij een complex, emotioneel en dramatisch portret van een ontspoorde jongeman die door zijn maskerade een getraumatiseerde gemeenschap aan verzoening en loutering helpt. Tijdens filmjaar 2020 bleef dit moreel melodrama ondergewaardeerd maar dvd en streaming zorgen voor een herkansing.

Lees verder

Wordt 2021 de doorbraak voor duurzame consumptie in Europa?

Minder autorijden. Kiezen voor de trein in plaats van het vliegtuig. Minder rood vlees en meer lokaal geproduceerd voedsel: enquêtes tonen een sterk groeiende interesse in duurzaamheid bij de Europese consument. De economische realiteit kan wel nog roet in het eten gooien.

Lees verder

Tien manieren waarop vrouwenrechten in de klappen delen door pandemie

Van kindhuwelijken tot wraakporno: 2020 was een rampjaar voor vrouwen en meisjes. De coronacrisis zette een rem op gendergelijkheid en verergerde huiselijk en seksueel geweld. Op basis van VN-cijfers zetten we tien ontwikkelingen op een rij die in 2020 de vrouwenrechten ondermijnd hebben.

Lees verder

Wat moeten we doen met 80 procent van onze kleerkast?

Wist je dat de gemiddelde Belg jaarlijks maar 20 procent van zijn kleerkast draagt? En wat dan met die andere 80 procent? Dankzij kledingdeelinitiatieven kan die een tweede leven krijgen. Het zijn vooral lokale, digitale en tweedehands deelinitiatieven die in de smaak vallen bij Vlaamse consumenten, zo blijkt uit onderzoek aan de UGent.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Hoe de positieve gevolgen van de coronapandemie behouden?

  Om dit afschuwelijk coronajaar – 19.361 doden en 47.678 ziekenhuisopnames in ons land, 1,79 miljoen doden wereldwijd – met een positieve noot af te sluiten enkele gunstige evoluties die het gevolg waren van de...

Lees verder


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium